• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
6aman - напреднал
Здравейте,
налага ми се в градината да си пусна напояване (50л.м.(най-дълго трасе на HDPE тръба Ф20(причина водоизточника(питейна вода от канала - нямам кладенец) ми е на 1/2')). Градината има градинки с цветя, райграс, както и градинка със зеленчуци.
Идеята ми е да си направя напоителна система, на кръгове:
- капково, за градинките с цветя, както и зеленчуковата градина
- напояване на райграс - най-вероятно с разпръскващ маркуч на Гардена.
Иска ми се да сложа програматор(9V - Hunter XC Hybrid ) с електромагнитни програматори за всеки един кръг.

Възниква ми проблем с цолажите. Водата от където мога да черпя вода е на 1/2'. Електромагнитните клапи (Hunter PGV Jar Top 9V) са на 1' на всичкото от горе HDPE тръбата ми е 1/2'.

Тук ми идва идея ако увелича входа на водоизточника от 1/2' на 1' до електромагнитните клапани, като след тях ги намаля до 1/2'. Възниква въпроса как ще се държи системата, ако имам в предвид че кръговете за напояване ще се пускат по различно време.
1. кръг Капково
2. кръг Разпръскващ маркуч Гардена.

Дайте ми съвет електромагнитните клапани ще се държат ли коректно с промените на цолажите на тръбата преди и след тях?

Общо взето как ви се струва идеята да направя такава система за напояване с толкова много рискове?
Bobivan - специалист
че къф ти е проблема да си сложиш други ел.магнитни клапаНи ,на 1/2 "??Само гледай да са на 24 VAC!!

Например ТЕЗИ
6aman - напреднал
Благодаря за информацията. Сега си мисля, че ако искам все пак да остана на 9V ще ми се наложи да взема 3/4' и да вляза и изляза през 1/2'. Така ел. клапите си мисля, че ще работят коректно.
benza83 - специалист
по-добре от финансова гледна точка е да използваш 24V програматор и такива клапани.
програматора който си избрал е към 300 лв за 12 кръга за какво са ти толкова много кгъга
има програматор Hunter 24v XC-4 за 4 кръга за около 120 лв
клапаните на 9 волта са към 60 лв а тези на 24 волта към 32 лв
http://napoqvane.com/valves/valves_hunter
според мен минаването от 1/2 на 1 цол преди и след клапана не е удачно.
ако използваш програматор Hunter използвай и клапани Hunter.
обмисли варианта от чешмата да минеш от 1/2 на ф 25 (минаването може да стане с този адаптерhttp://bielagro.com/adaptor-vatresha-rezba/ )ако ти е постоянно налягането на чешмата това ще е най-добрият вариант според мен
за райграса най добре си вземи един роторен разпръсквач
6aman - напреднал
benza благодаря. има резон в думите ти. За жалост преди месеци взех ПЕ тръба на 1/2 а ток до мястото ми почти невъзможно да прекарам. За това търся варианти с батерии.
benza83 - специалист
вземаш две батерии 12v (акумулатора)свързваш ги успоредно и ето ти 24v
и може и едно соларно зарядно да си вземеш в ибей има и си готов

а тръбата може да я продадеш и да си купиш ф25 е 0.7 ст.метъра
дано съм помогнал
ArturDent - Почти Безобиден
benza83 написа:
Опссссссс.....
benza83 - специалист
ArturDent написа:
benza83 написа:
Опссссссс.....
добре де не бях много сигурен как но нали може
jekasus - майстор
benza83 написа:
ArturDent написа:
benza83 написа:
Опссссссс.....
добре де не бях много сигурен как но нали може
Последователно свързване
cecovili - напреднал
За да работят добре клапаните е важно да има налягане 3 - 6 атм., дебелината на тръбата не е толкова важна за тях. Дебелината на тръбата определя количеството вода което може да премине през нея при определено налягане. На по дебела тръба може да сложиш повече разпръсквачи и с по голямо потребление. За капковото и маркуча на гардена няма да имаш проблеми с дебита, но да си вземеш скъп програматор и да не използваш разпръсквачи / 10 - 20 лв. единия / ми се струва неразумно.
Преминаването от 1/2 на 1 цол може да стане по много начини примерно с внр. А като няма ток в градинката трябва да минете на програматор и клапани на 9 волта.
Ето и една страница със съвети за изграждане на поливни системи - http://ecodesign.bg/2010/02/kak-se-izgr ... a-sistema/
  • 1
  • 2

Тема "Напояване и цолажи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: