• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Minkov - специалист
Здравейте,
Не знам дали темата е за такъв форум, но все пак нека споделя и евентуално да получа съвет.
Говорим за 7-етажна панелка от 80-те години с отоплителна система от ТЕЦ. Над мен има два етажа. Апартаментът е в най-отдалечената от абонатната станция страна.
Проблемът е в това, че съседите над мен почти не ползват централното отопление, поради което и двете тръби, преминаващи през три от помещенията са студени. Дефектът се появи миналата година, през миналите сезони поне едната тръба беше топла, и това бе достатъчно да се поддържа добра температура в съответното помещение. Отбелязвам, че съм вложил много средства в термоизолации, и това че плащам доста за т.нар. такса „сградна инсталация”, но без да ползвам и една калория, силно ме дразни.

Майсторите казват, че системата не е обезвъздушена добре и проблемът идва от там.

Имам достъп до абонатната станция и през миналия сезон правих няколко безуспешни опита за обезвъздушаване.
Преди седмица помолих всички съседи да отворят до край крановете на радиаторите и започнах да пълня системата много бавно. Вода от преливника протече след малко повече от 24 часа. Тогава налягането в системата бе достигнало 0.2МРа.
И тук започват парадоксите: след като затворя крана на преливника за минутка и го отворя отново, от тръбата се излива мощна струя вода. Спира, чак когато налягането в системата спадне до 0.12МРа.
След това тръбата започва да тегли въздух!?! Пак от там се чува клокочене. Плавно налягането се покачва до около 0.18 МРа !?! и всичко утихва.

Следва ново зареждане на системата за 2-3 часа, но след като затворя и отворя крана на преливника, всичко се повтаря и няма пълноценно зреждане.

Някой има ли идея какво става в тези тръболяци и как може дасе оправи?
vvventsi - специалист
Ами, на ли казват че когато пускат парното да отвориш кранчетата на всички радиатори на максимално и това е!
swissmad - специалист
Не ползват ли съседите отгоре отопление ,няма да се затоплят двете тръби (по точно едната-другата е почити студена) .Не е до обезвъздушаване-така е откакто монтираха новите абонатни станции.
Rumen Iankov - специалист
Вдигни налягането на 0,3 като гледаш манометъра на връщащата вода.Миналата седмица така направих на една абонатна станция и на седмия етаж вече имат нормално парно.
Minkov - специалист
swissmad написа:
Не ползват ли съседите отгоре отопление ,няма да се затоплят двете тръби (по точно едната-другата е почити студена) ....
Това, че съседите отгоре не ползват отопление от години е допълнителния проблем, но защо входящата за всички радиатори тръба да не е топла? Нали тя някъде горе се събира с такива входящи от другите стаи и от там всички връщат неотработената вода обратно в абонатната? Или греша :?
Rumen Iankov написа:
Вдигни налягането на 0,3 като гледаш манометъра на връщащата вода. ...
Не знам как да вдигна налягането - циркулационната помпа е накичена с разни светлинки и прави каквото тя си знае. Всичко се управлява от контролен блок, кранове са само два - входящ и изходящ.
kuger - майстор
Какво правя аз:
1.На тавана излизат тръбите на правата вода, т.е. топлата вода към радиаторите. Всяка тръба през кран отива в уширителния съд. Регулирам крановете на възможно най-нисък дебит /с цел, ако има въздух да може да мине към уширителя/.Подразбира се, че крановете на всички радиатори са отворени. И крановете към съответните клонове на правата вода /вертикалните щрангове/.
2.В абонатната: спирам циркулационната помпа от таблото. Отварям дренажа, пускам водата към системата за допълване. След потичане на чиста, без въздух вода, затварям дренажа и чакам да потече и от свободния слив /отворена, без кран, тръба/.Когато и там текне, спирам водата към системата, пускам помпата.
3.В апартамента: при включена отоплителна система затварям входящия кран към радиатора, подлагам подходящ съд и с два гаечни ключа разхлабвам холендъра /без да го развивам до край/, изчаквам да излезе въздуха, стягам всичко и отварям крана към радиатора.
Това го правя на всички радиатори.
След цялата тази гимнастика повтарям точка 2.

Желателно е т.3 да се приложи във всички стаи с радиатори във входа. След като системата е пълна тотално, всеки може да си регулира радиатора, както му е удобно.

Ако над теб няма консумация, и твоя радиатор също е затворен не чакай да са топли тръбите, особено на правата вода.

Ако крановете на тавана са отворени, водата ще бяга директно в уширителя, тръбата на правата вода в апартамента ще е топла, но радиатора студен.
swissmad - специалист
Minkov написа:
swissmad написа:
Не ползват ли съседите отгоре отопление ,няма да се затоплят двете тръби (по точно едната-другата е почити студена) ....
Това, че съседите отгоре не ползват отопление от години е допълнителния проблем, но защо входящата за всички радиатори тръба да не е топла? Нали тя някъде горе се събира с такива входящи от другите стаи и от там всички връщат неотработената вода обратно в абонатната? Или греша :?
Грешиш ! Тези тръби се събират само за да може системата да се обезвъздуши.Събират се на тавана и слизат в абонатната станция по една единствена тръба 1/2 цол която завършва с кран.Когато се допълва инсталацията това е първата тръба която потича за обезвъздушаването( а при новите станции и единствената-другите се елиминитат).Така ,че няма откъде да "превърти" водата та да се затоплят.Ако не са били топли и при старата абон.ст.(тоест преди да се смени с тези от новия тип с компютрите) значи крана за обезвъздушаването на щранга който се намира на 8-мия етаж е бил затворен.
Rumen Iankov написа:
Вдигни налягането на 0,3 като гледаш манометъра на връщащата вода. ...
Не знам как да вдигна налягането - циркулационната помпа е накичена с разни светлинки и прави каквото тя си знае. Всичко се управлява от контролен блок, кранове са само два - входящ и изходящ.
Това с налягането няма да помогне!

ПП.Сори за късния отговор ,но скоро не съм влизал тук.Пък и нещо се пообърках с цитатите ,та четете наред :?
swissmad - специалист
1.На тавана излизат тръбите на правата вода, т.е. топлата вода към радиаторите. Всяка тръба през кран отива в уширителния съд
Не отиват в разширителния(не уширителния) съд а в обезвъздушително гърне (което също се намира на тавана) и от там слизат по една 1/2 тръба в абонатната станция и завършва с кран 1/2 цол(тази тръба която протича първа при пълнене на системата).Някои луфтове са свързани и към разширителния съд-така им е било удобно,което според мен е неправилно.
В апартамента: при включена отоплителна система затварям входящия кран към радиатора, подлагам подходящ съд и с два гаечни ключа разхлабвам холендъра /без да го развивам до край/, изчаквам да излезе въздуха, стягам всичко и отварям крана към радиатора.
Това го правя на всички радиатори.
МНОГО ОПАСНА МАНИПУЛАЦИЯ!!!! Прави се само в краен случай и то много внимателно.При евентуално спукване на крана при натягане на холендровата гайка докато се слезне до абонатната за да се източи водата горе става гьол с патици.По добре да се монтират локални обезвъздушители на всеки радиатор.
Ако крановете на тавана са отворени, водата ще бяга директно в уширителя, тръбата на правата вода в апартамента ще е топла, но радиатора студен.
Това е точно така(ВАЖИ САМО ЗА СТАРИТЕ АБОНАТНИ СТАНЦИИ-с отворен разширителен съд).Ако крана на 8-ми етаж е отворен и тръбата е свързана с разширителя водата "бяга "към тавана и топли гълъбите.Ако е затворен крана не може да се обезвъздуши щтранга и въздуха остава най-горе в него(разбирай последния етаж).Правилно е да е ПРИТВОРЕН -което значи затваря се докрай и се отваря 1 оборот.
За новите АС (със затворен разширителен съд )може и да са отворени докрай-не е желателно да са затворени защото неможе да се обезвъздушава щранга в това число и радиаторите.Всичко това може да се пренебрегне ако има локални обезвъздушители (желателно автоматични) на всеки радиатор.
Последна промяна от swissmad_old на съб ное 26, 2011 11:08 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
.Помпaтa aко e ГРУНДФОС нa нeя имa стрeлки,нaтискaш тaзи която сочи нaгорe и глeдaш свeтодиодa дa отидe нa мaх обороти ,дигни нaлягaнeто мaксимaлно зa систeмaтa и си сложи обeзвъздушитeли.Прослeди пътят нa тръбитe игнорирaйки горнитe eтaжи-принципa e нa нaй-високa точкa-обeзвъздушитeл.При тeб систeмaтa e болнa зaщото нaдолу имa зaтворeни рaдиaтори които сa пълни с въздух и крaновeтe/тeрмовeнтилитe нe държaт и мaлко по мaлко го пускaт и той ти идвa нa гости.
  • 1
  • 2

Тема "Как се обезвъздушава ТЕЦ в панелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: