• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valqk - специалист
Преди малко най-накрая сглобих котела и го запалих.
Не пуши! Грам пушек нямаше.
Засега само е пълен с вода без да е вързан никъде, ама исках да тествам комина.
Загрях водата до 60 градуса и го спрях. На димоотвода темп. стигна макс. 120 градуса, което мисля е добре...
Даже държах малко капака отгоре отворен докато палеше в началото и нищо не задимя.
Помещението обаче няма откъде да дърпа въздух. Бях отворил единия прозорец, но сигурно ще трябва да сложа някаква тръба. Според вас ф50 дали ще му стига да дърпа пресен въздух?
Утре почвам да режа медните тръби :)
Много съм доволен :)
лека вечер.

п.п. Последно комина е следната конфигурация:
От котела преходник към ф130.
около 4-5м 25 градуса тръба. 70-80 градуса ъгъл и 3м ф130 кюнец, който влиза в 7м 30х15 комин.
:weedman:
filmatoplo - майстор
Супер, това с горелката ли беше :? :) .След котела вече какви компоненти ще слагаш -помпи вентили.
valqk - специалист
С ГП20-ката - да. С някакви пелети от предишния собственик. Харизи ми една кофа за изпроводяк :)
Като го палихме да тестваме такъв пушляк беше(при него), а сега нищо. Явно по-студеното и по-дългия комин си казват думата.
А бях :shock: като видях, че всъщност наистина е ГОРЕЛКА и прави басимуси и огъня! Мислех, че пелетите само тлеят. На напълно затворен вентилатор, с напълно затворен клапан отзад на котела пак нямаше грам пушек, само пламъка от горелката понамаля в разумни граници...
За вързването: Еми по онази схема, дето каза, че е странна с клапан и кран, като ще го направя на мястото на клапана+вентила догодина да сложа трипътен. Ще сложа само 2 филтъра да ми пазят инсталацията от боклуци, че не ми се продухва подово всяка година.
Ще взема да кача снимки накрая аз... само да нарежа тръбите, че днеска с тоя сняг цял ден брах дюли и ябълки и за тръби нямаше време :(
А имам и един друг въпрос: колко място заемат 3тона пелети... :? :weedman:
Чудя се дали ще се събират в помещението където е котела... (в отделен отсег де). Пък и да видим докъде ще стигнат. Така като гледам тая зима няма да се ползва цял сезон...
valqk - специалист
Какви са тея шамотни тухли?
Май при мен липсват. Нали не трябват при работа на котела с горелка?
Чета упътването и гледам, че се поставят след монтаж на котела, ама не видях вътре никакви такива неща...
И още нещо - къде да намеря лопатка за почистване и ножа и другото желязо. Пропуснал съм да ги взема като съм купувал котела... а ми се иска да изстържа нагара от стените, колкото и малък да е.
Ако има някакъв по-удобен и лесно-намираем инструмент - ще се радвам да го чуя.
valqk - специалист
Ето снимки какво сътворих този уикенд.
Как е според вас? Давайте акъли и добри идеи!
Още не е запоено и има възможност за промяна.
Оранжевия термостат вкл. помпата на 35 градуса.
Сивия над помпата отваря клапана (да - запушен трипътен ама 3/4 и немога да го ползвам) над 45 градуса, че да не става по-жега.
(догодина групата кран-клапан ще я сменя с регулируем механичен трипътен на 1'' - сега нямам възможност вече.)
Другия термостат от другата страна държи котела включен, ако връщащата не стане 35 градуса.
Сложил съм го на захр. защото там ще има още един термостат, който на 50 градуса ще изключва котела (защита от прегряване на подовото).
В момента нямам пълнеща група и разш. съд. Дали ще познаете къде е планирано да са :)?
Според вас бункера и шнека къде е по-добре да са?
Това дето стърчи на изхода отгоре предполагам е било за разш. съд, но аз го слагам на входа, заради термпературата.
Мисля, да го затапя, но приемам и предложения за него - ако има какво полезно да се сложи...
По-натам може да сложа електронен датчик за температура там.
В момента няма сложени скоби. Предвидил съм скоби по ъглите и от двете страни на помпата.
В момента наклоните на тръбите не са много добри. но ще има наклон към котела и на двете - най-ниската ми точка е долу за източването...
Между другото днес го източих след 1 седмица престой на водата вътре и нямаше гняз.
Какво ще кажете за филтрите? На уместно място ли са?
Абе... каквото се сетите!
Прехода котел-ф130 фьешън, а :)?
Прикачен файл:
IMG_1995.JPG щрангове, кумин
Прикачен файл:
IMG_1991.JPG Котел, пълнене, клапан, раз. съд.,бункер
Прикачен файл:
IMG_1992.JPG Котел, помпа, 'трипътен' кран, термостати.
Прикачен файл:
IMG_1993.JPG бункер ляво
Прикачен файл:
IMG_1994.JPG бункер дясно
Последна промяна от valqk на пон окт 24, 2011 10:55 am, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Честно казано много ми е интересно как ще работи тази система, така че ще следя темата. Като забележки виждам следното:
- как така помпата ще включва на 85*С(според мене трябва на 30*С), пък котела ще изключва на 50*С?
- бункера трябва да е от страната на пантите - т.е. май се пада от другата страна :?
- филтъра трябва да е непосредствено преди помпата и от двете им страни - кранове
- не съм сигурен, че ще се отървеш без помпа на малкия кръг - аз бих спестил медните тръби 70лв за сметка на помпа
- сложи малкия кран от другата сърана на трипътника, а , а малкия кръг го включи към големия преди крана на помпата. Идеята е със затварянето на трите крана да можеш да обслужваш помпата, филтъра и трипътника :wink:
valqk - специалист
LazarGanev написа:
Честно казано много ми е интересно как ще работи тази система, така че ще следя темата. Като забележки виждам следното:
- как така помпата ще включва на 85*С(според мене трябва на 30*С), пък котела ще изключва на 50*С?
- бункера трябва да е от страната на пантите - т.е. май се пада от другата страна :?
- филтъра трябва да е непосредствено преди помпата и от двете им страни - кранове
- не съм сигурен, че ще се отървеш без помпа на малкия кръг - аз бих спестил медните тръби 70лв за сметка на помпа
- сложи малкия кран от другата сърана на трипътника, а , а малкия кръг го включи към големия преди крана на помпата. Идеята е със затварянето на трите крана да можеш да обслужваш помпата, филтъра и трипътника :wink:
И на мен ми е интересно дали ще работи както трябва ;-)
- за помпата моя грешка - ще включва на 35, не на 85 (смених го).
- за бункера - няма как да го побера от нея страна и това са двете опции, въпроса е коя да избера. А защо да е е от страната на пантите? така е получава U от шнека преди входа на горелката...
- размених снимките, не си обърнал внимание - на щранговете - има кран - филтър - помпа - Т-ка - кран на връщащата... предполагам е ок така? затварям крановете и обслужвам?
- дано мина... двама човека твърдят, че така ще работи, дано са прави. аз не бих ги спестил. ППИ ли да слагам край котела... неее :roll:
- какво значение има къде е малкия кран? Трипътника ще се ползва само като клапан, защото немога да пусна целия дебит през него, че е 3/4. Горе имам кранове м/у котела и щранговете така, че цялата система край котела може да се изключи и да се правни нещо по нея. ОК ли е така с 2 филтъра - идеята ми е, да не минава от котела гняз към подовото? Вярно, че филтрите са за по-едри частици... ама ще сложа и някаква добавка против ръжда във водата като я напълня за постоянно...

някой за шамотните тухли ще каже ли дали трябват при горелка? Каква им е идеята на тях?
filmatoplo - майстор
На снимка 1994 -не може ли котела да се завърти така че , в дясно от него да остане место точно за бункер или бидон в който да сложиш шнека .Така бункера ще се пада от към пантите и ще е по прибрано -както купешките котли които са със монтиран бункер за самия котел -в повечето случаи в дясно .Това едното -чудя се какъв ще е температурния режим на котела .Ако речем че към подовото пратиш вода с температура 45 градуса , и приемем че връщащата вода от подовото е 40 градуса -колко ще е изходната от котела , според мен Не повече от 60 градуса .Няма как в котела да влиза -40 градуса и да излиза 70 или повече .Разликата между вход -изход ще е 20 градуса или по малко .Котела дали няма да прави конденз с връщаща вода 40 градуса . :? По принцип всяко смесване на два различни потока се прави със пропорционален 3 пътен вентил ,така се балансира по добре и сигурно температурата -не казвам че твоето няма да работи (въпреки че се съмнявам да регулира перфектно и точно ) .На пропорционално викам -че колкото отваря топлото -толкова затваря студеното и обратно , а ти сега -топлото ти е отворено постоянно и само ще му пускаш студено и каквото стане на изхода -ще гадаеш.
LazarGanev - "Велик майстор"
Точно мотивитее на Филма имах предвид, като казах, че ми е интересно как ще работи. Това не е кондензен котел, че да го включиш директно в подовото. Котелът няма как да работи нормално, като му ограничиш подаващата вода на 50*С
filmatoplo - майстор
Да се завърти котела на ляво -може и да съм прав , доста време ще го гледаш зимата в това положение което е сега -дали ще ти е удобно. :wink:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 22

Тема "Съвети за избор на котел на твърдо гориво на старо." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: