Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
Антоне незнам на VentilClima кой католаг си гледал но всичките при мен са вход долу. Сега като пристигнат новите ще погледна и тях, но надали ще има някаква разлика. А тези специално са в къщи. Гледам си от Бургас, ако искаш драсни мога да ти дам малко по хубави каталози.

Прикачен файл

IMAG0346.jpg
IMAG0346.jpg (99.84 KиБ) Видяна 5556 пъти

Прикачен файл

IMAG0344.jpg
IMAG0344.jpg (61.48 KиБ) Видяна 5556 пъти
filmatoplo - майстор
Антоне прав си -трябва да се четът инструкциите за всеки вид :) Ти не може да грешиш ,Лазар винаги е по дипломатичен , а аз го давам по -джаста праста :lol: .За колегата от Ив -ама ного съм се ядосвал с него , нищо забравя се :) .
Последна промяна от filmatoplo на вт окт 11, 2011 11:23 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Айде, пак направихте отбора :-D . Явно при всяка марка е различно и требе да се чете, грешно е да се обобщава :) . За всеки случай утре ще погледна още веднъж при Galetti
denuchi - специалист
Отбора е създаден от доста време. Само трябва някой да почерпи :partyman: А какво става с въпросният конвектор KFT045. Оправи ли се.
AntonBM - специалист
Филмe, Лазар го е казал най-вярно. Не трябва да обобщаваме, а да гледаме. Явно има и от 2-та вида и трябва да се спазва изискването на производителя. Както е дал в инструкцията той, така трябва да се свързва.
По принцип в режим отопление е по-вярно да се свързва от горе (както е при радиаторите), а в режим охлаждане от долу. Това е така, защото това са естествените посоки, по които се насочва топлоносителя при изстиване и затопляне. Само, че при конвекторите се гони голям дебит на топлоносителя през топлообменните пити и как ще мине топлоносителя не е от много голямо значение. За това има и от 2-та вида. Преди време (занимавам се с конвектори отдавна) имаше само от тези с горна топла – такива сложихме на сградите на НОИ (бившата фина механика), НАП, хотел Мираж и сградата на ВиК. Тогава конвекторите бяха с по ограничен избор – основно York и Trane и по-рядко Carrier, Ceat и др. Сега има много по-голям избор и виждам, че не са рядкост и тези с долна обвръзка.
П.П. Защо го оплюваш Русинов така? Той човека си е търговец и не претендира, че е голям специалист в отоплението. Редовно идва да ме пита за разни неща...
filmatoplo - майстор
Добре извинявам се на колегата :| , но си имам 1 на ум.За свързването -както пише в инструкцията и както ти каже проектанта -съгласен :) мир да има.Само на човека да се оправи конвектора :) .
Ами нищо не пише в инструкцията на Галетито, затова си го монтирам горе топлата. Антон е прав, че при охлаждане трябва да е обратно. Вече зависи за какво повече ще се ползват конвекторите - отопление или охлаждане. Понеже аз където съм слагал винаги е било изключително за отопление, така че смятам че е правилно да се върже горе входа. Ако някой може да ми каже основателна причина топлото да се върже долу - ще преработя поне сегашните 2 конвектора, макар че днес направих студените проби. Не ми е никакъв проблем, но не се сещам за нищо смислено.
denuchi - специалист
Не знам дали ще е смислен отговора но. Попитах и аз италианеца защо така е входа и изхода. И ми отговори. Заради устройството на самият конвектор и разположението на вентилатора (турбините) скоростта на въздуха в долната част е малко по голяма от тази в горната. И така се постигало по добро разпределение на топлият поток да бъде почти еднакъв. Ако входа е горе можело да се получат студени петна. И така с вход долу по принцип не можело да се образува (да остане въздух в топлообменника). Водата винаги се стремяла да го избутва. Незнам колко е вярно това, но това е положението.
Вижда ми се да издиша това обяснение. По същата логика друг може да твърди точно обратното, без да можем оборим нито единия, нито другия :) Ама както и да е - засега не мисля да си променям концепцията и начина на връзване, освен ако клиентът не го пожелае или пъ някой проектант. Така или иначе разлика не вярвам да се усети
denuchi - специалист
Казах, че незнам колко може да се вярва на това. Всеки с изискванията си. Специално при ventilclima изрично ги дават така и се съобразяваме с това.

Тема "Голям проблем с вентилаторен конвектор KFT045" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: