Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gek - специалист
Пич както писах по-рано или вземи научи понятията в дадената област или най-добре извикай някой който разбира да види за какво иде реч. Пиша ти това защото ако правилно съм те разбрал от последния ти пост, почваш да правиш общественно опасни работи:
mihail.konstantinov написа:
За момента свързах с тънък проводник нулата и заземителните пластини на разклонителя и това реши проблема (временно). Надявам се да не е опасно или поне не по-опасно от 45V на заз.пластини.
Ако наистина си направил това което си мисля, то следващия който обърне щепсела в контакта ще офази заземителните пластини на твоя разклонител!!! :fluch: :fluch:
mihail.konstantinov - помощник
Gek написа:
Пич както писах по-рано или вземи научи понятията в дадената област или най-добре извикай някой който разбира да види за какво иде реч. Пиша ти това защото ако правилно съм те разбрал от последния ти пост, почваш да правиш общественно опасни работи:
За момента свързах с тънък проводник нулата и заземителните пластини на разклонителя и това реши проблема (временно). Надявам се да не е опасно или поне не по-опасно от 45V на заз.пластини.
Ако наистина си направил това което си мисля, то следващия който обърне щепсела в контакта ще офази заземителните пластини на твоя разклонител!!! :fluch: :fluch:
Прав си, ще извикам някой, щото тука явно няма да стане.

А за опасността, която казваш - няма да стане, защото само аз влизам тука, отделно проводникът се вижда забучен в сокета на разклонителя ,а щепсела на разклонителя е зад шкафа трудно достъпен. Освен, ако аз нещо не полудея и не го обърна, няма кой. Това, както казах е временно, докато намеря някой да разбере проблема.
Благодаря за предупреждението! :thumbs:
vvventsi - специалист
вземаш фазомер, намираш кое фазата в контакта дето включваш разклонителя за компютъра си,после вземаш една крушка два кабела единия го ръгваш във фазата в контакта другия го допираш до нулата да видиш дали свети крушката ти после тоя край дето си го вкарал в нулата го вадиш и го допираш до занулителните пластини в контакта ако светне лапата значи контакта е занулен,после можеш с една отверка да си оправиш пластините ако са влезли навътре да ги извадиш малко навън,след това включваш разклонителя за компютъра ти в този контакт,намираш в коя дупка на разклонителя ти е фазата ,вкарваш единия край на пробната ти лампа във фазата другия го допираш на занулителните пластини на разклонителя и ако светне значи всичко е наред!
darken_nz - специалист
Е недей така, човека трябва да мести шкафа :-D !
Шегата на страна.
Двамата му повтаряме почти едно и също, но май няма смисъл да се хабим. :wink:
mihail.konstantinov - помощник
darken_nz написа:
Е недей така, човека трябва да мести шкафа :-D !
Шегата на страна.
Двамата му повтаряме почти едно и също, но май няма смисъл да се хабим. :wink:
:jg: Мани, че шкафът ще се разглоби, ми и всички останали са подпрени на него и те ще паднат! :lol: :lol:

Сериозно. Мислех, че от това, което написах, стана ясно, че контактът не е занулен.
Като минимум се надявах поне да разбера в коя част на мрежата е проблема - лоши разклонители, дефект в инсталацията на апартамента или евентуално нещо за целия блок. Вие сте хора с опит, така че продполагах, че нещо подобно може да ви се е случвало или пък има тънкости, които на мене, който имам само малко обща теория в главата, не са ми известни. За това и направих и горните експерименти и ги описах - да дам възмножно най-много информация. Уви, не се получи. Все пак благодаря за съветите. А който се чувства изхабен - съжалявам, напразно е било :)
vvventsi - специалист
Сериозно. Мислех, че от това, което написах, стана ясно, че контактът не е занулен
Така, след като не е занулен контакта отиваш до таблото и си изключваш предпазителите,ако не си сигурен кой е за този токов кръг ги изключваш всичките, после отиваш и проверяваш с фазомера дали има напрежение в контакта за всеки случай ,ако не свети вземаш една отвертка и махаш контакта вадиш го извън конзолата без да махаш кабелите ,отиваш до таблото и си включваш предпазителите,после с фазомера намираш на кой кабел е фазата и на кой е нулата и ги запомняш ,отиваш и отново си спираш тока,проверяваш с фазомера да не свети за всеки случай, вземаш едно кабелче 2.5mm2 и правиш мост от нулевия проводник към занулителните пластини,като направиш моста отиваш и пускаш тока ,вземаш фазомера и гледаш да не свети на занулителните пластини случайно да не си объркал фазата и нулата ,да не си го уфазил вместо да си го занулил,ако не свети значи всичко е наред,пак спираш тока и монтираш контакта обратно, като го монтираш пак си пускаш тока ,намираш с фазомера къде е фазата вземаш една пробна лампа и единия край го вкарваш дето е фазата а другия в нулата ,след като светне лампата този край дето си го вкарал в нулата го вадиш и го допираш до занулителните пластини ,щом лампата светне значи контакта ти е вече занулен!!!
fikata - майстор
vvventsi
Браво.Много добре и подробно си го описал като по учебник.
Пропуснал си само,че първо трябва да премести шкафа за да стигне до контакта.А той иска да избегне тази операция защото:
Мани, че шкафът ще се разглоби, ми и всички останали са подпрени на него и те ще паднат!
:-D
vvventsi - специалист
Ами то в тази стая само един контакт ли има?. Ако не му се мести шкафа да включва удължителя в някой друг контакт и ако и той не е занулен да го занули!
blv - специалист
vvventsi написа:
Сериозно. Мислех, че от това, което написах, стана ясно, че контактът не е занулен
Така, след като не е занулен контакта отиваш до таблото и си изключваш предпазителите,ако не си сигурен кой е за този токов кръг ги изключваш всичките, после отиваш и проверяваш с фазомера дали има напрежение в контакта за всеки случай ,ако не свети вземаш една отвертка и махаш контакта вадиш го извън конзолата без да махаш кабелите ,отиваш до таблото и си включваш предпазителите,после с фазомера намираш на кой кабел е фазата и на кой е нулата и ги запомняш ,отиваш и отново си спираш тока,проверяваш с фазомера да не свети за всеки случай, вземаш едно кабелче 2.5mm2 и правиш мост от нулевия проводник към занулителните пластини,като направиш моста отиваш и пускаш тока ,вземаш фазомера и гледаш да не свети на занулителните пластини случайно да не си объркал фазата и нулата ,да не си го уфазил вместо да си го занулил,ако не свети значи всичко е наред,пак спираш тока и монтираш контакта обратно, като го монтираш пак си пускаш тока ,намираш с фазомера къде е фазата вземаш една пробна лампа и единия край го вкарваш дето е фазата а другия в нулата ,след като светне лампата този край дето си го вкарал в нулата го вадиш и го допираш до занулителните пластини ,щом лампата светне значи контакта ти е вече занулен!!!
Само една забележка(без да се обиждаш). При схема TN-C нулевият проводник се свързва първо на защитните пластини и оттам се прави мост към нулевата клема. Защитният проводник е с приоритет. Това много често се забравя затова обръщам внимание на всички колеги.

Тема "Проблем: Ток на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: