• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Колеги дайте идея за някакъв ключ който се управлява хем дистанционно, хем да функционира като обикновен ключ. Леглото ми дойде малко по далече от ключа който е за осветлението и все като легна и се сещам, тогава да изгася...:)...и трябва да ставам ,идеята ми е да си запазя пускането и спирането от старото място./без друго пускане на кабели, грозитии и т.н./
fikata - майстор
Ползвам полски димер работещ с дистанционно.
vk - специалист
Чувал съм, че най-добрите димери с дистанционно (светорегулатор) е "Електра-Георгиев 777" ЕООД, гр.Тервел. Виждал съм ги тука: https://www.bulmm.com/store/home.php?pr ... =Y&cat=668,
както и в Кабелкомерс. На цена около 30-32 лв
valentino76bs - майстор
vk написа:
Чувал съм, че най-добрите димери с дистанционно (светорегулатор) е "Електра-Георгиев 777" ЕООД, гр.Тервел. Виждал съм ги тука: https://www.bulmm.com/store/home.php?pr ... =Y&cat=668,
както и в Кабелкомерс. На цена около 30-32 лв
Ако лампата е енергоспестяваща пречи ли нещо.
simbion - специалист
Ще ти дам някои съвети от личен опит :) Първо с енергоспестяващата лампа ще имаш ядове, защото не работи както тази с нагреваемата жичка, не че е невъзможно ама все пак няма да го има ефекта от приглушеното осветление.
Второ моите ключове бяха на неподходящо място :lol: в хола като влезеш и ключа си е на нормалното място до вратата, а тв-то в другия край на стаята (тв-то и ключа са лице в лице насочени) цъкам си каналите и чат пат се отразяват вълни и се получава едно светне-гасне, светне-гасне.... отделно, че като намаляваш или усилваш звука се получава едно намаляване и усилване на осветлението, което в много случаи е дразнещо :evil:
Не знам какви ми бяха ключовете като марка, но бяха на бутон който не цъка ами е като тъч пад - пипнеш светне, пипнеш угасне, задържаш и усилва постепенно или обратно :)

П.П. Като разгледах в гуглето мойте приличаха на този на първата снимка тук : http://www.okto7.domino.bg/?osvetlenie&lang=bg
дано съм ти бил полезен с нещо :)
Успех !
valentino76bs - майстор
simbion написа:
Ще ти дам някои съвети от личен опит :) Първо с енергоспестяващата лампа ще имаш ядове, защото не работи както тази с нагреваемата жичка, не че е невъзможно ама все пак няма да го има ефекта от приглушеното осветление.
Второ моите ключове бяха на неподходящо място :lol: в хола като влезеш и ключа си е на нормалното място до вратата, а тв-то в другия край на стаята (тв-то и ключа са лице в лице насочени) цъкам си каналите и чат пат се отразяват вълни и се получава едно светне-гасне, светне-гасне.... отделно, че като намаляваш или усилваш звука се получава едно намаляване и усилване на осветлението, което в много случаи е дразнещо :evil:
Не знам какви ми бяха ключовете като марка, но бяха на бутон който не цъка ами е като тъч пад - пипнеш светне, пипнеш угасне, задържаш и усилва постепенно или обратно :)

П.П. Като разгледах в гуглето мойте приличаха на този на първата снимка тук : http://www.okto7.domino.bg/?osvetlenie&lang=bg
дано съм ти бил полезен с нещо :)
Успех !
На мене приглушено осветление не ми трябва искам само on/off.
vk - специалист
Енергоспестяващите (наричани "компактна луминисцентна лампа") не се димират.
Димират се с нажежаема жичка, халогенки и някои LED - чети на лампите трябва да е указано.
ditronix - специалист
Ще имаш проблеми с енергоспестяващите лампи с такъв ключ,защото електрониката на ключа се захранва през лампата и за да работи нормално е необходим товар (лампа) примерно от 40W нагоре.Затова обикновено като се сложи енергоспестяваща лампа на такъв ключ тя се мъчи да светне и успява,макар и на непълна мощност.Т.е. почти сигурно няма да можеш да я гасиш.Тоя .... го ядох и със светодиодните лунички в коридорите като правих ремонт.Ключовете ми са с датчик на движение.Вързах всичко и о Боже-луничките си светят,макар и слабичко.Размърдам се,ключът включи и светват на пълна мощност....Ужас.Отне ми месец да се справя с проблема,намесих допълнителна електроника и сега нямам проблеми. Другото,за което писа по-горе един от колегите е това,че няма да можеш да димерираш лампата.
Junak - майстор
vk написа:
Енергоспестяващите (наричани "компактна луминисцентна лампа") не се димират.
Димират се с нажежаема жичка, халогенки и някои LED - чети на лампите трябва да е указано.
Сигурен ли си?

http://www.mueller-licht.de/pdf/energy- ... ual-bg.pdf

Възможност за димиране
--------------------------------
Енергоспестяващите лампи с възможност за димиране се различават според: димиране с димер (DIM-E) и димиране с ключ за
регулиране на светлинния поток (DIM-S).

Dim-S
Тези енергоспестяващи лампи могат да се димират чрез ключ за регулиране на светлинния поток: включете, изключете в рамките
на 1 секунда, включете отново = степен на димиране 75%, повторете същото за степен на димиране 50% и след това за степен
на димиране 25%. Ако извършите процедурата след степента 25%, след това лампата отново стартира с 100%. При нормално
включване лампата стартира в степента на димиране, при която сте я изключили последния път. Тоест степента на димиране не
трябва всеки път да се регулира наново.

Dim-E
Тези енергоспестяващи лампи се димират с димер. Принципно тези лампи функционират с повечето димери за домашна употреба
за лампи с нажежаема жичка и лампи с високо напрежение. Поради голямото разнообразие от димери обаче, при някои димери
може да се стигне до смущения във функцията на лампата. Принципно важи: - смесената експлоатация (тоест както едновременната
експлоатация на енергоспестяващи и стандартни лампи с нажежаема жичка или също на енергоспестяващи лампи от различни
модели в една димираща инсталация) не е възможна. - При експлоатация в димерите могат да се появят шумове, които не са
били забелязвани при лампите с нажежаема жичка. Тогава Вашият димер не е подходящ за енергоспестяващи лампи.- Димерите с
шнур се нуждаят от отделен изключвател, тъй като те евентуално не регулират напълно до 0.- Моля вземете предвид минималното
натоварване на Вашия димер, в противен случай той няма да се задейства. - При вградени димери с настройка за основна яркост тя
трябва да се регулира на максимум. - Стартът на лампата трябва винаги да се извършва на пълна мощност (тоест недимиран), това
гарантира правилен старт на лампата. - Промяната на позицията за димиране не трябва да става рязко, а равномерно. - Допустимо
е използването само на димери за лампи с нажежаема жичка, не димери за трансформатори. -Не е допустимо използването на
тъч-димери
vk - специалист
Като казвам че не се димират (компактните луминисц.лампи) имам предвид обичайния(масовия) случай. Разбира се че има видове, за които е допустимо димиране, но виждаш че има доста условия, за вида на димера и т.н. Най-добре се димират нажежаемите жички.
  • 1
  • 2

Тема "Oсветление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: