Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hhristov - специалист
Входящата тръба не се държи, а питата и изходящата тръба са студени. Оказа се, че има въздух. След като обезвъздуших температурата Вход - Изход се изравни и питата се затопли. Проблема е, когато тръгне вентилатора - точно за няма и 5 минути духа топло както трябва и после питата и изходящата тръба изтиват и започва да духа студено. Входящата тръба продължава да не се държи от топло. Конвектора е свързан горе вход, долу изход. Помпата на парното я вдигнах на 3-та степен, но не забелязъх ефект.

Моля Ви помагайте, че полудях. За чих ми трябваше да слагам конвектор - нали уж за по-добре да е. :sad: :sad:
LazarGanev - "Велик майстор"
С ф16 ли се захранва? Къде е помпата - на входа или на изхода? Има ли кранове на входа и изхода?
Предполагам, че помпата е смуче от изхода на конвектора, а съпротивлението на входа е по-голямо (кранът е притворен), отколкото на изхода. Отвори крана на входа, а притвори крана на изхода да създава напор в конвектора.
hhristov - специалист
Значи захранва се с тръба 3/4 редуцирана към ф16. Крановете на входа и на изхода са отворени докрай. Помпата е в мазето при котела и е вързана на студената вода - май смуче както казваш.
Чаро - Акълия
Остави помпата да работи на мах. Пусни вентилатора на конвектора на мах. Ако имаш колектор с миникранчета- спри всички останали радиатори/конвектори/лири... ако нямаш от термоглавите и т.н. ...
Виж как се държи в тоя случай. Можеш ли да изкараш още въздух ...
Сподели резултата.
hhristov - специалист
Нямам колектор. Няма въздух със сигурност защото източих 5 литра вода през конвектора при затворен входен кран. Проблема е според мен в бавното минаване на водата през питата - затова се и охлажда. След малко отивам да запаля котела и ще тествам както казва Лазар Ганев да притворя изходния кран.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съмненията ми са не за бавно минаване, а за разкъсване на потока заради вакуум в питата. Затова те карам да притвориш крана на изхода за да се получи напор.
filmatoplo - майстор
Първо вентилконвектора не е свързан както трябва -топлото се свързва отдолу , студеното излиза отгоре -обратно на връзване на радиатор :wink: .Второ евентоално въздух в него , и трето малък дебит през него -поради небалансиране на системата .Но оправи най напред свързването , после обезвъздушаването става по лесно -при спрени кранове и отворен обезвъздушител -пускаш за секунда горния кран докато усетиш че вода е дошла и го спираш веднага , след това отваряш долния кран докато се напълни питата и излезе целия въздух -после отваряш и горния кран .Това при спряна помпа го правиш.Айде успех. :) И двата крана на макс -за конвектора се иска по голям дебит от радиаторите , така че тях притвори леко тук -там ,по близките до котела и по малките .
hhristov - специалист
току що пробвах като притворих изходящия кран. Картинката е същата. Питата загрява, до момента в който се пусне вентилатора. :sad: :sad:
Нали уж майстор парнаджия го връзва мама му стара - как да изтакам сега пак цялата система. Май по-добре да ис го бях вързал аз. Радяторите ще притворя тези на първия етаж защото и без това там е по-топло.
filmatoplo - майстор
Ако има възможност даже подмени тръбите с фи-20 .
bulhomes2 - майстор
Имах такъв проблем първоначално с конвекторите. Водата не искаше да минава през тях. Тоя дето ми ги продаде ме посъветва да сменя разширителния съд със затворен (да сменя системата от отворена на затворена).
С това действително се оправи проблема. Твърдението му беше, че помпата е циркулационна, а не нагнетателна. Тръбичките в питата на конвектора са с много по-малко сечение от тези на ОИ и за да върви водата през тях се иска налягане. При затворената система налягането си го има. Силно се съмнявам да е точно така, защото при брат ми конвектор си работи и при отворена система, но пък при прблема ни - подейства.

Тема "Голям проблем с вентилаторен конвектор KFT045" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: