• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

Тани - модератор
Въпроса ми беше риторичен! След като са ми сложили предпазител 50А няма никакъв смисъл да ми смятат какво съм си инсталирал в дома а и не ги интересува! Слагат си ми кабел 10 mm² и си заминават .
lubomirlz - специалист
Тях изобщо не ги интересува след електромера какво става и какво е положението. Големината на предпазителя го слагат според заявената мощност.
Тани - модератор
Въпроса на темата беше как избират кабела! По консуматорите или по предпазитела с който са ни ограничили мощността? Сега ако искаш включи и всички коефициенти , кюмбета и т.н. с изключение на разстоянието!
lubomirlz - специалист
Оф не ми се навлизаше в темата. Електроразпределителните дружества изобщо не са си правили труда да избират и изчисляват при тях кашата е пълна. Те дойдоха при едно заварено положение с електромери в къщите с винтови предпазители при, което с две думи нямаше ограничение на мощноста. Позоваха се на една точка от наредба 3 за мощноста на битовите потребители и почнаха да си праскат навсякъде по 40-50-63 ампера предпазители най-често с крива B (за да могат да покрият изискването предпазителя да сработи за определеното време, а не ги интересува че не може да се спази никакво селективно изключване) и едно компромисно решение за 10-те квадрата кабел. Просто на тях няма да им излезне сметката ако почнат да изчисляват за всеки заварен електромер от татово време. Ако искаш заявяваш си по висока мощност, ще си платиш и ще ти сменят кабела с предпазителя.
За нови партиди е както ти казах проектанта според изчислената мощност си избира захранващия кабел, а енергото ще ти сложи предпазител според Заявената мощност, ако искаш заяви си и 100 киловата, след като си платиш ще те вържат. А за новите кооперацийки енергото не е виновно, масово инвеститорите натискат проектантите да играят с коеф. на едновременност за да слезнат колкото се може до по ниската категория за присъед. мощност, защото разликата в таксите не е малка.
Тани - модератор
Пак навлезнахме в излишни полемики! Имаме консуматор(и) 30 (50) kW имаме предпазител 50А . Какъв кабел ще изберем? Толкова ли е сложно зададен въпроса ? Отговори само с цифри? Не можеш да смениш предпазителя или консумацията !

Имам един билборд и ще му слагам един прожектор 100W . Искам разпределителното дружество да ме присъедини . Слагат ми предпазител 50А . Какъв ще е кабела до билборда?
lubomirlz - специалист
Тани не знам какво целиш с тия въпросчета, но така още повече ще задълбаваме и само си чешем клавиатурите. Не желая да навлизам в спорове, вече ти отговорих как ще го избера кабела (пък като не ти достига мощност ще се намери чалъм да се смени предпазителя,ако искаш да имаш работещ консуматор), с тия условия че не можело да се подмени кабела и предпазителя айде моля ти се, всичко може.

Иванчо влиза в час двайсет минути след, като е започнал и госпожата се развиква:
- Иванчо, защо закъсня?
- Ами госпожо, трябваше да заведа козата на разплод...
- А баща ти не може ли?
- Ами може, госпожо ама козата си иска пръч...
Тани - модератор
Каква е целта ли? Да онагледя въпроса ! Въпроса не е :

КАК СЕ ИЗБИРА КАБЕЛ?
също така не е :

КАК СЕ ПРОЕКТИРА ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ
доколкото си спомням няма нищо общо с :

КАК СЕ ИЗБИРА ПРЕДПАЗИТЕЛ

Въпроса е :

ПРИ СВЪРЗВАНЕ НА НАЛИЧЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ И НАЛИЧЕН КОНСУМАТОР , СПРЯМО КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЩЕ ИЗБЕРЕМ КАБЕЛА!

Отговори ми сериозно и на този елементарен въпрос за трети клас:
Тани написа:

Ако един автомобил се е движил със средна скорост 200км/ч и е тръгнал на 10км от Народното събрание(от кв.Суходол) в 8:00 тази сутрин в колко часа е пристигнал до Народното събрание.
lubomirlz - специалист
Тани написа:
Въпроса е :

ПРИ СВЪРЗВАНЕ НА НАЛИЧЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ И НАЛИЧЕН КОНСУМАТОР , СПРЯМО КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЩЕ ИЗБЕРЕМ КАБЕЛА!
При така зададения въпрос и без възможност да се замени предпазителя, както беше подчертал по-горе отговора е ясен и той е според предпазителя, като се вземат на предвид още няколко фактора изброени по-горе най-важните от които са дължината и начина на полагане. Проводника трябва да има достаъчно сечение за да бъде защитен от съответният предпазител, както по допустимо токово натоварване, така и при късо съединение.
На така зададен въпрос така ти отговарям. Дали е икономически обосновано е друг въпрос, преди всичко е безопасноста.
Поздрави, не смятам да се намесвам повече в тая тема, за времето за което ще стигнеш до народното събрание те оставям ти да си я решиш задачката. :-D
Тани - модератор
Ами той Палавник точно това питаше де :-D Отговора е обратния , на това , което ни идва на ум първосигнално :wink: Радвам се , че поне на тебе успях да обясня въпроса зададен в темата . И аз за сетен път се заричам , че няма да обяснявам условието , но поне се радвам че е имало някакъв смисъл.

Отговора на задачката за народното събрание е елементарен - 3 минути! Дали на практика е възможно - не мисля , че има някакво значение за правилния отговор.
lubomirlz - специалист
На мен ми е ясно какъв е първоначалният въпрос в темата и именно за това не се включих, просто не е зададен коректно. За мен тази тема е изчерпана още в самото начало. Факторите по които се определя сечението на проводника са доста и те са взаимно свързани. Всичко останало след първите няколко страници си е чешане на клавиатурите, каквото и в момента правим. Нека бъдем практици, дали след като си видиш фактурата за десете квадрата кабел за билборда няма да намериш място за един 6-10 А предпазител и да си положиш 1,5 мм кабел ?
Сигурноста е на първо място, но тя може да се постигне с много по-малко вложени средства за една и съща работа. Никога не съм постъпвал първосигнално и повярвай ми доста бързо са скланяли да си сменят предпазител или кабел след, като им обесня какви са последиците от неправилното изпълнение на задачата.

За задачката от трети клас, да елементарна е, но не мисля че тук е мястото да си проверяваме знанията от началните курсове.
Поздрави, напускам темата, както казах за мен тя е изчерпана още в самото си начало.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: