Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
fikata написа:
Ама гледай да не разберат комшиите.
А ко мислиш че другите от входа нямат контакти сложени ли,сигурен съм че 60-70% имат!
zz_stefanov - майстор
Е не на всякъде е на общия електромер, при мен си е вързано на елетромера на апартамента.
На друго място обаче сложиха на тези общи кръгове общ предпазите от 6А, та белким да не се ползват за друго освен за осветление. :)
PCL82 - майстор
Лошото е, че това "друго" често е хладилник или фризер. Като мощност 100-200Вт но навърта хубава сметка.

Иначе грешно се интерпретира това, че е забранено контакти и осветление да са на един кръг.
Забранено е да се извежда контакт от лампен излаз, но не и от осветителен кръг. Това са различни неща.Причината е, че при контакт изведен от лампен излаз има риск зануляването да бъде нарушено (дори и при трипроводна инсталация, при смяна на осветително тяло от любител, заземителният проводник може да остане несвързан). Отделно, че до лампите често стигат 1мм2, което стига само за около 1500Вт товар.

Ако е пуснат 1,5мм2 (каквито са поне главните линии на осветлението) това е напълно достатъчно за контакти. Даже Наредба 3 го разрешава за контакти до 10А.

В Германия например повечето контакти са захранени с 1,5мм2 и в миналото са се защитавали с 10А стопяем предпазител а в днешно време с 16А крива В автоматичен, (автоматичните са по-бързи и реагират на по-слабо претоварване, затова са си позволили увелучението от 10 на 16А). И често осветлението е на общ кръг с контактите, ако това е по-икономично и не води до опасност от нараняване, според вида на помещението. Естествено важно е и колко е дълго трасето.

В нашето мазе например (дълго над 20м) главните проводници са 2,5мм2, но контакти няма по начало.
vk - специалист
Tова е полезно приспособление за мази и тавани в блокове(особено за коридорите на тези места), където няма контакти и дори няма разклонителни кутии (поставени са вътре в мазите), а има само няколко крушки. И това е най-лесния начин да се вземе ток за малки инструменти - дрелка и други.
Krelion - специалист
vk написа:
Tова е полезно приспособление за мази и тавани в блокове(особено за коридорите на тези места), където няма контакти и дори няма разклонителни кутии (поставени са вътре в мазите), а има само няколко крушки. И това е най-лесния начин да се вземе ток за малки инструменти - дрелка и други.
Точно заради това,при нас направихме осветлението на мазетата на 110В прав ток.
АМАН от хитреци!
lyubohar - майстор
Ей докъде са стигнали някои дребни душици!110в. изправено!
Моля някой модератор да ми поразчисти темата.
Тани - модератор
Това си е техническо решение на даден проблем( кражба на ток)! Мога да изтрия само емотиконата ! Смятам , че се заформи интересна дискусия за плюсовете и минусите на това приспособление!
zz_stefanov - майстор
PCL82 написа:
Лошото е, че това "друго" често е хладилник или фризер. Като мощност 100-200Вт но навърта хубава сметка. .....
В случая наглостта е за много по голяма мощност - направо за отопление. Понеже половината мази на блока са на тавана, разхода на общия ток имаше явен сезонен характер. Очевидно е имало подключване от някой на последния етаж.
Сега чета за още такива примери :)
lyubohar - майстор
Първо темата ми е,че търся такава контакт-фасунга.В нито един от постовете няма предложение
къде може да се намери.А само коментари за и против.Направете си специална тема и си пишете на воля.
Второ-на всеки в даден блок може да му се наложи нещо да свърши с машина на таван или мазе.
Така,че няма ощетени.
И трето-обикновено тези които нищо не допринасят за общото съжитество имат огромни претенции и съмнения.
Домоуправител съм на един вход и постоянно се сблъсквам с такива съакооператори.
Тани - модератор
Всяко писане във темата ти я вдига отгоре , така , че би трябвало да си доволен! В някой момент ще я прочете точния човек! Пък и написаното е свързано със заглавието на темата!

Тема "контакт-фасунга" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: