Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Здравейте пак, снощи закачих радиаторите на втория етаж, и като оставим настрана факта, че бойлера ми не загрява от котела, съм доволен.
Питането ми е свързано с изгарянето на парчета дървена дограма, с боя и пирони. Където мога, вадя пироните, но все пак остават, някакъв съвет относно горенето на подобни отпадъци, или просто да внимавам, като слагам парчетата в горивната камера? Боята дали ще навреди на котела/комина?
Поддържаната температура е над 70 градуса, като гледам да е под 95, според прочетеното тук и там, е оптималната. Котела е Бош 2000B.
Прави ми впечатление, че пепел почти не остава, което май е добре? Питам, защото за първи път се занимавам с подобна техника, и процесите тепърва ще ги изяснявам :))
И последно, как да задържа жарта в камерата, за през нощта, та сутринта да не се налага отново да паля подпалки и да се окадява помещението? Само с притваряне на клапите за въздух ли? Клапата за комина да я затварям или просто притварям?
Благодаря :)
Тук е момента да благодаря и на Антон и колегата му за оказаната помощ, макар да не се наложи да използвам напълно проекта, доста ми помогна, да разбера кое къде и как да подкача :)
ZMeyGorianin - майстор
Боята няма да ти навреди на котела, но ще ти задръсти по-бързо тръбите и комина. Аз не бих рискувал да оставя котела без наблюдение да гори за цяла нощ! Особено ако е в жилищно помещение, както е при мен. Има голяма опасност от обгазяване или пожар /да не дава господ/! Сутрин почистването и разпалването ми отнема около 15 мин.- все пак пеща е топла.
Последна промяна от ZMeyGorianin на пон окт 17, 2011 2:00 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Тоест съвета ти е да не го горя този отпадък? Така си и мислех...тогава ще взема да си купя екобрикети, или малко истинско дърво, габър ми предлагат, но няма да е сухо...за догодина ще го оставя :)
filmatoplo - майстор
Да Габъра е доста калоричен ,ползвал съм точно сух -печката почервеняваше. :)
sian - специалист
Пробвал ли си с въглища?
kalin72 - майстор
sian написа:
Пробвал ли си с въглища?
Не, вижда ми се много мръсно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Стига бе, този котел е роден за въглища :)
null - специалист
Пък колко дограма ще имаш, че да се притесняваш, че боята щяла да задръсти нещоси...
Я си изгори каквото имаш. Нищо му няма на котела. Даже и пироните няма защо да си играеш да махаш. Тях ще си ги махнеш с пепелта.
То за постоянно топлене няма да стане дограмата, защото ще е малко, а сигурно е и чамова. Ама да отвърне малко и за разпалка нищо и няма.
LazarGanev - "Велик майстор"
Един колега си взе нарочно котел с голямо гърло за да може да гори сламата, която остава от козата :-D . Гори всякакви боклуци, каквото остава от къщи. Когато температурата на димните газове е в норма, няма опасност от натрупване на сажди.
ZMeyGorianin - майстор
Брат ми ползваше френска камина Девил май се казваше с въздушна риза и по този начин си разчисти двора от боклуци. Само, че горил и някакви талашити и се накривиха ламарините в пеща. В тях има лепила и други добавки, които развиват висока температура!

Тема "Изгаряне на отпадък...и как да задържим жарта в котела.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: