• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

zz_stefanov - майстор
Тани, като гледам темата е качена като много важна, обаче дава ли необходимата информация, а теб като те чета виждам че искаш да се запишеш след всеки изказал се.
Да ви припомня въпросите на анкетата:
От какво зависи сечението на кабелите?
- oт мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
- от защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
е възможните отговори покриват ли въпроса.
Според мен анкетата в този и вид е абсолютно безсмислена, пък и била тя провокация за раздвижване на ума. Да, но не отговаря по никакъв начин на въпроса.
Дръпни се за малко от темата и я огледай - като я прочете човек, по нея можели някой да оразмери инсталация, да се предпази от грешки, т.е. каква е ползата от така развилата се тема, та да стои най отгоре.
А да попитам Palawnik, след като втория отговор в частност е по верен, от тази позиция ли започва да проектира инсталациите, щото има мнооого други условия в задачката, някои от които са и мощноста, типа на консуматора, разстоянието, само един консуматор с постоянна мощност ли ще се захранва.... .
Съжалявам, че първосигнално изобщо съм дал отговор, защото анкетата с тези отговори е безсмислена (кое е по вярно от грешните :cool: )
Последна промяна от zz_stefanov на чет окт 20, 2011 4:44 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
-Може да се пусне кабел 6mm² до разклонителните кутии и от там да се изведат по-тънки кабели спрямо консуматорите - за най маломощните минимума по закон е 1,5 mm²
Кабела е съобразен с мощността на консуматорите - , и предпазителя също - 50А - значи всичко е наред!
vvventsi - специалист
Тани написа:
-Може да се пусне кабел 6mm² до разклонителните кутии и от там да се изведат по-тънки кабели спрямо консуматорите - за най маломощните минимума по закон е 1,5 mm²
Кабела е съобразен с мощността на консуматорите - , и предпазителя също - 50А - значи всичко е наред!
Фатална грешка, получаваш слаб (2)
zz_stefanov - майстор
Тани написа:
Само дето 50А предпазител и 1,5 мм2 кабел не са съобразени един с друг.
Май си най големия спамер в темата г-н модератор.
Тани - модератор
Ъъъъъ, кабела с какво казваш , че не бил съобразен?
vvventsi - специалист
Тани написа:
Ъъъъъ, кабела с какво казваш , че не бил съобразен?
ами избери и предпазители според отклоненията,тогава !
Тани - модератор
Мисля , че всичко идва от различните гледни точки!

Нека дефинираме какво разбираме под:

1. Предпазител
2. Кабел
3. Товар

и да разгледаме типични примери
ако продължаваме да говорим по принцип нищо няма да постигнем!
Аз вече дадох десетки примери в които кабела е избран спрямо предпазителя и не е зависим от товара . Ако пропуснем финансовата страна , от техническа гледна точка не може да се очакват проблеми!В най-лошия случай просто ще падне предпазителя , ако превишим допустимия товар! Дайте пример в който кабела не зависи от предпазителя, а единствено и само от товара ! Досега само Артър даде пример със 100А предпазител и 1,5мм² кабел за ако не се лъжа 300W товар с който аз не се съгласих. Вие си замълчахте и явно сте съгласни с него!

ДАЙТЕ ПРАКТИЧЕСКИ ПРИМЕРИ!
ПП
Ако не е като въпрос извода от тази тема е :

1.Кабела НЕ винаги е съобразен с НАСТОЯЩИЯ консуматор ( нощната лампа включена в контакта)
2. Кабела ВИНАГИ е съобразен с предпазителя без изключения!

ППП А това , че и трите са взаимносвързани като кокошката и яйцето е ясно и предполагам няма да се налага да спорим и затова!
zz_stefanov - майстор
Тани, гледам че просто ти се пише, казваш ни че не четем, а ти четеш ли?
Четеш, но се чудиш как да си чешеш клавиатурата.
100 пъти беше споменато, че предпазителя трябва да предпазва от прегряване кабела, ако стане късо в края му, но трябва и да е оразмерен да осигури захранване в норми на края си съобразно консумацията на консуматора.
Тези два отговора, които са под анкетата са едновременно верни с много други условия. Горе колегите 100 пъти написаха как се прави (басирам се, че сега ще почнеш да ги броиш, дали са 100, само и само да си чешеш клавиатурата :cry:) .
Спамиш излишно, липсва ли ти друго занимание :cool:
Последна промяна от zz_stefanov на чет окт 20, 2011 7:19 pm, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
Тани написа:

1.Кабела НЕ винаги е съобразен с НАСТОЯЩИЯ консуматор ( нощната лампа включена в контакта)
2. Кабела ВИНАГИ е съобразен с предпазителя без изключения!
За точка 1. кабела си е според консуматора,защо този контакт е 16A ,нищо че сега е включена нощна лампа само ,но после ще включиш прахосмукачка,и тнт.
за точка 2. не кабела е съобразен с предпазителя а предпазителя е съобразен със кабела,предпазителя се слага когато вече е пуснат кабела!
Тани - модератор
Явно каквото и да напиша няма да има полза да ПОГЛЕДНЕТЕ ОТ ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА. Написах каквото имах да кажа по няколко различни начина и от няколко гледни точки ! Както и преди казах сте прави във всички (почти) примери и начини на изчисляване на ел. инсталация. Просто отказвате да погледнете от друг ъгъл! Изхождате от факта , ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО да има предварително зададен предпазител въпреки примера ми с билборда! Може примера да е изключение , но е факт! Каквото имах да пиша , вече съм го написал по няколко пъти и смятам участието ми в темата за приключено!
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: