• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да зависи от всички тези неща . :) Може би аз не го обяснявам по разбираемо -значи котела ще го горим с температура над 60 градуса , хем да набере мощност ,хем да му осигурим връщаща вода пак толкова с термовентил предпазващ от конденз .Ако котела работи с тази температура , но външен сензор е подал команда на смесителен вентил да подава по ниска температура към радиаторите примерно 40 гр ,които още не са затоплили стаите -разликата ще иде в буфера .По натам дали стаен термостат ще огаси котела или ще го задържи до пълно зареждане на буфера -това е според зависи .Ако буфера е сметнат правилно ,в повечето не според парите ,котела може да запали само веднъж на ден , да затопли стаите - после буфера и процеса отопление да продължи само от буфера .Естествено тук вече вкарваме по малки топлозагуби на сградата и по нискотемпературен режим .Нещо такова се опитвам да обясня . :)
Bobivan - специалист
Повечето пелетни котли модулират мощноста си според консумацията и външната температура,така че" паленето и гасенето като хамави " е отдавна в миналото!!!! :rock: :rock: :rock:
nikisv - специалист
Не бих оставил и най-модулирания и защитен котел да работи сам когато ме няма у нас или 12 годишната ми дъщеря е сама. Един буфер решава този проблем и с него се постига доста икономия с един еквитермичен трансмитер .
syncho - майстор
nikisv на това му викам параноя :shock: Това не са котлите на дърва и въглища не знам какво толкова се страхуваш. То си е на практика невъзможно да стане беля с такива котли. Дори и да си имал късмета предпазния клапан да е затапен от някой "кадърен" инсталатор то масово тези котли си имат защита и по ниско и по високо налягане, но дори и те да се издънят идва реда на температурните защити. Все пак налягането се вдига с повишаване на температурата.

На базата на това бих оставил даже и пеленачето ми на саме с такъв котел.
nikisv - специалист
Това котелче http://www.froeling.com/images/stories/ ... n_mail.pdf май си има всичко на на схемите му пак присъства буфер .
nikisv - специалист
syncho написа:
nikisv на това му викам параноя :shock: Това не са котлите на дърва и въглища не знам какво толкова се страхуваш. То си е на практика невъзможно да стане беля с такива котли. Дори и да си имал късмета предпазния клапан да е затапен от някой "кадърен" инсталатор то масово тези котли си имат защита и по ниско и по високо налягане, но дори и те да се издънят идва реда на температурните защити. Все пак налягането се вдига с повишаване на температурата.

На базата на това бих оставил даже и пеленачето ми на саме с такъв котел.
:? В момента си имам и пеленаче но не бих го оставил само даже и без котел.
LazarGanev - "Велик майстор"
nikisv написа:
Това котелче http://www.froeling.com/images/stories/ ... n_mail.pdf май си има всичко на на схемите му пак присъства буфер .
Напротив, двете схеми за подвързване на единичен котел са без буфер, с буфер са само каскадите :wink:
Съвременните пелетни котли все повече копират начина на работа и на управление на газовите котли, а в техните схеми буфери присъстват само в големи и сложни схеми, каскади и т.н.. Набляга се на управление от модулиращ стаен термостат, който управлява директно мощността на котела според нуждите на системата така, че котелът да изгасва само в краен случай - само когато нуждите от топлина са по-малки от минималната мощност на котела. А при добре подбран по мощност котел, това изключване е съвсем рядко. По този начин се избягват скъпи и обемисти буфери, скъпи вентили, скъпи задвижки, скъпи контролери с еквитермично управление, паяжини от тръболяк и кабеляк в котелното, цели фермани от инструкции (ако монтажника е бил благосклонен да ги напише :) ) кога кой кран да се отвори или затвори, коя стрелка колко трябва да показва и т.н. На газовия котел цялата му арматура са 2 или 3 крана и 1-2 филтъра, а цялото му управление е поместено в един програмируем стаен термостат за 200-300лв. Пелетните котли вървят по същия път, само дето трябва да се добави и прост термостатичен вентил, за предпазване на топлообменника, понеже е от черна стомана, а не от неръждавейка или цветни метали, както при газовите котли. Разбира се, че понякога и за газов котел съм препоръчвал буфер, ако е минал някой безхаберен проектант/търговец/инсталатор. Например в зората на газификацията (пък и все още тук-там) много често малоумници инсталираха котли с мощност 9-24кВт на жилища от 50-60кв.м. с 30 глидера и по този начин обричат собствениците им на баснословни месечни сметки и зъзнене на студено. В такъв случай добавянето на буфер значително би подобрило работата на котела и би намалило сметките драстично
Bobivan - специалист
Лазаре,написал си това което мене ме мързеше... :prayer:
filmatoplo - майстор
KWB -не допускат монтаж на пелетен котел без буфер -сигурно нещо са се объркали или четат форума. :) Съгласен съм че сега няма средства , и клиентите не желаят да инвестират ,то толкова и монтажа на инсталацията минава през проект, че и там няма кой да го препоръча буфера .Въобще несериозна работа която ще струва на последния -клиента ,той ще страда , ама нали е спестил малко пари , той в последствие ще ги плаща де . :wink: Вчера ме викат едни хора да им кажа горе долу какво ще струва една парна инсталация за 2 етажа на техния дом , още от вратата ми викат -говорихме с 1 фирма ,те ни казаха 15 000 лв много пари .Питам ги какво имате като изискване -пелетен котел хубав ,най хубавите ал радиатори,други екстри -значи знаят хубавото а нещат да го платят .За това няма как да се приложи , и хората само и само да влязат в някакъв бюджет- ще правят смешки у тях .Аз лично няма да свържа -котел -помпа- радиатори -после да ме псуват .
Последна промяна от filmatoplo на съб окт 22, 2011 8:16 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не искам конфронтация, просто мирно обсъждане - мисля, че всеки има полза от това.
KWB така са решили - О.К., така ще го правим, когато котелът е такъв. Пак ще дам пример с газовите котли - например Вайлант, които много уважавам, не разрешават монтаж на кондензен котел към инсталация от ППР без разделящ топлообменник - О.К. - спазвам го, но това оскъпява инсталацията. Бош, които също много уважавам, нямат такова изискване при монтаж на кондензен котел, въпреки че знаят за изискването на Вайлант и причината за това. Нито едните, нито другите са глупави и уважавам техните мнения и ги изпълнявам.
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: