• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
null - специалист
Преди години едни цигани правиха при баща ми сондаж с една правена сонда. Запомнил съм как бяха снаждани тръбите.
Всяка тръба имаше от едната страна заварена полуоска (или поне края със шлиците). Ама май беше от нещо по-големичко, щото като гледам на колата май са тънички. От другия край имаше заварено каре (поизрязано с флекса). Като се сглобят с едно арматурно желязо като щифт (има пробита дупка за целта) и с чука да го закривят. После пак с чука и клещите се разглабя.
Дано съм бил полезен...
1115 - специалист
Е го батко...
Днес дойде от Бургас. :)

Прикачен файл

P1020758.JPG
P1020758.JPG (126.92 KиБ) Видяна 14608 пъти

Прикачен файл

P1020759.JPG
P1020759.JPG (152.23 KиБ) Видяна 14608 пъти

Прикачен файл

P1020760.JPG
P1020760.JPG (162.71 KиБ) Видяна 14608 пъти
alekghe - специалист
Здравей!Прочетох доста написано от колеги и дойде време да ти кажа и за една друга самоделка.При нас терена също е пресечен с много камъни.Сондата за която ти пиша е направена на база конструкция за хаспел,като е махната платформата и там е монтиран редуктор с трифазен двигател на него.движението става посредством въже и редуктора на хаспела.Надолу пропада от собствената си тежест която е около 120 кг без щангите(тръбите).Самите тръби са подцинковани с резба на двата края и муфи който са навити ,не заварени.Режещия инструмент е сондажна глава с диаметър 97 мм и дължина 600 мм.При редуктора е монтирана муфа чрез която се пуска вода през търбите,защото сондата е с вода не с въздух.Единственият проблем е когато короната удари скала и понеже не раздробява материала ,а се получава ядка която трябва да се извади и това налага изваждане на сондата ,махане на ядката и продължаване отново.
1115 - специалист
Днес си позакупих някой неща за тестовете, макар помпата да ми малее и да не е окончателната.

Може ли някой да каже има ли живот в тази корона?

И най-важното:

1. Къде може да се видят препоръчителни обороти на короната?
2. Някой знае ли с какво усилие трябва да се притиска земята?
3. С какво усилие се върти короната ?

Това ми трябва за да сметна точно помпи...ДВГ ...редуктор... цилиндър и т.н.

Прикачен файл

P1020818.jpg
P1020818.jpg (113.23 KиБ) Видяна 14447 пъти

Прикачен файл

P1020819.jpg
P1020819.jpg (113.71 KиБ) Видяна 14447 пъти
dj_marti79 - специалист
Планетарен редуктор може да се вземе от задния мост на камион Шкода или автобус Кароса. Може да използваш и диференциала като ъглова предавка за да ти е хоризонтално мотора.
sparow - специалист
Ако имаш предвид редуктора в диференциала на европа/мадара,според мене няма да стане,не за друго,ами че там няма осов напън.И лагерите ще свършват курса за нула време.Тука усилията на вадене натискане са огромни и нищо друго освен аксиално радиален лагер с гайки не одържа.Не случайно на аналога-2а2 е така.и на много други сонди.
Единствения редуктор ,който е испитан в реални условия и е достатъчно надежедн,но за съжаление труден за намиране.от сонда тип бкм/бмк/.
6aman - напреднал
Здравей 1115 от къде мога да си намеря промивната глава. Пишеш, че ти е дошла от Бургас. От къде е поръча?
  • 1
  • 2

Тема "Сондажна машина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: