• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

vvventsi - специалист
Тани написа:
Изхождате от факта , ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО да има предварително зададен предпазител въпреки примера ми с билборда! Може примера да е изключение , но е факт!
Колегите го казаха,аз го казах и пак ще го повторя,когато се слага предпазител ,този който го слага не го слага ей така произволно,а знае за какво го слага като предварително го е изчислил спрямо някакъв консуматор и второ, имаш предпазител 50A искаш да закачиш консуматор 300W, ами толкова ли е сложно и невъзможно след този 50A предпазител да монтираш един 6-10A и да си пуснеш 1.5mm2 до прожектора?
Тани - модератор
vvventsi написа:
ами толкова ли е сложно и невъзможно след този 50A предпазител да монтираш един 6-10A и да си пуснеш 1.5mm2 до прожектора?
Да
Изображение
vvventsi - специалист
Кое му е невъзможното,като гледам имаш доста място в таблото,а и ако не искаш вътре да е просто можеш да сложиш едно малко табалце до това табло има такива за един предпазител и си готов!
Тани - модератор
Тани написа:
zz_stefanov написа:
Ми от цялото писане което правиш, разбирам че се съгласяваш, че предпазителя може да е предварително зададен
Това е изцяло грешен подход, не може предпазителя да е предварително зададен преди завършване на разчета :)
Мисля че дадох достатъчно примери за това! Не ми отговори с какво започва твоята инсталация след електромера?
Тани написа:
Имам един билборд и ще му слагам един прожектор 100W . Искам разпределителното дружество да ме присъедини . Слагат ми предпазител 50А . Какъв ще е кабела до билборда?
Знаеш , че електромера обикновено е на стълба по който са кабелите на разпределителното дружество, а разпределителното табло е в къщата в случая билборда. В тази тема се пита какъв е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на разпределителното дружество до ТАБЛОТО НА БИЛБОРДА задачата ни не включва това какъв е предпазителя в таблото и дали го има , ако има предпазител то задачата ще е какъв ще е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на ТАБЛОТО до ОСВЕТИТЕЛНОТО ТЯЛО

Според мен предпазителя се слага в началото на кабела за да го пази . Да разбирам ли , че ти мислиш по друг начин , та казваш , че мястото му не е там в задачата , а трябва да гледаме какъв е кабела ПРЕДИ предпазителя? Ако всичко е спазено както трябва предишния предпазител ще е с по-голям ампераж или поне друга крива и кабела ще е съобразен с него!
zz_stefanov написа:
И как да разбера и от какво е очевидно, че не си съгласен с това което сам си писал, това което си написал е пред нас, не съм в главата ти, за да знам какво бушува в нея :)
Може би и ти не четеш внимателно и си пропуснал това:
Тани написа:
Чета мнооого внимателно! Също и какво пишеш! Нека резюмирам написаното от тебе и дам примери:
Тани - модератор
Тани написа:
Толкова ли е трудно да излезеш достойно от спора и да кажеш : Да , въпреки , че по принцип не е правилно , има случай , когато трябва да съобразим кабела не с консуматора , а с предпазителя?
Аз си признавам , че на теория сте прави , но на практика не - реалността ни подлага на какви ли не ситуации лишени от логика на пръв поглед!

Вече започвам да се чудя дали споря със склеротици , че да ми се налага на всяка страница да пиша едни и същи доводи и никой да не ги помни :? Това е Публикувано на: 16 Окт 2011 14:02:09 преди по малко от 24 часа:
Тани написа:
Тани написа:
Имам един билборд и ще му слагам един прожектор 100W . Искам разпределителното дружество да ме присъедини . Слагат ми предпазител 50А . Какъв ще е кабела до билборда?
Знаеш , че електромера обикновено е на стълба по който са кабелите на разпределителното дружество, а разпределителното табло е в къщата в случая билборда. В тази тема се пита какъв е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на разпределителното дружество до ТАБЛОТО НА БИЛБОРДА задачата ни не включва това какъв е предпазителя в таблото и дали го има , ако има предпазител то задачата ще е какъв ще е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на ТАБЛОТО до ОСВЕТИТЕЛНОТО ТЯЛО
А ти ми отговаряш:
ArturDent написа:
Ето ти отговора:
След предпазителя на 50А си слагаш един бушон 1 - 6 А, и след него 1 кв.мм. жица.
Ако не можеш да сложиш бушон веднага след 50А си слагаш едно табълце при билборда...
И това което съм написал ли не можа да разбереш? И защо ще ми слагаш жица и бушон , а не кабел и АП? Защото пак кабела няма да зависи от товара , а от нещо друго ( в случая наредбите) . И защо ти е този бушон? Нали товара е само 100W и може да си слагаш какъвто кабел искаш дори след 100А предпазител?
ArturDent написа:
Тани написа:
Въпроса е :

ПРИ СВЪРЗВАНЕ НА НАЛИЧЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ И НАЛИЧЕН КОНСУМАТОР , СПРЯМО КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЩЕ ИЗБЕРЕМ КАБЕЛА!
Два случая:
Предпазител 6А и консуматор 30kW - избирай по каквото си искаш кабела - така или иначе няма да се ползва ;)
Предпазител 100А и консуматор 0.3 kW - какъвто и кабел да сложиш няма да сбъркаш, стига да е по-голям от минимално допустимите по наредба (механична здравина).
Тани - модератор
Омръзна ми да плещим едно и също!

Последен въпрос (предстои ми буквално след няколко дни) - ще свързвам аспиратора на твърда връзка за да не се подмятат кабели . Най - близката разклонителна кутия е на 2 метра и през нея минава кръга на контактите за кухнята и смятам от там да "хвана ток" Какво сечение кабел да избера . Не съм погледнал каква е мощността , но обикновено са около 300W . Вие може да се занимавате с проектиране на нови инсталации , но на мен ми се случва по-често да се съобразявам с даденостите! Потребителите на този форум гледат от същата гледна точка като моята . Те искат да добавят контакт , вентилатор, някоя лампа (обикновено свързана към най-близката разклонителна кутия) Какво ще им препоръчате? Не забравяйте , че от съвета ви зависят живота и здравето на тях и семействата им! Аз с чиста съвест им препоръчвам да си изберат кабела според предпазителя , от който е спрял кръга на кутията в която искат да направят свързването и ще спя спокойно, а вие? Според консуматора :?
valentin112 - специалист
Отговорът нали може да бъде с един пример? Захранвал съм 6 КВ проточно бойлерче с кабел 2.5 квадратни милиметра.Това в продължение на около година...нямаше греене и пожари. Та смятам, че в случая 2.5 квадратни милимтра сечение на кабела е напълно достатъчно. П П...в инструкцията за монтаж беше указано захранващият кабел да е не по-малко от четворка...и още нещо: това го правих в къщи, ако забележа греене и други неприятни явления да реагирам своевренно.
vvventsi - специалист
Тани написа:
Омръзна ми да плещим едно и също!

Последен въпрос (предстои ми буквално след няколко дни) - ще свързвам аспиратора на твърда връзка за да не се подмятат кабели . Най - близката разклонителна кутия е на 2 метра и през нея минава кръга на контактите за кухнята и смятам от там да "хвана ток" Какво сечение кабел да избера . Не съм погледнал каква е мощността , но обикновено са около 300W . Вие може да се занимавате с проектиране на нови инсталации , но на мен ми се случва по-често да се съобразявам с даденостите! Потребителите на този форум гледат от същата гледна точка като моята . Те искат да добавят контакт , вентилатор, някоя лампа (обикновено свързана към най-близката разклонителна кутия) Какво ще им препоръчате? Не забравяйте , че от съвета ви зависят живота и здравето на тях и семействата им! Аз с чиста съвест им препоръчвам да си изберат кабела според предпазителя , от който е спрял кръга на кутията в която искат да направят свързването и ще спя спокойно, а вие? Според консуматора :?
Тани, искаш ли да те попитам нещо, аспираторите който са със щепсел и се включват във 16А контакт който е на токов кръг с 25А предпазител със какъв кабел са,виж ги и можеш сам да отговориш на въпроса си?И на мен ми писна да се правиш на големия разбирател и да блясваш като звезда пред всички,с уважение,господин модерартор Тани!
Тани - модератор
Винаги заобикаляте конкретните практически въпроси , чиито отговори търсят потребителите на този форум! Това не е форум за проектанти на ел инсталации на предприятия! Само за информация - не съм монтирал НИТО ЕДИН аспиратор или климатик с щепсел - винаги ги махам и скривам кабелите в стената. Също като кабелите на кабелната , Интернет и т.н.! Който иска да направи нещо - търси решения , който не иска търси оправдания! Не се оправдавай а дай конкретно решение на въпросите! Кажи на потребителите да се съобразят единствено с консуматора!
vvventsi - специалист
vvventsi написа:
.Eто един пример ,в моята баня монтирах вентилатор,понеже ми беше удобно го вързах към захранващия кабел на бойлера той е 2.5mm2 с предпазител 16A ,вентилатора гълта 0.1А понеже е малък тока му сложих кабел 2x0.75mm2 ключа го монтирах до вградения гардероб , понеже кабела на вентилатора е 0.75mm2 му сложих един предпазител специално за него той е 0.6A той е монтиран във ключа понеже се събра вътре и го монтирах там,така аз избрах кабела според вентилатора и предпазителя според кабела!!!
Когато искаш нещо намираш начин когато не искаш намираш причина!
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: