Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Ще изтупам темата от прахта, но нищо не разбирам от тия работи и искам да питам.

Искам да регулирам оборотите на 2 трифазни вентилаторчета. Нямат табели и не мога да кажа мощността, но оределено е малка. Захранващите им кабели са по 0,5 кв.мм. Самия мотор е с диаметър около 8 см и дължина - около 10 см. Правя си вентилация с тях, но въпреки, че изглеждат малки - духат сериозно и ми се ще да мога да им регулирам оборотите. Още повече, че на днешните проби за около 5 мин работа ми се сторха необичайно топли корпусите им.
moimoimoi - майстор
няма ли да е по лесно с клапа да намалиш въздушния поток и съответно работата която извършват намаля-и по малко се товарят
lecki - специалист
moimoimoi написа:
няма ли да е по лесно с клапа да намалиш въздушния поток и съответно работата която извършват намаля-и по малко се товарят
ъхъ.
Друг вариант през кондензатори (3 бр. на всяка фаза по 0,5....5,0 uF/600V AC 50Hz)
последователно които могат да се шунтират от троен ключ.
Трябва да се подберат за желания дебит/шум.
И хубаво е всеки кондензатор да е с резистор шунтиран 100кОм/ 1/2W.
Друго не заслужават тези маломощни вентилатори.
bulhomes2 - майстор
Тъй като двата вентилатора ще работят само едновременно, мога ли да ползвам 3 кондензатора. Не заради икономии, а защото би било добре да се подберат няколко тройки за различни дебити и да ги управлявам с ключ.

Сега може да Ви изглежда смешно, но за мен всички тоци различни от фаза и нула са тъмна индия. Как да подбера тия кондензатори и резистори?

За клапата естествено си помислих и аз, но ми се щеше вариант, при който с намалянето на оборотите ще намаля и консумираната енергия и шум. Все пак си играя да правя рекуператор за нискоенергийна къща. Ако спестената от рекуператора топлина дам за ток - нещо си губи смисъла. А с намалянето на дебите се увеличава КПД-то на този рекуператор.

ПП. Сега гледам, че са ми пратили цените от Интиел - поморие и снощи попадах все на цени около 100 лв. Ако няма друг начин вероятно ще ги давам, но е смешно, че за двете вентилаторчета дадох 40 лв.
lz1wvm - специалист
Защо моторите ти загряват,толкова бързо.Да не са им заминали лагерите или гнездата.
bulhomes2 - майстор
Мълчи, че колко трябва да разглобявам, ако трябва да стигна до тях..... Много леко се въртяха в ръцете ми. Не усещах никакво усилие.
lecki - специалист
По принцип може да захраниш повече от един вентилатор,
но поне да са с еднаква мощност.Свързваш три конд. напр. по 0,47мкФ,Unom>/=600V AC,
ako е слаб дебита слагаш 3 по 1,0мкФ и така нататък.
Тук драснах една схемичка:

Прикачен файл

02.jpeg
bulhomes2 - майстор
lecki като минаваш някога през Троян ще се отбиеш да почерпя!
lecki - специалист
Добре,
Забравих нещо - тъи като вентилатора загрява въздуха (малко или много) да е например след рекуператора - засмукване от вън, рекуператор, вентилатор (при отопление зимата) надявам се схвана идеята.
Като ще икономисваме всеки ват да икономисваме .
bulhomes2 - майстор
Те са аксиални - въздуха се засмуква по оста на ротора и се изхвърля перпендикулярно на нея. Въобще не се докосва до двигателя, така че едва ли ще се стопли...

Тема "Честотни регулатори, инвертори ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: