Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Pavkata_svt - специалист
Ползвам същия котел от четири години,единственият проблем беше фабричен.След третата година се проби водната риза на заварка.Майстора който го монтира каза че за десет години това е вторият такъв случай.Демонтира го и го изпрати в завода за ремонт,след три дни изпратиха чисто нов :) .Политика на фирмата.
batkotony - специалист
От няколко дни котлето вече е в експлоатация и цялото семейство е във възторг.(Дори аз,въпреки ,че се налага да го обслужвам... :-D ).
Та с две-три думи да кажа,какви са ми първите впечатления.Най-напред се шокирах при първия пуск от количеството конденз,което се образува в горивната камера-направо имах чувството,че ще изгаси огъня :lol: .След достигане на температура от около 75-80 градуса положението видимо се подобри към по-добре и конденза почти изчезна.По отношение на комина за сега нямам забележки,събрал съм в едно два отвора на зидан с единички тухли стар комин,вграден в къщата.Преди пуска го изчистих основно и сега се надявам да работи без да се налага да го чистя през зимата...(а дано,ама надали... :lol: ).В момента горя всякакви дървении и горими отпадъци(без гума и пластмаси разбира се) и с лекота вдига желаната температура.Настроил съм релето да включва помпата на 60 градуса и при това положение в стаите е 22.Ще видим като свие студа как ще е.До края на седмицата ще дойде и "кюмура" :-D и тогава се надявам да не се налага да ставам сутрин да го паля,а да има жар от вечерта(то и сега ако го напълня с дърва около 23ч. и го затворя сутрин има,ама вече е на края...)Иначе за сега чистя на два дни пепелника,който е пълен до половината,нагоре няма нищо за чистене.
Прави ми впечатление обаче,че при никаква температура не мога да затворя фукса докрай,веднага почва да припушва.Може би,защото отдолу клапата е леко отворена,не знам.Ще видя как е с въглищата и ще пиша пак.
batkotony - специалист
Значи втора вечер зареждам с донбаски и нещата стоят съвсем по друг начин.За проба първата вечер заредих котела с горно горене,като в средата сложих едно кръгло дърво.Температурата остана стабилна през цялата нощ и на сутринта имах чувството,че съм на централно парно :-D .Сега пробвам с долно горене и мисля,че нещата ще изглеждат сходно на сутринта.
До тук с хубавите новини,сега да кажа за нагара-образува се много твърд нагар в цялата горивна камера,с дебелина около 2-3мм,който по никакъв начин не мога да отстраня.Това нормално ли е,или не?В смисъл дали ще си стои такъв или ще продължава да се натрупва?Ако е така,какъв е начина да се премахне и евентуално да се избегне или поне намали натрупването му за в бъдеще?
srusev - специалист
трябва ти зареждащ трипътен вентил на 60гр. и ще преодолееш този проблем.
batkotony - специалист
srusev написа:
трябва ти зареждащ трипътен вентил на 60гр. и ще преодолееш този проблем.
А от къде в София може да се купи такъв винтил и каква му е горе-долу цената?Има ли специална схема на свързване,или просто се прави байпас на системата и да върти единия кръг само през котела?(нещо като голям и малък кръг ,както е при автомобилите)
batkotony - специалист
Вече мога да кажа,че няма да има студ у нас през зимата :-D .Както се казва,"хванах му цаката" и доста добре се справяме със застудяването.Само един проблем не ми даваше спокойствие и докато не го реших не мирясах... :lol:
Става въпрос за зареждането на котлето с въглища.Както в предните постове се писа,вратичките на това котле са малко теснички и това води след себе си затруднено пълнене с въглища.Преди го пълнех с лопата и това ми струваше доста усилия.След доста главоблъсканици в това направление "измислих" една елементарна полукутия,която се слага на горната вратичка по време на пълнене и служи като един вид фуния,през която се изсипват въглищата направо с кофата.След това се откача и вратичката може да се затвори.Това елементарно приспособление просто в пъти облекчи труда по зареждането на котела.Ако има интерес ,ще постна снимки и чертежи...може пък да облекча и вашия труд,знам ли...Иначе проблема с нагара се реши-в един момент просто се отлюпва и си пада сам... :)

Тема "Какво е мнението ви за котлите на фирма "Prity"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: