• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vekota - специалист
Здравейте !!!
Четох различни мнения по въпроса за юпс от компютър да се използва за водна помпа на локално парно и никъде не намерих конкретен отговор.Различни мнения за вреда на помпата и т.н.За моя случай сега имам юпс за компютър MAKELSAN 650 va с батерия MachPower 12v 7AH/20Hr който ползвах няколко години за помпата за парното .Помпата се казва myson cp 53.Батерията на юпс-а издаде багажа и се чудя дали не мога да сложа някакъв акумолатор да работи помпата поне 2-3 часа вместо да купувам нова батерия и ако може ,с какви параметри да е акумолатора.Ще приложа снимки на разглобения в момента юпс.

Привет !!!

Прикачен файл

Изображение0128.jpg

Прикачен файл

Изображение0127.jpg

Прикачен файл

Изображение0126.jpg

Прикачен файл

Изображение0125 (1200 x 900).jpg
valentin112 - специалист
Не мога да разбера въпроса, правиш разлика между акумулатор и батерия ли и? Това на снимката е акумулаторна батерия, за какво друго става дума?
jordanvass - майстор
Щом за няколко години не си успял да умориш нито помпата, нито UPS-a и нямаш оплаквания, купи същия вид акумулаторна батерия като оригиналната и я замени. Такива батерии се продават навсякъде. Това е най-доброто решение. Едва ли имаш под ръка по-подходящ акумулатор.
valentin112 - специалист
Да допълня малко инфо по темата. Сега смених на клиент акумулатор на ЮПС-а, данните-като на сниката, 12 В, 7 Ач, цената е 16.27 лв без ДДС закупен от магазина...няма да правя реклама, ако някой настоява, на ЛС.
vlax - майстор
Здравейте, колеги, колежки и др. майстори. :o
Включвам се в темата, защото ми предстои да правя подобно нещо, но още не ми остава време и още не ми е дошла музата -да разглобя UPS си/до края на годината трябва да го направя/ и да изкарам изводи от вградения акумулатор ,който ми служи вярно 5 години и държеше около 30 минути помпа GRUNDFOS , но вече не ме устройва това 30-40 минути ,защото ме няма цял ден в къщи, а парното се пали в 6:00 и поддържа до като си лягаме около 23:00 Така че идеята ми е : да изкарам изводи от вградения акумолатор от вънка на корпуса на UPS и към тях да включвам акумолатор 12V 75Ah ,който 12V 75Ah акумулатор няма да се зарежда от UPS, а само ще поддържа с малък заряден ток ,такъв какавто е необходим за вградения 7Ah акумулатор
В апартамента ползувам програматори от тези електро-механичните за 5 лева ,които са сверени с текущото време и като спре захранването и те спират и изостават във времето.По това може да позная кога е "спирал тока" и да заредя акумулатора 12V 75Ah от колата с неговато зарядно за акумулатори за коли /заряден ток 1/10 от Ah /
Ако някой го е правил моля да сподели мнение препоръки и др. ще съм благодарен. :prayer:
Поздрави. =D>

акумулатор се пише с две у ,но незнам защо не навсякъде се изписа така.
jordanvass - майстор
vlax написа:
,който 12V 75Ah акумулатор няма да се зарежда от UPS, а само ще поддържа с малък заряден ток ,такъв какавто е необходим за вградения 7Ah акумулатор
Колега, как ще "обясниш" на UPS-a, че като се възстанови мрежовото напрежение той не трябва да зарежда акумулатора, защото ти ще поемеш грижата за това? Той види ли изтощен акумулатор и нормално мрежово напрежение веднага ще тръгне да го зарежда. Ще трябва доста да си поиграеш с него.
vlax - майстор
Здравей колега jordanvass
Благодаря за отговора.
Сега по въпроса: На UPS-a няма какво да му обяснявам, че аз трябва да зареждам акумулатора, защото с този малък ток той не може да го зареди, а само може да го поддържа в заредено състояние, ако предварително е напълно зареден.
Като забележа по програматора, че мрежовото напрежение е прекъсвало за неопределено време/за толкова години това време не е било повече от 2-3-4 часа/ веднага включвам да зареждам с отделно зарядно с необходимия ток за 12V 75Ah акумулатор .
Поздрави.
stoy@n - специалист
Аз от пет години съм със UPS Paco 500L.На втората година когато му замина акумолаторчето му изведох външни изводи и му закачих акумолатор 12V/45 Ah на Delphi.От тогава не съм го разкачвал за да го слагам за допълнително зареждане.Пробвал съм го работи с акумолатора повече от 6 часа с помпа Wilo на средна степен(около 40W)
ilian ivanov - специалист
Сложи един диод последователно на плюса на големия акумулатор и така като дойде тока няма да се зарежда от ЮПС-а.Друг е въпроса какво се случва с ЮПС–а когато няма ток повече време.Дали няма да прегрее.Все пак е сметнат да работи с малък акумулатор.
vlax - майстор
ilian ivanov написа:
Сложи един диод последователно на плюса на големия акумулатор и така като дойде тока няма да се зарежда от ЮПС-а.Друг е въпроса какво се случва с ЮПС–а когато няма ток повече време.Дали няма да прегрее.Все пак е сметнат да работи с малък акумулатор.
Не знам дали е удачно да слагам диод,защото идеята ми е ЮПС–а да поддържа големия акумулатор в заредено състояние с малък ток на заряд от ЮПС–а.
Дали е удачно да премахна вътрешния акумулатор и ЮПС–а да работи само с външния акумулатор или външния акумулатор да го включа в паралел на вътрешния?
  • 1
  • 2

Тема "юпс ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: