Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Ей на този унгарски сайт има страшно много конструкции на самоделни машини. Даже само по картинките може да се ориентира човек.
http://www.hobbycnc.hu/English.htm?Cach ... l=no-cache

П.П. Ако си попълвахте в профилите и кой от къде е, би могло дори да се срещаме за обмяна на опит и идеи.
Последна промяна от MrMurdjo на чет окт 20, 2011 7:17 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
:? Момчета, хайде да уточним терминологията - с промяна на предавателното отношение мощността не се променя. Това, което наричате мощност, всъщност е въртящия момент.
alien - специалист
да грешка на езика, за въртящ момент говорим, без да задълбавам в терминология
винтовете съм ги купил вече, това за стъпката го имах на предвид когато поръчвах, но най малката която намерих е 4 мм
тия дни ще струговам краищата и ще мисля евентуалното разположение и закрепване на двигателите за това дойде въпроса директно или предавка 1.5
имам доста ремъци и колелца със стъпка 3мм, и различна широчина на ремъците до 10мм , имам и няколко гъвкави връзки за директно куплиране, та трябва да избера 1 вариант
MrMurdjo - майстор
Не прави шийки (не струговай) винтовете преди да имаш останалата конструкция и да си наясно каква дължина ти трябва, къде са лагерите и колко трябва да излиза към мотора или задвижващата шайба. После няма връщане.
angelfilev - специалист
cvettomirr написа:
А да попитам за винтовете, на струт някой правил ли е, какви са резултатите, дали ще станат като се спазят диаметър, резба, стъпка - поне от това да се спестят парички.
Съветвам те да си купиш винтове, евентуално и гайки за тях. Главното според мен е, че стругованите са грапави, независимо от пили, шкурки и т.н.
Купените са валцовани с ролки и повърхността на резбата е огледална-по-малко триене и износване на гайката. Поради наклеп при валцоване, повърхността на резбата е по-твърда от сърцевината. По-качествени са от тези направени на струг.
Едва ли ще спестиш много при струговане.
angelfilev - специалист
cvettomirr написа:
Да няма как да не подходи внимателно, мисля си 20мм, по 2бр на страната от Х . т.н по две направляващи на страна, по два лагера на направляващата ос от долната страна и от горната страна на горната направляваща.
Да, за ос Х два винта, но не по две направляващи на страна. Поради неточности при монтажа и по други причини винаги ще работи само една. Втората е излишна.
cvettomirr - специалист
Eто ги и моторите, какъв тип уни-полярни или би-полярни са, за да знам каква електроника да и поръчвам и какво захранване. Благодаря на всички за съветите. 4А мисля че са достатъчно

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
cvettomirr - специалист
velsi, пазиш ли някакви скици или чертежи, става въпрос KRESS-а дето се захдаща за него, но през тва минавата направляващи по Y и С и винтовете, а има и лагери.
velsi - Почетен майстор
Не ти разбрах въпроса. За оста Z ли питаш? Имай предвид, че при мене този възел е най-проблемен, така че не го прави по този начин.
Прикачен файл:
CNC 0003.jpg
Иначе моторите ти са перфектни.
cvettomirr - специалист
velsi, да за z става на въпрос, как е най-добре за мойте цели да стане, някакви идеи. А моторите какви би или уни полярни, за да знам каква електроника да се взима и да се почва работа, че времето лети.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: