• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
С тези манометри дето ги продават не се засича :wink: -засича се само с дебитомер :) .А иначе -веднага усетих че котела вдигна много бързо 80 градуса , а радиаторите където въобще топлеха -са топли само горе .За 2 минути изчистих филтъра и всичко се оправи :wink: -беше задръстен до неознаваемост.За калгон не знам ,имаше си специална течност -нее фатално с повече промивка ще мине и без нея -да не повреди други тръби и гумени уплътнители , да веднъж като налееш вода в системата -тя се омекотява и си седи с години една и съща без да се точи .И 30 годишна тръба от старо парно което действа да срежеш ще видиш че тръбата свети отвътре като нова :wink: .
valqk - специалист
Хмм.... :?
добре де, ами ако ме няма за месец през зимата.... огняр оставям предполагам?
Има ли чалъм да не замръзне, ако не работи?
filmatoplo - майстор
Това е най голямата чума по парната -замръза. :-D Всяко добавяне на антифризи и гликоли те вкарва в едни филми не е работа -хем отровно опасно за деца ,хем прояжда калчища и гумени пръстени по снадки и холендри ,капне ли нейде -олигавва всичко и мерише .Всяка зима подменям спукани глидери и пити на вентилконвектори :wink: .
filmatoplo - майстор
Като говорим за стари котли , тоест на 1 и повече години -вчера жегнах един Мактек 116 киловата , така за профилактика след монтаж преместване на 4 вентилконвектора по 11 киловата в друга зала.Справи се чудесно -за секунди загря с 1 наръч дръвца на 70 градуса , толкова му зададох :wink: поизпотихме се в склада :lol: ми то беше 25 градуса вън .Та мисълта ми е че всеки ползван котел си работи като го галкаш .Имам го някъде из форума снимам в тема -Котел с буфер.
valqk - специалист
Еееее ти пък... 25 градуса... къде ти!!? Вчера така паднаха температурите тука... яд ме е, че чакам да дойде медта и гофрето чак другата седмица... иначе за котела - то като има профилактика - ще работи, къде ще ходи :)
filmatoplo - майстор
Да вчера беше 25-26 градуса -днес вали силно дъжд ,и е 13 градуса :| .А за парната е време да стават че захладнява .
valqk - специалист
Седя и си мисля.... дали няма някакви системки с ел. нагревател, които предотвратяват замръзване на системата, като няма запален котел... все пак е просто едно бойлерче, което топли водата да не пада под 4-5 градуса... едва ли ще харчи супер много ток?
LazarGanev - "Велик майстор"
Много правилно си мислиш. Всеки електрокотел има такава защита, а пък ако трябва да пълниш системата с антифриз, понякога цената на антифриза е съизмерима с цената на електокотле, да не говорим за поразиите, които може на направи антифриза, да не говорим, че може да иде в канала, да не говорим, че след някоя година трябва да го сменяш :)
valqk - специалист
Като го каза това направо ми :idea:
Нормален поточен бойлер дали мога да вържа успоредно на 1 цол кран на тръбата след изхода на котела и като не е запален котела да спирам този кран :? Би трябвало да стане. Ще имам и едно време реле да държи бойлера пуснат на 2часа един и помпата да си върти постоянно, тъкмо по-малък шанса за замръзване.
какво мислите?
LazarGanev - "Велик майстор"
Еее, съвсем дървено изглежда :) . Защо трябва да работи 2 часа? Управлението трябва да е по температура, както е при оригиналните управления на газови и ел.котли. Следи се температурата на водата, като падне на 8*С се включва помпата, ако продължи да пада се включва котела, нагрява до 30*С да речем и спира. И така....
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 22

Тема "Съвети за избор на котел на твърдо гориво на старо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: