• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sergi - специалист
привет на всички,

преди време се бях ориентирал към комбинирана система за топла вода - бойлер с 2 серпентини, плосък панел, печка с водна риза и през лятото водата се топли от панела а зимата от водната риза.
сега от гледна точка на финансите да попитам - ще има ли съществена разлика в ефективността и парите, ако се ползва през лятото термосифон и се източва зимата, и бойлер само с 1 серпентина за зимата с водната риза към парното.

от гледна точка на практиката и финансите, кой според вас вариант е най-удачен?

благодаря ви предварително!
naskov - майстор
Вторият вариант е доста по-евтин. Само трябва да улучваш момента на пълнене и източване на бойлера и колектора.
lov - майстор
Ама пък знаеш ли колко ще те е яд като напече слънце и си източил водата от колектора. По тая система карах няколко години и то защото бях с една серпентина и нямах и котле та подгрявах на ток бойлера. Вярно че варианта с една серпентина и превключването е по евтин, ама ти си знаеш дали можеш да се прежалиш. Но инвестицията си заслужава.
sergi - специалист
абе, знам че сте прави и двамата ама като не ми се трае вече в градовете и искам да си ходя на село...само това че нямам топла вода и парно в момента ме спира да не забегна веднага :lol:
syncho - майстор
После ще съжаляваш, че не си взел бойлер с две серпентини. В крайна сметка разликата в цената не е толкова убийствена. Можеш поне бойлера да вземеш за да можеш в бъдеще да не го сменяш или да търсиш какви ли не налудничави начини да го свържеш с колектора.
filmatoplo - майстор
Ако имаш възможност вземи с 2 серпентини . :)
sergi - специалист
благодаря на всички :partyman:
AntonBM - специалист
Правил съм схеми със слънчев колектор и котле работещи целогодишно през 1 серпентина на бойлера и е ставало. Проблема е, че трябва да се напълни цялата инсталация с концентриран антифриз (поне 35% - точка на замръзване под -15°С). Имам проста схема с 2 помпи с възвратни клапи, по една за котлето и колекторите и по-сложна схема с 1 помпа и превключване с кранове, но тя изисква повече внимание и поддръжка (крановете и тръбите са повече, така че тя не излиза много по-евтина).
Препоръчвам ти по-простата схема с 2-те помпи. Тя си е абсолютно стандартната от гледна точка на отоплителната инсталация – бойлера се свързва като допълнителен радиатор, а помпата на слънчевата инсталация е с тройник към серпентината. Възвратните клапи не позволяват паразитна циркулация от котела към слънчевата инсталация и обратно. Екстрата на тази инсталация е, че минаваш и с един разширителен съд и предпазен клапан.
syncho - майстор
Антоне става, но като пари ще му излезе повече в бъдеще. Така че най-добре е да си вземе бойлер с две серпентини и в бъдеще да си сложи панелите на покрива.
sergi - специалист
syncho написа:
Антоне става, но като пари ще му излезе повече в бъдеще. Така че най-добре е да си вземе бойлер с две серпентини и в бъдеще да си сложи панелите на покрива.

антоне, това което казва сънчо имах предвид и аз...нямам много изисквания към работата на с-мата освен ефективност и просто обслужване...
  • 1
  • 2

Тема "проста или комбинирана система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: