Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Здравейте, започвам проект да си направя парно в къщи и имам няколко въпроса.
1. Как е по-добре да се свържат радиаторите с един или повече кръга?
2. Правилно ли съм изчислил мощността на радиаторите?
3. С какво да изкопая най-лесно стените(тухли четворки) за да мога да вкарам тръбите вътре?
Прилага примерен план на първия етаж на къщата. На втория е само една по-голяма стая с голяма тераса.
Отворен съм за всякакви предложения и препоръки

Изображение
naskov - майстор
Тези радиатори ще топлят, даже са преоразмерени. Нищо не казваш за изолации, дограми, изложение и т.н. Ако е ново стротелство най-добре е тръбите да са в замаската и две тръби да ходят до всеки радиатор.
yancho_lud - специалист
Не е ново строителство, но сега купих къщата и искам да вкарам тръбите в стените за да не се виждат. Всички прозорци са с пластмасова дограма, половината къща е с външна изолация 5 см стиропор, но като направя парното ще я изолирам цялата. Север е на дългата стена на всекидневната.
Bobivan - специалист
В колоните ще ги вкарваш ли?
yancho_lud - специалист
В колоните не мисля да ги вкарвам, само в тухлите, а в ъглите все ще го измисля някак. Не знам как да изрежа каналите в тухлите, мислех с ъглошлайфа но се вдига много прах.
По въпроса за кръговете някой няма ли да се изкаже. Аз го мислех да е в 5 кръга:
1-ви спалнята и банята, 2-ри детската и коридора, 3-ти двата радиатора във всекидневната, 4-ти втория етаж и на 5-ти кръг да е бойлера. Чета тука във форума че може и един кръг с тръба 20 мм и към всеки радиатор да има отклонение с по тънка тръба 16 мм. Кой от двата варианта е по удачен? Ако има и друг по добър вариант ще с радвам да го науча.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези ктъгове, дето си ги замислил с ф16 ли смяташ да са? Няма да стане. Или колекторна система и всеки радиатор отделно, или попътна система, но диаметъра няма да е ф20, а по-голям и като сложиш изолация - трудно ще се събереш в замазката.
yancho_lud - специалист
А ти какво предлагаш?
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом ще влиза в замазка - изпълни си колекторна система, най лесно е
yancho_lud - специалист
Да те помоля само ако може с две думи да ми кажеш за тази колекторна система, че така нещо не загрявам.
Благодаря ти предварително.
kalin72 - майстор
yancho_lud написа:
Да те помоля само ако може с две думи да ми кажеш за тази колекторна система, че така нещо не загрявам.
Благодаря ти предварително.
Ей това, от котела топлото отива в единия, горния колектор, оттам се разпределя по радиаторите с червените тръби, после от радиаторите се връща в другия, долния колектор, по сините тръби, и оттам в котела за затопляне.

Изображение

Тема "проект парно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: