Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
В. Петров - специалист
Тани написа:
И защо си мислиш , че кабела ще се загрява по-бързо от предпазителя??? Не знам къде ги четеш тези данни, но прочети пак - двата теста според мен трябва да се правят със студен предпазител - за около час трябва да изключи при 1,45 от студено положение!Това са два отделни теста и втория не е продължение ма първия!
Напротив. Тестът е един единствен.

Съжалявам, но текстът е на английски. Нямам излишни 180 лв. за българския превод.
9.10.1.1 A current equal to 1,13 I n (conventional non-tripping current) is passed for the
conventional time (see 8.6.1 and 8.6.2.1) through all poles, starting from cold (see table 7).
The circuit-breaker shall not trip.
The current is then steadily increased within 5 s, to 1,45 I n (conventional tripping current).
The circuit-breaker shall trip within the conventional time.
kam34 - специалист
Имам право на отговор :cool:
В. Петров написа:
kam34 написа:
Таблицата която ти показах е Таблица_3 от Наредба №3, която е задължителна а не препоръчителна.Според нея допустимото натоварване на двужилен (фазата и нулата) кабел 4кв. положен във въздух е 38А при 25*С околна температура.Напълно е нормално този кабел да се защити с автоматичен прекъсвач 32А с който е спазено условието за избор на прекъсвачи.
Максималният ток, при който термичната защита на технически изправен АП 32A може да не изключи изобщо е:

32 A * 1,45 = 46,4 A

По таблицата "която е задължителна", кабелът може да се окаже претоварен.
kam34 написа:
Това какво препоръчва Merlin Gerin въобще не значи че не може да се използва кабела пълноценно. Тия французлии могат да препоръчат да си слагаш и само техните предпазители :lol: и като намери нещо човек по на сметка ще кажат менте не става, нашто е по добро :-D
Не става въпрос за реклама. Просто инженерите в MG умеят да смятат за разлика от теб.
В. Петров написа:
Тани написа:
Този коефициент 1,45 от къде го взе? И какво точно пишеше покрай него ?
Наистина съм попресилил нещата . . .

Накратко това е реда на стандартната процедура за тестване на термичната защита на автоматични прекъсвачи по EN 60898-1:
1. Пропуска се ток равен на 1,13 x In в продължение на 1 h. Защитата през това време не бива да сработи.
2. Увеличава се тока до 1,45 x In. Защитата задължително трябва да сработи в интервал от 1h.

Този тест се провежда при околна температура 20 ~ 25 °C. АП в началото на теста трябва да е "студен", т.е. темпериран към околната температура. За АП с In > 63 A времената са 2h вместо 1h.

Да вземем нашия пример с АП 32A:
В конкретния случай, ако нашият АП 32A е работил 60 минути при ток 36,16 A , а след това 59 минути при ток 46,4 A , то характеристиката му е в нормата, макар и близо до границата. Ха сега да видим как кабелчето 4 квадрата ще понесе такова натоварване?

Ре-контра тънко по стандарта :lol:

IEC 60364-4-43 хармонизиран и дейставащ в европейска България
http://www.bds-bg.org/standard/info.php ... d_id=53417

Изображение
Изображение

Mай пресилихте нещата господин инженер, силните тоци не са като слабите :wink:

Що пълниш с глупости главата на човека, кабела е с допустимо натоварване във въздух 38А предлагам му автоматичен прекъсвач 32А < 38А. По стандарт европейски повече не ти трябва да се занимаваш с глупости, освен ако си някой уникален тип да си сложиш в пластмасовото табло винтов предпазител :-D :lol:

Сега след такава развихрена дискусия ще вземем да откажем човека от тоя кабел и ще си купи най вероятно 6кв :wink:

Прикачен файл

1.rar
(23.73 KиБ) Свален 98 пъти
В. Петров - специалист
kam34 написа:

Ре-контра тънко по стандарта :lol:

IEC 60364-4-43 хармонизиран и дейставащ в европейска България
http://www.bds-bg.org/standard/info.php ... d_id=53417
Е, предавам се! :^o Радвам се, че научих нещо ново.
Ако с всяко твърдение цитираме на какви документи се позоваваме, такива безсмислени спорове нямаше да съществуват.
valentino76bs - майстор
kam34 написа:
Това да не ти е контакт със стопяем предпазител от комунистическо време. Тогава масова практика беше един токов кръг 4кв с 25А бушон. То да е оригинален бива ама масово се слагаше тел :-D. И тогава колкото и тел да тури бай Иван ням да му се запали кабела :lol:

Я виж тоците за 4кв какви са, 32А му са напълно нормално.
Гледам във тази таблица че дават допустим ток 55а за проводника/4кв./ положен в земясмятам ,че в мазилка е също.....този допустим ток да го приема ли като номинален,чисто практически съм виждал такъв кабел с такова натоварване даже по малко за по дълъг период от време на самия кабел му се беше разкатала фамилията от всякъде /с чисто активен товар/.
ArturDent - Почти Безобиден
valentino76bs написа:
Гледам във тази таблица че дават допустим ток 55а за проводника/4кв./ положен в земясмятам ,че в мазилка е също....
Не е същото, но е почти същото - малко по-малко.
П.П. Ама не се научихте, как се избира кабел!
Защо почти винаги забравяте дължината ?
valentino76bs - майстор
ArturDent написа:
valentino76bs написа:
Гледам във тази таблица че дават допустим ток 55а за проводника/4кв./ положен в земясмятам ,че в мазилка е също....
Не е същото, но е почти същото - малко по-малко.
П.П. Ама не се научихте, как се избира кабел!
Защо почти винаги забравяте дължината ?
Е щом не сме се научили..:)....ако дължината беше такава ,че да има значение щях да напиша спокойно....мога да ти го направя експирементално после пак ще говорим,за 2 часа.
mastercheto - помощник
Значи в разпределителното табло на партера слагам:
- 50А предпазител - за кабел 3x6кв;
- 32А предпазител - за кабел 3х4кв;

Горе в етажното табло слагам:
- 50А общ двоен предпазител - за кабелите 3x6кв и 3х4кв;

При това положение ще се получат ли нещата и ще имам ли проблеми?

Другият ми въпрос е: Добре ли ще се получат нещата, ако след общият двоен предпазител в етажното табло кабела 3х4кв го свържа към готварската печка, тъй като тя е основен консуматор. А останалите неща към кабела 3х6кв. ???
Последна промяна от mastercheto на вт окт 04, 2011 7:24 pm, променено общо 1 път.
mastercheto - помощник
Информативно само да кажа, че дължината на кабела от разпределителното табло до етажното табло е 12 метра!!!
kam34 - специалист
Става, още ли не си свършил работата, зима иде :wink:
mastercheto - помощник
Отложих малко нещата, защото ми се наложи да пътувам. Но сега ще се захващам да направя нещата!
И просто попитах това ли оптималният вариант при тези кабели с които разполагам!?
Благодаря на всички!

Тема "Полагане на допълнителен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: