• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
привет
идва зимата и трябва да реша как да направя петно на повърхността на езерото за да не замръзва този участък.
ако някой ползва някоя помпа -фонтанна или друго , моля да сподели

Прикачен файл

big.jpg
big.jpg (50.85 KиБ) Видяна 5189 пъти
ето и моето езверо -само че през лятото
искам да постигна нещо такова :част от повърхността да остане незамръзнала

Прикачен файл

pond_1.jpg
pond_1.jpg (39.19 KиБ) Видяна 5184 пъти

Прикачен файл

p1.JPG
stiv1961 - майстор
На басейна аз слагам 10-литрови бутилки от минерална вода пълни с вода на половина-за да се държат на повърхността.Миналата зима изкара така без да замръзне.Можеш да направиш същото, като бутилките ги застопориш напр. с камък на дъното и връв, която е вързана на бутилката.
NeoBoss - специалист
еми еко имаш помпа я оставяш да хвърля вода нагоре като накрайника е потопен, разбира се гледаш помпата да е на плитко 30/40см зада не взима топла вода от дълбокото. Аз лично за зимата за да не ми тече от водопада водата я прекарвам през маркуч който излиза на 5 см над нивото на водата и няма проблем... само веднъж съм го виждал да замръзне ама за 2 дена когато бяха много големи студове. Идеята да не замръзва езерото е само зада имат въздух рибите. Другия важен фактор за зимуването на рибите е да е поне 150см дълбоко. Ефекта с тубите е да поемат разширенията на водата.
Можеш да сложиш и помпичка за въздух така и да замръсне изцяло пак ще има кислород. Най важното ако все пак ти замръзе изцяло да не тръгнеш да чупиш леда само ще стресираш рибите и ще ги умориш нищо им няма да са под леда.
привет
благодаря за отговорите
спрях се на фонтанна помпа с мощност 25 W, която ще хвърля вода над повърхността. Има такава на Gardena.
мисля да взема такава. надявам се че ще работи нормално в тази студена вода-по принцип я използват през лятото за фонтани. но явно отново ще трябва да работи метода "проба- грешка"
ако някой си поддържа езерото през зимата моля да сподели
vvventsi - специалист
ако сложиш сол ,няма ли да стане?
kaishew - специалист
С машинка за въздух за аквариум става пробвано.http://kaishev1.snimka.bg/other/ezero.491551.all.2
FMaster - специалист
kaishew написа:
С машинка за въздух за аквариум става пробвано.http://kaishev1.snimka.bg/other/ezero.491551.all.2
Колега, като ги пусна тия двамата хубавци в гьола, изядоха ли всичко мърдащо се ... и как ги хранеше?
kaishew - специалист
Прикачен файл:
Picture 1330.jpg
По принцип не съм ги хранил.В езерцето си имаше жаби,змии и други гадини.Докато сомовете бяха там змиите изчезнаха,но след улова им пак се появиха и изядоха малкото декоративни рибки които пускахме периодично.
bulhomes2 - майстор
stiv1961 написа:
На басейна аз слагам 10-литрови бутилки от минерална вода пълни с вода на половина-за да се държат на повърхността.Миналата зима изкара така без да замръзне.Можеш да направиш същото, като бутилките ги застопориш напр. с камък на дъното и връв, която е вързана на бутилката.
Стив, тук бъркаш. Не се пълнят с вода, а с пясък. Идеята на тези поплавъци е да оберат линейните разширения на леда, за да не натсика стените на басейна. При теб като ти замръзне и водата в бутилките - какъв е смисъла от тях? Добре, че не е замръзвал миналата зима.
  • 1
  • 2

Тема "езерото през зимата - как да не замръзва?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: