Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тани - модератор
Дай на 5 човека една обикновена рулетка и ги накарай да премерят разстоянието между две стени точно между две срещуположни точки по средата на стените . Запиши си резултатите и ги публикувай тук! Дай им след това и лазерна рулетка и ги накарай да повторят измерването. Може да не публикуваш резултата , защото е ясен, но ще останеш изненадан от резултатите от първия опит. Не е за пренебрегване и факта , че за измерването на по големи разстояния са необходими двама души , когато се мери с обикновена рулетка!
vvventsi - специалист
Тани написа:
Дай на 5 човека една обикновена рулетка и ги накарай да премерят разстоянието между две стени точно между две срещуположни точки по средата на стените . Запиши си резултатите и ги публикувай тук! Дай им след това и лазерна рулетка и ги накарай да повторят измерването. Може да не публикуваш резултата , защото е ясен, но ще останеш изненадан от резултатите от първия опит. Не е за пренебрегване и факта , че за измерването на по големи разстояния са необходими двама души , когато се мери с обикновена рулетка!
Тани ,те ако не могат да мерят с обикновена ролетка очакваш с лазерната да го измерят ли,другото което сам каза че e за 2m разстояние
Тани - модератор
Мерил ли си с лазерна рулетка :? ,не вярвам някой да не се справи. Меренето с обикновена рулетка от друга страна си има особености и има три сигурни грешки ,ако пропуснем температурните разширения
1 . куката (особено ако е с магнит и го ползваш ) има луфт около милиметър
2 . Лентата на рулетката увисва и дава разлика, усукването и също.
3. От противоположната страна на куката се налага да огънем лентата на рулетката под някакъв радиус и реално да ПРЕДПОЛОЖИМ какъв е точния размер.
Сетил ли си се за първата грешка и как я избягваш?
velsi - Почетен майстор
Към питащия: разходи се до някой цех за алуминиева дограма и виж как е решен там този въпрос. В двата края на циркуляра за разкрой има линеали, на които е монтирана лента от рулетка. Ограничител се мести в двете посоки и се наглася на нужния размер. Веднъж като се калибрира няма никакви грешки. Точността, която се гони е също милиметър, но дължината е по-голяма - 5-6 метра.
Тани - модератор
connecttt написа:
целта е да се замести 2м. шублер с нещо по компактно но също толкова точно
- идейки ?

пред.: пластмасови паралелопипеди до 2м
Велси , и на мен това беше първото което ми дойде на ума или поне нещо подобно. Но първо не е компактно , а и става въпрос доколкото разбирам за различни размери , а предимството на предлаганото от тебе решение е в повтаряемостта!
masterval - майстор
В първото си мнение попитах нещо, което не се изясни.
Дали трябва да разберем точния размер или целта е да установим дали е спазен зададен размер
И в двата случая има елементарни похвати, само дето са различни.
torbalan - Дървен философ
Тани написа:

дай на пет човека лазарна рулетка и ги накарай да измерят диаметър (или какъвто искаш външен размер)

и тогава сядай да гледаш сеир :)
Тани - модератор
Именно затова си нося в джоба и обикновена рулетка и именно затова дадох конкретен пример максимално близък до поставената от автора задача , при която предимството е на лазерната :wink:
torbalan - Дървен философ
аз останах с впечатление, че ще се мери външен размер...
но може и грешно да съм разбрал :)
Тани - модератор
Всъщност не знам защо си решил , че е външен , както не знам и аз защо съм решил ,че е вътрешен след като питащия не е уточнил :razz: Явно си водим спорове офтопик , но пък избистрихме предимствата и недостатъците на видовете рулетки :wink:

Тема "да се замести 2м. шублер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: