• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

ArturDent - Почти Безобиден
Тани написа:
Имам един билборд и ще му слагам един прожектор 100W . Искам разпределителното дружество да ме присъедини . Слагат ми предпазител 50А . Какъв ще е кабела до билборда?
Ето ти отговора:
След предпазителя на 50А си слагаш един бушон 1 - 6 А, и след него 1 кв.мм. жица.
Ако не можеш да сложиш бушон веднага след 50А си слагаш едно табълце при билборда...
Тани - модератор
Толкова ли е трудно да излезеш достойно от спора и да кажеш : Да , въпреки , че по принцип не е правилно , има случай , когато трябва да съобразим кабела не с консуматора , а с предпазителя?
Аз си признавам , че на теория сте прави , но на практика не - реалността ни подлага на какви ли не ситуации лишени от логика на пръв поглед!

Вече започвам да се чудя дали споря със склеротици , че да ми се налага на всяка страница да пиша едни и същи доводи и никой да не ги помни :? Това е Публикувано на: 16 Окт 2011 14:02:09 преди по малко от 24 часа:
Тани написа:
Тани написа:
Имам един билборд и ще му слагам един прожектор 100W . Искам разпределителното дружество да ме присъедини . Слагат ми предпазител 50А . Какъв ще е кабела до билборда?
Знаеш , че електромера обикновено е на стълба по който са кабелите на разпределителното дружество, а разпределителното табло е в къщата в случая билборда. В тази тема се пита какъв е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на разпределителното дружество до ТАБЛОТО НА БИЛБОРДА задачата ни не включва това какъв е предпазителя в таблото и дали го има , ако има предпазител то задачата ще е какъв ще е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на ТАБЛОТО до ОСВЕТИТЕЛНОТО ТЯЛО
А ти ми отговаряш:
ArturDent написа:
Ето ти отговора:
След предпазителя на 50А си слагаш един бушон 1 - 6 А, и след него 1 кв.мм. жица.
Ако не можеш да сложиш бушон веднага след 50А си слагаш едно табълце при билборда...
И това което съм написал ли не можа да разбереш? И защо ще ми слагаш жица и бушон , а не кабел и АП? Защото пак кабела няма да зависи от товара , а от нещо друго ( в случая наредбите) . И защо ти е този бушон? Нали товара е само 100W и може да си слагаш какъвто кабел искаш дори след 100А предпазител?
ArturDent написа:
Тани написа:
Въпроса е :

ПРИ СВЪРЗВАНЕ НА НАЛИЧЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ И НАЛИЧЕН КОНСУМАТОР , СПРЯМО КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЩЕ ИЗБЕРЕМ КАБЕЛА!
Два случая:
Предпазител 6А и консуматор 30kW - избирай по каквото си искаш кабела - така или иначе няма да се ползва ;)
Предпазител 100А и консуматор 0.3 kW - какъвто и кабел да сложиш няма да сбъркаш, стига да е по-голям от минимално допустимите по наредба (механична здравина).
Ако искаш да направиш нещо неправилно има много начини.

[-X [quote="Тани"]Вече започвам да се чудя дали споря със склеротици[/quote] [-X
Тани - модератор
Времето застудя и явно си настинал и си си изгубил гласа и можеш да отговаряш само с жестове. Ще те улесня.

Продължаваш ли да твърдиш, че е правилно свързването на
100А предпазител, след него 50м. 1,5мм.2 кабел който захранва 300w товар.
Има емотиконки и за Да и за Не.
Продължавам да твърдя, че на въпрос, на който избираш между два грешни отговора, можеш да получиш само грешен отговор.

П.П. А това -> [-X <-, беше заради склеротиците.
П.П.П. т.1 от знаеш какво. ;)
Тани - модератор
Всъщност тези въпроси сам си ги зададе и сам им отговори(на втория грешно) !
Я задай въпроса по правилно , но така , че да запази смисъла си?

А нали знаеш какво е склеротик(преносен смисъл) - човек който забравя! Съвсем случайно "забрави" да отговориш .Ако мислиш , че съм те нарекъл човек болен от склероза - съжалявам и се извинявам!
John - специалист
Оооо,намерих отговора и той е .."Всичко е според зависи".Както искате,така го разбирайте.Наздраве.
Тани написа:
Продължаваш ли да твърдиш, че е правилно свързването на
100А предпазител, след него 50м. 1,5мм.2 кабел който захранва 300w товар.
Има емотиконки и за Да и за Не.
:thumbs:
Пада на напрежение се получава 1.007 % което си напълно в нормата.

Съжалявам, но аз знам само начин за избор на проводник спрямо товара/консуматора. И няколко проверки за пад на напрежение, механична якост, икономическа ефективност и т.н.
Метод за изчисляване на сеченето на проводник спрямо предпазителя - незнам.
Може би малко съм учил.
Тани - модератор
Ахаааа :idea: ЕВРИКА

Сега открих проблема - явно не е свързан с електротехниката !!!
Е като се има предвид , че моите знания са от обща култура , ще оставя на някой на или над твоето ниво да ти обясни защо това е НЕПРАВИЛНО! Явно аз и да ти обясня , няма да вземеш предвид написаното!

ПП
ArturDent написа:

Съжалявам, но аз знам само начин за избор на проводник спрямо товара/консуматора. И няколко проверки за пад на напрежение, механична якост, икономическа ефективност и т.н.
Метод за изчисляване на сеченето на проводник спрямо предпазителя - незнам.
Може би малко съм учил.
това какво знаеш и какво не знаеш не отменя някои физични закони!

От написаното от тебе следва , че това е правилно:
-Няма никакъв проблем да си пуснем направо от главния предпазител по дървената конструкция на тавана, след това по дърветата до дървената барака за инструменти кабел 1,5mm² за да си сложим една крушка да ни свети! Даже ще е с датчик(те китайските са евтини) и няма да свети кой знае колко за да натоварва кабела!
vvventsi - специалист
Тани,ти обаче не се отказваш ,аз гласувах във анкета за консуматора,защо е така ,кабела се избира според консуматора после се слага предпазителя,хората ти го казаха няма такова нещо произволно избран предпазител,този който го слага този предпазител знае за какво го слага,едва ли има ел.техник който да хакне един предпазител в таблото какъвто и да е и да почва да смята какъв кабел да пуска според този предпазител, и аз за последно ще кажа, когато се избира кабел той се избира по допустимо нагряване и по спад на напрежение което трябва да е най много 5% и двете неща зависят от консумирания ток а този ток го определя консуматора! Предпазителя пази кабела а не обратното!
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: