Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Врати!!!
Моля да ми дадете съвет как да си направя ремонт на старите врати.
Разпитахме тук там -искат ни около 200 лв за залепване на плоскост върху старата врата и касите.Дали може да се намери по-евтин начин?
Не ми се иска да лепя фолио.
EDI - майстор
Има начин, но е малко трудоемък.С пистолет за горещ въздух и шпакла се сваля боята, шлайфа се с виброшлайф, китва се, след което или се лакира или се боядисва.
todor_velikov - специалист
със секирата и после си купуваш нови :-D
крум - специалист
Тодоре, да не мислиш, че тия, новите, дето ще ги купиш ще са по-качествени и хубави от старите?
Абсолютно не разбирам защо да ръсна 600-700 лв (толко струва една що-годе добра врата), като за 300 мога да си ремонтирам старите, при това 150 лв от тия 300 ще отидат за СВЯСТНИ панти, дръжки и брави, които няма да купиш с новите.
Profi Stroi - специалист
Ако си в панелка и вратите са от фазер тогава колко ще се изръзиш
Нова такава врата ти е 90 лева с касата
Ако обаче старата е изметната оособенно тази на банята как ще ч ремонтираш
И как новите няма да са по добри от старите
Зависи много от това какво е жилището и с какъв капитал разполагаш според мен
крум написа:
Тодоре, да не мислиш, че тия, новите, дето ще ги купиш ще са по-качествени и хубави от старите?
Абсолютно не разбирам защо да ръсна 600-700 лв (толко струва една що-годе добра врата), като за 300 мога да си ремонтирам старите, при това 150 лв от тия 300 ще отидат за СВЯСТНИ панти, дръжки и брави, които няма да купиш с новите.
+
ама ти за 600-700 лв блиндирани врати ли ще слагаш?! :lol:
крум - специалист
Въпросът ти по-скоро звучи като заяждане. Ако трябва да ти отговоря по същия начин, ще трябва да е нещо то сорта "ама ти ХУБАВИ врати ли ще търсиш?"
Аз за мен съм си преценил, че ако ще слагам врати, то ще са такива, които ми харесват. Ти си сложи каквото си искаш. Проблемът е, че тия, дето ми харесват почват от тази цифра - 600. При това обкова им е по-скоро задоволителен, отколкото хубав.
Колежката Янина пита: Как да си ремонтирам вратите?
А не пита: От къде да си купя врати по 90 лв.?
Значи си е преценила, че е по-добре да опита да ги ремонтира, а не да ги смени с нови.

Янина, за съжаление все още не съм я докарал до облепяне на вратите. Това, което мога да споделя досега от ремонта на моите врати: 3 каси изхвърлих - 2-те бяха по-тесни от стената, а третата се беше разпаднала.
4-тата каса разглобих напълно на парчета и направих по-дълбок фалц с рендето. Избрах най-масивната врата (4 пъти по-тежка е от вратите по 90 лв) и я огледах хубаво дали не е изметната. Ако е изметната, търси друга алтернатива. Отрязах фалцовете. След това сглобих касата, напаснах пантите.
Така се получи безфалцова врата. Луфтовете от всякъде са ми равни - 3 мм +-0.5, което като се има пред вид с какви инструменти съм работил, е доста задоволително за мен.
Както каза колегата Еди, с пистолета за горещ въздух свалих 2 пласта блажна боя. За жалост се оказа, че от едната страна е била пресечена боята и с пистолета трябва яко търкане. Със шлайфа шкурките се изхвърлят за няколко минути, така че също не е добра алтернатива.

Първоначалната идеята беше да стигнем до здрава боя, да загладим повърхността, да китваме и след това да боядисаме с акрилна боя Сократ - има я в Бриколаж, много е добра и много добре покрива.
Междувременно говорих с един приятел - майстор дърводелец/дърворезбар. Той ми показа какво е правил с такава боя, но на същия обект беше използвал и фурнирован мдф, лакиран с мат. Много ми хареса, разпитах го и според него няма да има проблем да се залепи на лицевите части на вратата и на касата. Фалцовете дори и така да останат, няма да са грозни - гледам в офиса фурнированите врати, че фалцовете не личат и не стоят грозни, като са лакирани.
По негови спомени, лист фолио 1х2 м, 3мм МДФ е струвал около 25 лв. МДФ-а понеже е тънък започвал да се "лигави", като се намокри с лепило, така че трябва по-внимателно. Той първоначално го е захванал с такер. Скобите не личат.
Лепи се с преса (за предпочитане), но според него ако положа вратите една върху друга и ги затисна, преса няма да ми трябва.
Като започна да лепя фурнира, ще снимам и ще кача снимки, но това, както изглежда, няма да стане в близките месеци.
крум написа:
Въпросът ти по-скоро звучи като заяждане. Ако трябва да ти отговоря по същия начин, ще трябва да е нещо то сорта "ама ти ХУБАВИ врати ли ще търсиш?"
Аз за мен съм си преценил, че ако ще слагам врати, то ще са такива, които ми харесват. Ти си сложи каквото си искаш. Проблемът е, че тия, дето ми харесват почват от тази цифра - 600.

ама ти ако искаш си сложи и за 10 000 лв. :lol: Аз не бих хвърлил сума ти и пари да поправя стара врата и каси :!: за тия пари два пъти ще си слагам алуминиеви врати в целия апартамент :-D
escutcheon - специалист
Интериорните врати трябва да са или от СУХ дървен материал или mdf. Всичко друго е временно решение , освен ако не сте тузари, които си сменят интериора всяка Коледа и Великден.
ЗДРАВЕЙТЕ ВСИЧКИ И БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ.
ПОМОГНАХТЕ МИ ДА РЕША КАКВО ДА ПРАВЯ.
ЖИВЕЕМ В КЪЩА И НЯКОИ ОТ ВРАТИТЕ СА В ДОБРО СЪСТОЯНИЕ ПРОСТО СА НАПЛАСТЕНИ НЯКОЛКО ПЛАСТА БОИ.
КОЕТО МОЖЕМ ЩЕ СВАЛИМ И ЩЕ ГИ ПРЕБОЯДИСАМЕ,А ДРУГИТЕ ЩЕ СМЕНИМ С ФАЗЕР НЯМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДРУГО.
НЕ МИ ДОПАДАТ ВЪОБЩЕ КАСИТЕ ИМ,МНОГО СА ГРУБИ НО ЩЕ СЕ ПРЕМИРЯ.
ПРИЯТЕН ДЕН НА ВСИЧКИ!

Тема "Моля!Как да ремонтирам Врати!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: