Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Ситуация:
От водомерите излизат две успоредни тръби. В разстояние на 1.3 м. в различни посоки са направени отклонения за кухня, мивка и душ. За всеки консуматор е е поставено т - образно отклонение. и продължава за захранване на следващата батерия.

Проблема:
При пускане на водата в кухнята се променя дебита на водата в банята (душа).

Въпрос:
Как трябва да се свържат тия консуматори за да може да не си влияят един на друг?

Прикачен файл

bania.gif
Нагледно
bania.gif (3.74 KиБ) Видяна 5173 пъти
Каналски - специалист
Не може да се избегне влиянието, но може максимално да се намали за да не се усеща.
# по-големи диаметри на тръби и фасонни елементи
# примерно приложените схеми

Прикачен файл

bania2.GIF
bania2.GIF (4.39 KиБ) Видяна 5146 пъти

Прикачен файл

bania1.GIF
bania1.GIF (4.31 KиБ) Видяна 5146 пъти
Благодаря!

Преди да пусна темата мислех за варианта на картинка 1 (bania2.gif). Той не е ли еквивалентен на това, което съм нарисувал? Само разклоненията са едно до друго.

Картинка 2 ми харесва.

Друг вариант е следния:

Струва ми се, че всичките тия варианти пропускат нещо и не мога да разбера какво ?!?!?

Прикачен файл

paralelno.GIF
paralelno.GIF (10.13 KиБ) Видяна 5120 пъти
Каналски - специалист
Това което си показал като Схема е индентично с bania2.GIF. Сигурно изпускаме нещо ... ама.
Pooh - майстор
Каналски написа:
Сигурно изпускаме нещо ... ама.
Разхода на материали и допълнителният труд примерно. :wink:
Каналски написа:
Това което си показал като Схема е индентично с bania2.GIF. Сигурно изпускаме нещо ... ама.
Не е съвсем: използва четрипътник, при баня2.гиф са последователно свързани т образни отклоненията.

Мисля, че т образните развалят работата.

Ще почета още малко и ще експериментирам с втория вариант предложен от Каналски.
Тани - модератор
Ако нямаш достатъчен дебит подаван от водопровода , каквито и схеми да въртиш все ще са без резултат! Пусни си 3/4 или направо 1 цол тръби и от тях отклони 1/2 за батериите и това ще е достатъчно, ако имаш необходимия дебит от водопроводната мрежа! По- добре инвестирай първоначално десетина лева за манометър и го сложи точно след водомера и пиши какви са показанията при :
1. Спрени батерии
2. Пусната 1 батерия
3. Пуснати повече батерии!

Чак тогава може да получиш съвети за работещо решение!
STO-YAN - специалист
Здравейте. Солидарен съм с мнението на Тани.
Ако налягането обаче е достатъчно във водопроводната мрежа, възможно е тръбите да са корозирали/ако са от поцинкованите и водопровода е стар/. Светлият отвор на тръбата намалява и става като "бленда". Редно е основната инсталация да е на 3/4,
а отклоненията за батериите-на 1/2. Успех!
Leon - специалист
Тани написа:
Ако нямаш достатъчен дебит подаван от водопровода , каквито и схеми да въртиш все ще са без резултат! ...............
Преди 3 г. подменях водопровод.

Тогава забелязах, че диаметърът на изхода на водомера е между цигара и кутрето ми. Съжалявам, че не го измерих, но "на око" е 1/4'' и малко отгоре.
Това е "слабото" сечение, което определя дебита.

Мисля си, че оттам нататък нищо не може да се направи, освен ако са много стари тръбите и са запушени.

п.п. Също като да се пусне проводник 1,5 мм2 от таблото до първата разклонителна кутия на стаята. После между разклонителните кутии в стаята - 4 мм2, а от раклонителните кутии до контактите - 2,5мм2.
Тези 1,5мм2 провалят работата.
montoya - майстор
Значи аз имам сходен проблем, до водомера сега покрай една авария прекарах 1 цол тръба, но самия водомер е на 3/4, къщата е на нивото на водоема на ВиК през едно дере така да се каже. На изхода на водомера налягането рядко е над 2 атмосфери /имам монтиран манометър/, качва по някога до 2,5 и докато се качи до втория етаж пада поне с половин атмосфера. След водомера всичко е на 1/2 тръби и понеже всичко ми е в мазето, подмених ги с 3/4 до където успях, но това ми отдели само една батерия, тоалетно казанче и двата бойлера които са в мазето. На тръба 1/2 останаха двете бани и кухнята в която има само една батерия. Въпреки тия подобрения обаче като се къпя на втория етаж в банята имам сериозен проблем от пускането на вода някъде по- надолу по системата, без значение казанче тоалетно или батерия. Като му дойде времето за ремонт на по - старата долна баня, двете ще бъдат закачени отделно на по сериозна тръба, но съм си мислил следния вариант:
Така и така нямаме често вода, след водомера да сложа един съд 1000 литра с поплавък и от него хидрофорна помпа да тегли и да набива по системата. Може и да не предотврати попарването или изстудяването като някой пусне водата отдолу, но поне ще има един кубик вода резерва за момента в който я спират, че ми омръзна да нося с кофите вода до втория етаж.

Тема "Схема на водопровода за да няма пад на налягането?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: