Здравейте. Предстои ми да монтирам хидрофор утре, а още не знам какво да купя! Рових, четох, но пак не успях да разбера, явно трябва да ми се обясни по-просто. Изкопахме кладенец, като дълбочината от която ще дърпа е 6,5 метра. Къщата е висока 8 метра. В един магазин ми показваха различни помпи, но ме убеждаваха за една италианска Идра, около 360 лева, защото гаранцията била при тях. Казаха ми да си взема не тръба, а нещо като армиран маркуч. Дайте ми съвет, моля, защото бюджета е ограничен, около 500 лева.
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kolonal
- специалист
116 мнения в "Въпрос за хидрофор!"
dragozow
- майстор
Зависи колко пари ти се дават, китайските са 180-250 лв според качеството. Gardena тръгват от 288 лв и стигат до 642. Моделите на Grundfos са от 480 лв нагоре. Ако няма да купуваш марки от рода на Grundfos си купи Gardena. По магазините е пълно, но не е гаранция че ако си тръгнал за нещо конкретно ще го намериш.
Synthy
- специалист
Тук ще задам и моите въпроси за хидрофор, за да не пълня форума с диблиращи се теми.
Ще се прави хидрофорна система с резервоар в къщи, поради ниско и непостоянно налягане по водопровода (а и много маймуни сме на един клон, та съвсем оставаме без вода). Идеята е следната: от централното захранване се пълни буферен съд (500л. мисля че е ОК), от там с хидрофорна помпа се подава нагоре по тръбите и консуматорите. От една друга тема, след дискусия си избрах и помпата: WILO HWJ 203 X EM BG, защото дава дебит 5000л/час, може да вдигне налягане от 5 бара, немска е и не е скъпа в сравнение с грундфос (примерно). Избрал съм си резервоар от Виталбокс 500л. Ще се пълни с механичен пълнач, на принципа на казанчето в тоалетната (колкото по-малко електрически части - толкова по-добре). Обаче остава проблема с водата, ако спре тока и защитата на помпата от работа на сухо. За спирането на тока решение има: един клапан с нормално отворено състояние, и един със затворено, като спре тока превключват и захранването от водомера се подава директно към тръбите, иначе отива към резервоара. Цените обаче за тези клапани са доста солени - грубо 100лв. на бройка. Има ли решение с един такъв клапан, с тройник да го нарека, който да мести потока на водата през един от изходите, в зависимост от това дали е вкл. или не? И ми се иска клапаните да бъдат на 12/24 V. Изобщо не ми допада идеята да има 220V някъде по водопровода. И как да направя защитата на помпата от работа на сухо (ако приемем, че самата тя няма подобна защита)?
Ще се прави хидрофорна система с резервоар в къщи, поради ниско и непостоянно налягане по водопровода (а и много маймуни сме на един клон, та съвсем оставаме без вода). Идеята е следната: от централното захранване се пълни буферен съд (500л. мисля че е ОК), от там с хидрофорна помпа се подава нагоре по тръбите и консуматорите. От една друга тема, след дискусия си избрах и помпата: WILO HWJ 203 X EM BG, защото дава дебит 5000л/час, може да вдигне налягане от 5 бара, немска е и не е скъпа в сравнение с грундфос (примерно). Избрал съм си резервоар от Виталбокс 500л. Ще се пълни с механичен пълнач, на принципа на казанчето в тоалетната (колкото по-малко електрически части - толкова по-добре). Обаче остава проблема с водата, ако спре тока и защитата на помпата от работа на сухо. За спирането на тока решение има: един клапан с нормално отворено състояние, и един със затворено, като спре тока превключват и захранването от водомера се подава директно към тръбите, иначе отива към резервоара. Цените обаче за тези клапани са доста солени - грубо 100лв. на бройка. Има ли решение с един такъв клапан, с тройник да го нарека, който да мести потока на водата през един от изходите, в зависимост от това дали е вкл. или не? И ми се иска клапаните да бъдат на 12/24 V. Изобщо не ми допада идеята да има 220V някъде по водопровода. И как да направя защитата на помпата от работа на сухо (ако приемем, че самата тя няма подобна защита)?
extranios
- напреднал
Относно превключването при спиране на тока може да пробваш и друг вариант само с един ел.клапан(нормално затворен)който ще монтираш на щранга към резервоара, а на щранга към водомера да монтираш възвратен клапан .А за защитата от работа на сухо има доста варианти но всичко зависи от бюджета.
Synthy
- специалист
Е добре де, аз хубаво ще монтирам възвратния клапан където казваш, но какво ще спира водата да не минава през него като пусна някойконсуматор? Налягането, създадено от помпата ли? Тогава няма ли да има латентност като пусна вода през някоя чешма? Иии.. възвратният клапан не работи ли, като пропуска водата само в едната посока? Тогава си мисля, че ще черпя вода както от помпата, така и от централният водопровод.
Каналски
- специалист
Synthy написа: ...М'дааа , правилно си се замислил около вариантите за работа на системата.
За защита от работа на сухо, може да се използва такъв превключвател или подобен:

Различните пластинки са за различни диаметри на тръбите. Мисля, че на този модел присъединителният размер е 1" .
А на връзката директно от уличният водопровод , направо може да и викаме Байпас.
Мисля , че има основание за се мисли за хидравлично балансиране на системата и да не се ползват Електро Клапани.
За ползването на ниско напрежение, според мен е необходимо да ползваш Табло за управление на помпата и всички неща да са навързани по "оперативни вериги" с ниско напрежение и пр. и пр. , мисля че Wilo още предлагат готови относително ефтини малки универсални табла за управление на Помпи.
Начертай схема на системата, вероятно че стане по-ясна и прегледна Идеята.
extranios
- напреднал
казваш ,че сте много хора на един клон ,какво е налягането в тръбопровода в сегашното
положение?Ако е слабо то налягането което ще създава помпата би трябвало
да не позволява отваряне на възвратния клапан, а система в която има и мембранен
компенсационен съд няма как да е латентна.
положение?Ако е слабо то налягането което ще създава помпата би трябвало
да не позволява отваряне на възвратния клапан, а система в която има и мембранен
компенсационен съд няма как да е латентна.
Synthy
- специалист
Ето каква е идеята ми. И в мен възникна един въпрос докато рисувах: на мястото на магнетвентила, не може ли да се сложи отново възвр. клапан, който пък ще е затворен когато помпата не работи и съответно няма налягане от нея, а влиза вода директно от водопровода?
Как да измеря налягането което идва от водомера?
Как да измеря налягането което идва от водомера?
Прикачен файл
shema.png (6.31 KиБ) Видяна 8155 пъти
extranios
- напреднал
За измерване на налягането - виж ако имаш някъде по тръбите муфа я замени с тройник ( ако са pvc и са лепени ще ти е по сложно
) и на тройника после си монтирай манометър.
а идеята ти да замениш ел вентила с възвратен клапан е малко по сложна - принципно в мембранния съд имаш балон който се надува с определено налягане (0,5бар. под заданието за включване на помпата)и следователно когато помпата не работи в съда налягането е в границите от задание за вкл на помпата до задание за изкл на помпата. И тъй като ти незнаеш какво е налягането в тръбопровода ти в момента, е трудно да се каже дали ще се получи или не.Голям е шанса да ти се получи , поне като размишлявам аз ,ако Р в тръбопровода ти е примерно 3бар а заданието за вкл на помпата е 2,5бар то възвратния клапан ще е затворен (зависи какво е Р в съда но при падане на Р в съда до под Р на тръбопровода без да се е достигнала границата за вкл) то би трябвало да черпиш вода от тръбопровода , ако комшиите почнат да поливат и Р в тръбопровода падне под Р в съда възвратния клапан трябва да отвори и вече би трябвало да ти се включи помпата при достигане на задание за вкл.Когато комшиите полеят доматите и Р на тръбопровода се повиши би трябвало в един момент да се стигне до началното състояние и като цяло да получиш една самоуправляща се система.

а идеята ти да замениш ел вентила с възвратен клапан е малко по сложна - принципно в мембранния съд имаш балон който се надува с определено налягане (0,5бар. под заданието за включване на помпата)и следователно когато помпата не работи в съда налягането е в границите от задание за вкл на помпата до задание за изкл на помпата. И тъй като ти незнаеш какво е налягането в тръбопровода ти в момента, е трудно да се каже дали ще се получи или не.Голям е шанса да ти се получи , поне като размишлявам аз ,ако Р в тръбопровода ти е примерно 3бар а заданието за вкл на помпата е 2,5бар то възвратния клапан ще е затворен (зависи какво е Р в съда но при падане на Р в съда до под Р на тръбопровода без да се е достигнала границата за вкл) то би трябвало да черпиш вода от тръбопровода , ако комшиите почнат да поливат и Р в тръбопровода падне под Р в съда възвратния клапан трябва да отвори и вече би трябвало да ти се включи помпата при достигане на задание за вкл.Когато комшиите полеят доматите и Р на тръбопровода се повиши би трябвало в един момент да се стигне до началното състояние и като цяло да получиш една самоуправляща се система.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Не ти трябва магнетвентил - слагаш си възвратен клапан, само че преди помпата. Схемата съм си я изпълнил у дома.
Тема "Въпрос за хидрофор!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература