• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Tsilkov - майстор
Здравейте.
Искам да си прекарам ефирна телевизия в апартамента.Телевизора ми е с цифров тунер и чух ,че в София вече имало 7-8 канала (впрочем някой ако ги знае да каже).
Апартамента ми е в нова сграда и във всяка стая има извод с коаксиален кабел който излиза в едно сървърно помещение в мазето - идеята е там да се захващат кабеларките.Въпросното помещение по стечение на обстоятелствата има и фи 20 см. отдушник до покрива.От сървърното до покрива са 20 метра.От апартамента ми до сървърното прокарания кабел е някъде 15-ина метра.Понеже съм на първия етаж и в грешната посока с стайна/терасна антена не хващам почти нищо :sad:
Искам да сложа антена до покрива да пусна кабел до отдушника и от там да свържа вече прокарания кабел към моя апартамент.Идеята е тоя кабел ако може да не е само за мен ,а и които иска от комшиите да се хваща защото все пак помещението е общо.Питането ми е какъв кабел да ползвам,каква антена и с какво да направя свръзките?Има ли нужда от усилватели ,или други специални устройства?Какво да се прави ако някой друг иска да се включи към трасето?Освен това кажете лесен начин да "прозвъня" кабелите защото долу е една плетеница ,а и не се знае как са прокарани :?
Извинявам се ако въпросите са прекалено тъпи и предварително благодаря на отзовалите се.
torbalan - Дървен философ
я опитай с парче дебел кабел около метър и двайсе забучено във входа за антена на телевизора...
Tsilkov - майстор
Пробвано.Пробвана е и прочутата антена с бирени кутийки.С тях ефекта беше най-добър ,но все пак недостатъчен.Дори обаче и да беше ОК за мен това не е решение защото не искам да живея в нещо наподобяващо сметище.
didoni_ - специалист
Вземи си една за 20-на лева ги има в практикер и денси,може би и в технополис,кабела е коксиален,има си усиловател с моторче и дистанционно,скоро сглабях на една жена и я тествах преди да и я дам,хвана 5-6 ефирни като я държах с ръка извън прозореца с другата търсех програмите.Успех
torbalan - Дървен философ
Tsilkov написа:
...Освен това кажете лесен начин да "прозвъня" кабелите защото долу е една плетеница ,а и не се знае как са прокарани :? ....
пускаш напрежение от една батерия горе в стаята и долу при плетеницата търсиш на кой кабел ще излезе...
ако няма сплитери по пътя - така ще стане...

ако има сплитери - ще трябва с високочестотен сигнал...
единственото, което ми хрумва - горе пускаш сигнал от ТВ изход на някое ДВД примерно, а долу с някакво малко телевизорче - търсиш къде ще изкочи картина...
като предварително трябва да си ги настроил на една честота де :)
тоест, като вържеш сигнала от ДВД в антенния вход на телевизора - да виждаш картината :)
me_against - специалист
Отдели малко повече пари (около 120лв.) и си купи Dreambox. Забравяш за кабеларките. Само нет да имаш. Ето ти линк http://www.vga-sat.com/e-shop/?21,dreambox-dm500s
Tsilkov - майстор
Каква дебелина на кабела е нужна?По трасето има ли нужда от усилватели и как да вържа трасето към новия кабел?
Fender_str - специалист
Зависи от силата на сигнала, получена от антената. За кабел използвай RG11 75ohm http://cable.bg/cable_images/cablerg11.jpg , той затихва приблизително 14dB на 100 метра za 862MHz, по стандарт ти трябват по 65dB на вход на всеки тв. От тук насетне малко сметки за 20 метра кабел сигнала ще падне с 2,8dB за да се качи до последния етаж по кабел RG6(затихване 18dB/m) и приемем, че имаме още 20 метра кабел имаме още 3,6dB, станаха общо 6,4dB само от кабели. Приемаме, че имаш 5 етажа по 3 апартамента, общо 15 апартамента и че във всеки един от тях има по 1Tv значи долу(в сървърното) разпределението ще е следното единичен таб 10 и четворен сплитер от аута му, при което на всеки един от останалите изходи трябва да се получи сигнал с по 10dB по-нисък от този на входа. До тук имаме сигнал за 5 апартамента, на всеки един изход слагаме по един троен сплитер(затихване 5 до 6dB) и така получаваме по един извод за всеки апартамент. Сега почваме да събираме 6,4dB(от кабелите) и 15dB от елементите 21,6. Значи сигнала получен от антената трябва да е със сила поне 86dB. Такива резултати рядко ще постигнеш(освен ако не си близо до предавателя) за това вероятно ще потрябва и усилвател. Трябват ти и скъпи уреди за настройката на усилвателя. Не знам ти как мислиш но аз определено си мисля, че не си струва цялата схема, хубавите усилватели не са евтини, а и съдейки по въпростите ти не си наясно с материята и вероятно получените резултати няма да са задоволителни. Ако все пак решиш да се занимаваш и имаш трудности с намирането на компоненти насреща съм!
Tsilkov - майстор
Fender голямо благодарско за подробните разяснения =D> Ако го правя само за мен как стоят нещата? .Някой знае ли точно колко канал се излъчват в момента ефирно?
Gadnyara - специалист
Tsilkov написа:
Някой знае ли точно колко канал се излъчват в момента ефирно?
Все някой знае....
http://www.cifronim.com/
  • 1
  • 2

Тема "Вързване на антена за ефирна телевизия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: