Добре пример:Моят проект за къща 130кв платен 2008г + всички такси към общината до разрещително за строеж са 3000лв.Тук става въпрос за два пъти по-малка и 2011г.Приличен паркет Клас 32 може да се намери за 15/16 ,а 60кв са си максимум 900лв.За отоплението е да ден пример по горе,но аз бих избрал два климатика.Дограмата ми е над 20кв като в нея има голям френски прозорец и е венге с цена 3500лв.Това достатъчно ли е.За груб строеж при мен е така:бетонни основи.После колони и греди,без плоча.Гредоред и лек покрив от метални керемиди.Вътрешните стени с изключение на само една са щендерна к-ция с картон два пласта и вата.Ако беше в моят град щях да помогна.
Мисля, че поста ми ще е излишен след поста на колегата torbalan.
Значи в подкрепа ето лека разбивка ...
Архитектурния план (проекта) за нормална къща е с цена 10-15евро на квадратен метър.
Дограмата грубо я смятайте около 165лв./кв.м. Надолу от цената е оптимален варянт, нагоре от цената е излишен лукс!
Подовите финишни покрития, няма как да са под 2000 лв. освен ако се правят за някой враг! В коридорите, кухнята, банята, мокро помещение, тоалетна - теракот (или гранитогрес) и минимум цокъл или фаянс по стените. За спалните помещения паркет с первази. За хола или паркет или качествен ламинат (м/у 20 - 35лв./кв.м.) с первази.
За отопление - от камина с въздуховоди, през котле на гориво и ток, до котле на пелети цените са различни. Никога отопление с климатик! Отоплението с климатика е удобство само за междинните сезони.Във всеки един друг момент си зависим от тока. Всички други варянти работят и когато няма ток.
За топлоизолацията в умерен варянт материали с ЕПС или Неопор (8см.), цена от 22-25лв./кв.м. нагоре, само за материалите.При вата цената скача драстично.
В заключение ... много неща са възможни, НО ... престанете да правите "тънки" сметки, които са достижими само със зверски "компромиси" (грешни в 99% от случеите), и лишаване от нормални условия за живеене и уют!!!