Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ditronix - специалист
На времето схемата с двата диода и средната точка я учихме като "Двуполупериоден изправител със средна точка на трансформатора". За двуфазен ТИ не са ли необходими две фази :?: Прав е колегата,че тука по тоя въпрос двама добри адвокати ще си говорят докато се пенсионират :-D В крайна сметка резултатът-на изхода-е напълно идентичен на този с грец и една намотка на трафа. :partyman:
Колкото до загряването на греца-да,трябва радиатор.Мисля,че ако се ползва нещо компютърно-имаше едни такива с перки върху тях-ще се получи добре откъм габарити.Колкото до кондензатор в изхода-ще се отрази добре върху двигателчето на винтоверта,но ако искаме да изгладим добре пулсациите ще трябва кондензатор с доста голям капацитет,което пък води до голям обем на захранващия блок.Така че всичко е въпрос на условия,които трябва да се удовлетворят.Ако захранването няма да се разнася насам-натам-няма проблем,сипвай повечко кондензатори,слагай един по-корав радиатор и навивай на воля.Ако кутията ти е метална-можеш да ползваш и нея за охлаждане на греца.
2v6 - майстор
ditronix написа:
На времето схемата с двата диода и средната точка я учихме като "Двуполупериоден изправител със средна точка на трансформатора". За двуфазен ТИ не са ли необходими две фази :?: Прав е колегата,че тука по тоя въпрос двама добри адвокати ще си говорят докато се пенсионират :-D В крайна сметка резултатът-на изхода-е напълно идентичен на този с грец и една намотка на трафа. :partyman: ...
Когато се използват два диода и две намотки тока преминава само през един диод.
Когато се използва грец и една намотка тока преминава през два диода.

При греца изходното напрежение е с около 0.5 V по-ниско при един и същ брой на навивките на намотката (в схемата със средна точка има съответно двойно повече навивки защото намотките са две...).
Съответно четирите диода на греца греят два пъти повече от двата диода при схема със средна точка - необходим е двойно по-голям радиатор за греца :idea:
2v6 - майстор
ditronix написа:
На времето схемата с двата диода и средната точка я учихме като "Двуполупериоден изправител със средна точка на трансформатора". ...
Благодаря за подкрепата :partyman: Явно съм запомнил това което се е учило навремето...
Последна промяна от 2v6 на вт окт 11, 2011 10:09 am, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
ditronix написа:
На времето схемата с двата диода и средната точка я учихме като "Двуполупериоден изправител със средна точка на трансформатора". За двуфазен ТИ не са ли необходими две фази :?: Прав е колегата,че тука по тоя въпрос двама добри адвокати ще си говорят докато се пенсионират :-D В крайна сметка резултатът-на изхода-е напълно идентичен на този с грец и една намотка на трафа. :partyman:
Учил си я като двуполупериодна, защото тя наистина улавя и двата полупериода, за това никой не спори. Но според класификацията на токоизправителите схемата си е без никакъв спор еднополупериодна, вече обясних защо.
В един форум могат да се чуят всякакви мнения и това е допустимо, все пак тук не са само специалисти. Когато обаче отвориш един уважаващ себе си учебник, там терминологията е категорична. Дали тази схема се казва дву- или еднополупериодна за този форум няма никакво значение. Но ако си решил да си вземаш изпита по ТЗУ в технически университет и кажеш, че схемата е двуполупериодна, ще изгориш веднага. Там за тази терминология няма никакъв спор. Аз повече няма да се впускам в спор учебник - интернет. Сам виж линка, дето колегата е дал като "неоспоримо доказателство" - там "авторът" на едно място казва за информацията, която ползва: "оттук оттам ще посъбера май...". Извинявай, но това е несериозно.
Аз ти казвам кой е правилният термин, а ти ако искаш казвай на гайката бурма, на болта - винт, на полуваловете - полуоски... твоя си работа. :wink:
А що се отнася до броя на фазите - разбира се, че от една фаза на първичната намотка в изхода на трансформатора се получават две фази - онази схема със средната точка. Трансформаторите могат да запазват броя на фазите - т.е. p1=p2 (без средна точка), а могат и да ги удвояват - 2p1=p2 (със средна точка).

Тема "Как се разбира коя е първичната на трансформатор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: