• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valqk - специалист
Тъп въпрос... нали изхода на котела е в гоната част?
С котела имам фланци, но тръбата 3/4 към РС е заварена за изхода. т.е. (горната тръба). Ако го ползвам трябва да вържа РС на входа, а искам да е на изхода.

Друг въпрос. Изхода на газовете е ф140. Как да вържа ф130, понеже не намирам ф130 инокс?
Гледам, че на вързаните котли е залепено гофрето с нещо? Какво е и от къде?
Като правя тръбите, мисля направя така: на изхода един тройник 22-18-22. 22 е за циркулацията, 18 за към РС.
На тръбата на РС мисля да има 2 тройника ф18 и на всеки от тях да вържа група допълване и предпазния клапан. Има ли значеиние кое след кое е?
За групата за допълване пишеше 3-7Бар... това дали ще рече, че на входа трябва да е мин. 3бар за да пълни или минималното налягане на което трябва да е системата е 3бар?
Каква група и предпазен клапан ще препоръчате - да не е скъпа и да става?
Последна промяна от valqk на чет окт 06, 2011 4:40 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
Нали има майстор при теб -той не знае ли :? .
valqk - специалист
filmatoplo написа:
Нали има майстор при теб -той не знае ли :? .
Не, няма майстор.
Майстора ми е приятел и си е в Русе. Той само казва кое как трябва да стане и смята. Аз сам се оправям на място.
Снощи не можах да изровя схемата на Дакона, но днес ще я намеря.
Предполагам изхода е отгоре - логично.
Снощи забелязах 2 неща по Дакона та да питам.

1. Отзад, освен 2те тръби вх-изх. има затапено още една 1/2. Дали е за допълване или за предпазен клапан?
2. При пренасянето една кръгла ламаринка вътре се е преместила. Ще я снимам и покажа, да кажете как да я сложа и за какво е...
filmatoplo - майстор
Ако е един извод-1/2 най ниско долу , това е за източване , е с разни тетки може да се ползва за пълнене ,източване и предпазен клапан , ама по ред причини не се ползва.Иначе пиши -паспорт инструкции , за марката котел в гугле , ще видиш всички чаркалъци.
valqk - специалист
Много Благодаря за схемата, Лазаре!
Точно говорех за 1 - Филма е прав - за източване е.
VK i RK какво са :?
Предполагам ВходКотел = VK?
Моят няма охлаждащ кръг, значи. Само тази е малката тапичка.
Има ли смисъл там да слагам кран за източване и защо не се ползват?
LazarGanev - "Велик майстор"
VK със сигурност не значи вход-котел, защото е изход на котела :) . Не мога да ти кажа от кои думички идват тези абвеатури, но по схемата:
VK=изход на котела
RK-вход на котела
Можеш да ползваш долния отвор за дрениране, ако ти е най-ниска точка в системата и на удобно място или пък ако искаш да източваш целия котел
valqk - специалист
LazarGanev написа:
VK със сигурност не значи вход-котел, защото е изход на котела :) . Не мога да ти кажа от кои думички идват тези абвеатури, но по схемата:
VK=изход на котела
RK-вход на котела
Можеш да ползваш долния отвор за дрениране, ако ти е най-ниска точка в системата и на удобно място или пък ако искаш да източваш целия котел
Отново благодарности! :)
За дренирането - не е на най-удобното място, но пък е най-ниската точка. Ще го ползвам за източване. Трябва ли да е специален крана или и прост 1/2 сферичен е ок?
Имам и още две питания:

1. Как да вържа инокс гофре ф130 към ф140 изхода на котела? Откъде да намеря преход в София?
2. Как да изчистя котела от ръждата вътре? Иска ми се преди да го пусна да изкарам ръждата и другите боклуци натрупани с времето, защото в инсталацията ми единствения източник на ръжда ще е котела и помпата - всичко друго е мед, ппи и хром-никел. Подовото също няма ръжда... :) Мисля да вържа два маркуча - един навън и един от водопровода и да го пусна 30-40мин да си тече... дали ще е достатъчно? Дали е по-добре да вържа изтичащия маркуч към EL (източването)? Предполагам, че през източването ще излезе най-много гняз. Все пак ръждата е тежка, а там е най-ниско.... дайте съвет?

Днес се опитах да си купя медните тръби и салтанатите край котела, ама БГТерм чакат доставка и нямаха 60% от нещата дето търся :)

хайде весел weekend. :)
:drinkers:
filmatoplo - майстор
Аз медта си я купувам от Интерметал , само че продават само на фирма , ако някой там клиент се съгласи да купиш на неговата. :? За промиването -с маркуча става , добавяше се и някакъв препарат ама кой беше :? След като го намокриш е хубаво вече да се напълни за постоянно -понеже ще ръждяса .Сложи филтри където трябва , след като пуснеш помпите при студена проба -остави ги да работят няколко часа , почисти филтрите ,след като мине и топлата проба -пак ги почисти.Скоро пущах котел втора употреба който не беше работил известно време ,и стоял на сухо -за 5 минути ми замърси филтъра и циркулацията спря , почистих го 2 пъти , сега при първото палене за зимата пак ще го чистя за всеки случай. :wink:
valqk - специалист
Ще изчакам до другата седмица БГТерм, че и димоотвода ще дойде чак четвъртък....
Да не би да е калгон това дето се слага?
Сега като направя всичко, че пусна за проба, но после сигурно чак след нова година ще се ползва за постоянно... та явно ще трябва пак да я правя тази процедура с чистенето...
Добре де, лятото инсталацията пълна ли седи, че да не ръждясва котела?
Как разбра, че спря циркулацията? Манометър или? Аз засега не съм предвиждал да слагам, има ли голям смисъл да сложа?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 22

Тема "Съвети за избор на котел на твърдо гориво на старо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: