Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Тъкмо днес гледах, че близо месец никой не е писал в тази тема. Би ли споделил защо държиш точно на такава стъпка? С 1.8 не става ли? И каква е конструкцията, че да няма място?!
color - специалист
Идеята е да използвам съществуващата механична конструкция на фрезата, която имам. Става дума за Roland MDX15, работи идеално, но искам да го накарам да работи със стандартни G кодове, да сложа "limit switches" и да му повиша резолюцията. Замислям и четвърта ос.Куплирането на стъпковите двигатели е чрез зъбна предавка и така е най-лесно да запазя съотношението, (оригиналните са 3.75) но сега като се замисля, май стъпката не е проблем, защото в крайна сметка нищо не пречи да си напиша нов постпроцесор. Понеже не ми се рискува да експериментирам с оригиналните стъпкови, съм решил да сменям всичко накуп.
velsi - Почетен майстор
Интересна машина имаш. Какво не и е на ред, че искаш да я преработваш? И какво имаш предвид под пренаписване на постпроцесора? Нали казваш, че ще използваш Мач3. В него се задават данните за стъпките на винтове и мотори. А софтуера за сканиране какъв е? Него имаш ли го? Извинявай за многото въпроси, но ми стана интересно.
nunep - специалист
Color, точно такава платка си взех да заменя дряновските контролери и съм много доволен. За стъпката на двигателите не мисля, че има значение. Веднъж настроени стъпките в МАСН ще си работи иделано и дори постптоцесора няма нужда да преправяш. Стъпките са си само за МАСН.
Успех!
color - специалист
@velsi-
Машината си е съвсем наред и ми служи безотказно вече седма година. Това, което и липсва е истински "Homing position" В смисъл, че при всяко изключване, след това тя приема за нула на координатната си система винаги долния ляв ъгъл на плота- Х0,У0. Не можеш да избереш произволна точка и да кажеш това ти е нулата. Тъй като няма така наречените "limit switches", не може да се разчита че всеки път се връща в точно същата позиция и ако се наложи да пусна една операция повторно ( например счупил се е инструмента и съм го сменил) се получава изместване и работата отива на брак. Roland използват собствен език и не разчитат стандартни G кодове, така че не мога да ползвам някои екстри на Mach3 - например по време на работа не мога да намалявам или увеличавам скоростта на движение по осите. На второ място, резолюцията е 0.025мм. Ако ползвам микростепинг мога да я вдигна. На трето място мисля да се опитам да изработя четвърта, въртяща ос, ако не за пълнокръвна ротационна работа, поне за индексирано фрезоване- на 0 -90 - 180 - 270 градуса и т.н. Относно сканирането-ако направя доработките ще я загубя тая функция, но аз на практика почти не я ползвам. Иначе софтуера за сканиране си е Роландски, върши работа но е доста, доста бавно. Скенера е на пиезо принцип - една игла опипва модела и ако му зададеш резолюция 0.025мм трябва да оставиш машината да сканира през нощта и на сутринта имаш 3D модел на екрана, запазва го като STL, IGES и не помня още какви формати.
Иначе за стъпката сте прави - няма нужда да се променя постпроцесора ако се ползва Mach3.
@nunep - благодаря за отговора,би ли дал подробности какви двигатели управляваш, какво захранване?
nunep - специалист
color,
двигатели - 1x http://kelinginc.net/KL23H256-21-8B.pdf
3x http://kelinginc.net/KL23H276-30-8B.pdf
Платката е настроена на половин стъпка и current setting-100% - при продължителна работа големите мотори са студени а малкия леко топъл. Захранване 24V, 14A.
А и аз да попитам за 4-та ос как мислиш да я направиш: ремъчна или червячна предавка или директно куплирано за оста на двигатела, че в момента и аз имам тоя проблем.
cvettomirr - специалист
Здравейте и от мен.
Радвам се за всички които са постигнали постижения във CNC строенето.
Та аз съм мераклия на такава фреза от 3 години, но уви просто тогава цените на материалите не ми позволяваха да стартирам проекта. Става въпрос за фрезоване надписване на паметници, тъй като ми писна на ръка толкоз години. Намерил съм една с 4 мотора правена в Украйна или Русия за тази цел.
Но за да направя и аз нещо ще ми трябва помоща на velsi, и на другите колеги от форума.

Днес ми обещаха до вечерта да имам снимки на стъпковите мотори, които ще ви ги покажа.
1. За електрониката (драйверите и контролерите) ще ми кажете дали да вземам от Дряновската фирма и какви по точно, платките елементите и да залавям за работа.
2. Моторите са от принтер и са големички /мисля че ще станат но не съм ги виждал.
3. Винтовете, приказвах с вуйчо ми, той е стругар от 35години, обясних му за какво иде реч, и ми каза че без люнет няма как да ги направи, но ако намеря такъв би трябвало да няма никакъв проблем за 25мм винт с трапецовидна резба.
4. Лагерите и направляващите ще се купуват най-вероятно, тъй като четох 3дни писаното в темата, и разбрах че от калибровано желязо няма да стане.
5. Втулките - предвид цената им на заводските са непосилни за мен, видях че сте ги правили от Тефлон и Терафталат 2рото било по добро.
6. Съединителите имаше едни които сте правили в средата с гума мисля от тях да слагам.
7. Мисля че ще трябва velsi на твоята фрезичка да се направят някои от елементите. Стойката за фрезата ще се прави на фреза с делителен апарат.
8. После Софтуер и настройки...
9. Също и да ме насочите кое от къде да пазарувам да е ще годе качествено и да е на изгодна цена, че ме бъркат и финансите заделени за този проект /криза е/ мамка му.

10. Каквото струва за израбтването на детайлите дали ще са електроника или механични, няма проблем да си заплатя, и ще има и черпене и хиляди благодарности към всички вас.

На мен ми Трябва работна площ по х1000мм, по y 700мм, по Z 200мм.
тъй като незнам все още как се качват снимки във форума предоставям линк
http://obeliski.ru/node/132, разгледайте снимките, след което ще ми трябва доста помощ. Трябва да получа 90-100 % нещо като на руснака да ми върши работа.
angelfilev - специалист
cvettomirr написа:
Здравейте и от мен.
Радвам се за всички които са постигнали постижения във CNC строенето.
Та аз съм мераклия на такава фреза от 3 години, но уви просто тогава цените на материалите не ми позволяваха да стартирам проекта. Става въпрос за фрезоване надписване на паметници, тъй като ми писна на ръка толкоз години. Намерил съм една с 4 мотора правена в Украйна или Русия за тази цел.
Но за да направя и аз нещо ще ми трябва помоща на velsi, и на другите колеги от форума.

Днес ми обещаха до вечерта да имам снимки на стъпковите мотори, които ще ви ги покажа.
1. За електрониката (драйверите и контролерите) ще ми кажете дали да вземам от Дряновската фирма и какви по точно, платките елементите и да залавям за работа.
2. Моторите са от принтер и са големички /мисля че ще станат но не съм ги виждал.
3. Винтовете, приказвах с вуйчо ми, той е стругар от 35години, обясних му за какво иде реч, и ми каза че без люнет няма как да ги направи, но ако намеря такъв би трябвало да няма никакъв проблем за 25мм винт с трапецовидна резба.
4. Лагерите и направляващите ще се купуват най-вероятно, тъй като четох 3дни писаното в темата, и разбрах че от калибровано желязо няма да стане.
5. Втулките - предвид цената им на заводските са непосилни за мен, видях че сте ги правили от Тефлон и Терафталат 2рото било по добро.
6. Съединителите имаше едни които сте правили в средата с гума мисля от тях да слагам.
7. Мисля че ще трябва velsi на твоята фрезичка да се направят някои от елементите. Стойката за фрезата ще се прави на фреза с делителен апарат.
8. После Софтуер и настройки...
9. Също и да ме насочите кое от къде да пазарувам да е ще годе качествено и да е на изгодна цена, че ме бъркат и финансите заделени за този проект /криза е/ мамка му.

10. Каквото струва за израбтването на детайлите дали ще са електроника или механични, няма проблем да си заплатя, и ще има и черпене и хиляди благодарности към всички вас.

На мен ми Трябва работна площ по х1000мм, по y 700мм, по Z 200мм.
тъй като незнам все още как се качват снимки във форума предоставям линк
http://obeliski.ru/node/132, разгледайте снимките, след което ще ми трябва доста помощ. Трябва да получа 90-100 % нещо като на руснака да ми върши работа.
cvettomir, добри са намеренията ти, но какво значи "Намерил съм една с 4 мотора правена в Украйна или Русия за тази цел."? В какъв вид е намереното?
Аз имам няколко въпроса:
Какъв е процеса на гравиране на паметници-сух или мокър? И в двата случая е нужна добра защита на механизмите от замърсяване, а също удобство за почистване. Доколкото разбирам става дума за абразивен материал.
Колко е тежка заготовката? Вероятно 100 и повече кг.
С какъв инструмент се работи? Какви скорости и дълбочини на врязване?
Дай повече инфо!

При застаряващо население наистина ли има криза за паметници? :) (черен хумор)

Не мога да повярвам, че мотор от принтер може да върти винт 25мм с трапецовидна резба.
dangelov - напреднал
за cvettomirr
За контролера- Контролер 3AX/OPTO - на сириус. Печатната платка+ документацията- 12лв. Окомплектовано с частите- 48лв, без куриера. Предимства- галванично развързване между компютъра и машината. Ако си поръчаш само платката- проблем е DC0505. Може да се поръча в магазини Елимекс, цена- около 15лв. Останалите части не са проблем и не са скъпи.
За драйверите- биполярно или униполярно управление? За какъв ток и напрежение? Задължително всички мотори с еднаква стъпка! Не ти препоръчвам всичко да е на една платка. По-добре всеки драйвер да е на самостоятелна платка със собствено охлаждане/радиатор и вентилатор/. Случва се да гръмне крайно стъпало и ако всичко е на една платка- много тежък ремонт/отнема много повече време/. Когато са на отделни платки възстановяваш работата за 5- 10 минути/ при налична резервна такава/.
За винтовете- 1605 ще са ти достатъчни. И можеш да си ги поръчаш готови при цена под 30лв за метър за трапецовидна резба. Velsi и Skat са описали как се прави гайката. Според мен за размерите, които посочваш са ти достатъчни три винта, а не 4 както е при руския вариянт. Ако искаш 4, по-добре замени двата мотора със зъбни колела, вържи ги с ремък и ги върти с един мотор.
За съединителите- може и с парче армиран гумен маркуч :roll:
Обърни особено внимание на линейните направляващи, линейните лагери и лагерните опори за винтовете. Справка тука:
http://www.exoror.com/index.htm
Това е много важно за качествена работа.
Наистина ли ти трябва 200мм ход по z? Ти ще обработваш доста дебели блокове, но не и във цялата им дебелина.
velsi - Почетен майстор
Един съвет от мене: не подценявайте дължините на осите. Имам предвид дължината на направляващите да е колкото се може повече от нужния ви ход и разстоянието между линейните лагери колкото се може по-голямо. Това дава стабилност на машината и важи и за оста Z. Тя е първата, която поема реакцията на материала при рязане и понеже обикновено е най-късата при нея проблемите са най-много. При мене се получи точно така, защото при конструирането тръгнах от двата метра прът, който бях купил, а исках да имам максимално големи полезни ходове. Резултата е, че машината поддава при по-голямо натоварване. Тогава нямах представа за тези неща, но сега ги знам и затова ви ги казвам. Знам и как да я оправя, но е свързано с даване на пари, а пари...няма. Така, че дерзайте, а каквото мога ще помагам.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: