• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lecki - специалист
Тани , автофокуса е включен и е настроен на централната област,
пробвал съм и на центална точка , не видях разлика.
Ползвам полуспусъка.
inspo - майстор
Да кажа и аз нещо.
vvventsi ти е цитирал едно ревю за твоя апарат, но не казва от къде го е взел. А именно от тук ЛИНК

Обърни внимание на това изречение (това за което те пита и Тани) :

3. Автофокусът е бърз и надежден. Апаратът не се колебае при фокусиране. При W270 има три автофокусни режима - многоточков, централен и спотов, както няколко с настроени разстояния до обектите за снимане.

Ако всичко правиш както трябва, явно дефекта е в твоя апарат, защото снимките в ревюто от линка не ми изглеждат лоши.
vvventsi - специалист
да не от стабилизацията!?
PalmRunner - помощник
inspo написа:
При W270 има три автофокусни режима - многоточков, централен и спотов, както няколко с настроени разстояния до обектите за снимане.
Пише така, но каквото и метод на фокусиране да си избрал, в пълен Авто режим тази настройки се игнорират и най-вероятно се ползва многоточковия режим, включват се разни системи за разпознаване на лица и кой знае какви още други щуротии. Накратко, губиш всякакъв контрол над мястото където ще фокусира апарата. А той най-вероятно си избира места с голям контраст и резки контури, защото му е най-лесно да фокусира там. Сигурно и затова e избрал да фокусира на циповете. Играх си снощи с пълното Авто на моя G12. Оказа се че има ситуации в който не включва светкавицата дори при скорост 1/8 :shock: (също като при lecki), и други ситуации в които я влючва и праска на ISO-1600 :shock: Ако няма лица, си фокусира на произволни обекти, които може да са във всеки ъгъл на кадъра – с две думи: пълна трагедия. [-X На светло мисля че ще се справи по-добре, ама то на светло може и с телефона да снимам и пак стават прилични снимки.

Edit: И най-тъпото е че сигурно цял отдел от поне 20-30 човека се трудят усърдно да направят пълното Авто по-ентелигентно, а резултатът какъв е - дори и непрофесионалисти, свикнали да щракат само на пълно Авто, вече им прави впечатление че има нещо нередно с качеството. Ама кво ли се чудя като при нас, поради липса на ресурси, сумати ключови проектантски дейности се изнасят към Индия ...
PalmRunner - помощник
Тани написа:
Виж когато съм съсредоточен какво правя в абсолютна тъмнина :-D
Трябва да си доста съсредоточен за да държиш фотоапарата 30 сек без да мръднеш. =D> Дали все пак не си ползвал статив :roll:
kirofabv - специалист
Фотото има ли гаранция все още, казваш, че си го взел преди година?
Ако имаш гаранция не се занимавай въобще да четеш по-надолу, а веднага в магазина. Бъди настоятелен (защото ще се опитат да ти откажат) и им спомени, че ако не ти приемат рекламацията отиваш право в КЗП да подадеш жалба .

Ако не - вземи някаква опитна постановка в която излизат кофти снимки и пробвай с различните типове фокуси. Не би трябвало настройката типа на фокуса да бъде игнориран при автоматични настройки. Поне аз не съм виждал такова нещо до сега.

Освен с различните типове фокуси пробвай следното. Остави си точковия фокус и ако снимаш от близо хора на светъл фон (както е снимката на снега, но по-близо) вземи фокуса с полуспусъка от краката им, след това вдигаш към тях и снимаш. Така няма да ти стават тъмни снимките. Може да стават по-светли от нормалното, но се свиква да си преценяш от къде да си вземеш фокуса и си е полезна практика дори и при снимки срещу слънцето. Та пробвай така - вземаш фокуса от по-тъмна област (но в същата равнина с обекта) по принцип от краката е ок понеже осветеността в кадъра намалява и авто режима си коригира хистограмата.
Това все е заобикаляне на проблема, ако можеш да си издействаш рекламация или да го сравниш с друг апарат от този модел ще е по-добре.
PalmRunner - помощник
Не искам да те разочаровам, но може и наистина да си попаднал на кофти апарат:
Ето малко по-щателна критика на твоя апарат:
http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_ ... ndex.shtml

По отношение на твоя проблем има сравнение с други фотоапарати от същия клас:
http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_ ... tion.shtml
Откъдето се вижда че Сонито май се представя най-зле.

Цитат от оценката: "When viewed at smaller sizes, the Cybershot's images look sharp, well detailed and contrasty, but our 100 percent crops below reveal a different story. None of the sampled areas could be described as crisp with all showing evidence of smearing and lack of detail. The 4.7MB file size would suggest that JPEG compression is unlikely to be the cause - the limitations of the Cyber-shot lens and sensor is a more likely explanation"

За нито една част от снимката не можело да се каже че има ясни очертания, като навсякъде имало данни за замазване и липса на детайли. Предполагат че оптиката е виновна за това, а не JPEG компресията.

Може и да е прав колегата kirofabv, пробвай да го върнеш.
kirofabv написа:
Не би трябвало настройката типа на фокуса да бъде игнориран при автоматични настройки. Поне аз не съм виждал такова нещо до сега.
Пълното Авто игнорира почти всички ръчни настройки, поне при Канон е така. Имаш известен контрол само над светкавицата – on-off-auto
lecki - специалист
Стабилизацията съм я изключил но и с нея беше същото.
Като гледам от сравнението на трите фотоапарата Sony-to
прави забележимо по-лоши снимки, една жена в един форум
също се жалваше от лоши снимки със Sony W270 но така и
не стана ясно може ли да се направи нещо.

Автофокуса съм го сложил на централната част за да не прихваща
случаини обекти наблизо от страни.
Пробвал съм и с ръчен фокус - няма разлика

Явно това си може фотоапарата, ще ме принуди да се задълбоча във фотографията.
Само не знам как го прави хубав този видеоклип-почти като камера

И със самоснимачка стават по същия начин снимките.

Ако и за Carl zeiis казват че е лоша оптиката то тогава каква ?!
Последна промяна от lecki_old на пет окт 14, 2011 5:01 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
lecki написа:
Тани , автофокуса е включен и е настроен на централната област,
пробвал съм и на центална точка , не видях разлика.
Ползвам полуспусъка.
Вече са ти споменали , но и аз да кажа - след като ти е на централна точка , фокусираш там където желаеш с полуспусъка и след това изместваш фотоапарата така , че да кадрираш както си решил . Това се прави особено ако си зуумал и/или обекта върху който искаш да фокусираш се намира на голямо разстояние с "пейзажа" зад него.

Пробвай да поставиш фотоапарата на някаква повърхност или в идеалния случай на статив и да ползваш самоснимачката . Фокусирай отново предварително с полуспусъка и чак тогава натисни докрай за да включиш обратното броене на самоснимачката. Нека е настроена на максималното време. После покажи резултата тук , за да се опитаме да преценим къде е проблема. Избягвай да снимаш на автоматичен режим . В полуавтоматичен фотоапарата се съобразява само със светлинните условия , а всички останали отговорности включително и избора на ISO , коъто също е свързан с осветеността оставя на тебе. За да направиш хубава снимка най важно е задапаратното устройство :razz: , а както виждам си решил да го подобриш , за което те поздравявам и лично се ангажирам да помогна с каквото мога като съвети. Дано проблема не се окаже във фотоапарата наистина!
PalmRunner написа:
Тани написа:
Виж когато съм съсредоточен какво правя в абсолютна тъмнина :-D
Трябва да си доста съсредоточен за да държиш фотоапарата 30 сек без да мръднеш. =D> Дали все пак не си ползвал статив :roll:
Хе хе , ако само със един статив ставаше ! Опитай да направиш подобна снимка с някакви автоматични настройки! Снимките са правени на пълен ръчен режим и всичко е избирано от мен! Дадох ги за пример , защото фотоапарата ми за разлика от този на автора на темата е оплюван , че е доста шумен!
PalmRunner - помощник
Е, то на Авто, нощни снимки изобщо не могат да се правят. Фотото ще реши че е много тъмно, ще си включи светкавицата и въпросът за него ще приключи. При което на снимката ще се вижда само най-близкия храст :lol:

@Тани: Снимките ти не са лоши. Само тая втората дето си я оставил 30 сек да се снима - изглежда някак неестествено луната да грее като слънце, а небето да е толкова светло при положение че е било почти пълен мрак в действителност.

Значи, при скорости на затвора по-бавни от 1 сек се прилага много агресивно шумоподтискане. Ако си видиш снимките преди тази процедура (в RAW формат) ще останеш безкрайно разочарован от резултата. Освен това на ISO 100 всички апарати са добри и шума е трудно забележим. За да се оцени шума трябва да покажеш снимки правени при слаба светлина, но не пълен мрак и при високо ISO (400+). Например, в стая, но без светкавица. Тогава сапунерките се дънят яко. Твоят FZ18, въпреки внушителния си вид също е в тази категория (както и моят G12 де).

@lecki: Ако и при ниски ISO снимките са ниска детайлност, значи оптиката е куца. Нищо че е Carl-Zeiss. И реномираните фирми предлагат както качествени (и скъпи) продукти, така и по-евтини, но и по-некачествени. Издънки и фабрични дефекти също стават често.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Фотоапарат Sony W270 слаба детаилност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: