Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelkitov - специалист
bulhomes2 написа:
В 1 и 6 на първия ключ вкарваш фаза. 2,3,4 и 5 на първия ключ се свързват съответно с 2,3,4 и 5 на втория ключ. От 1 на втория ключ взимаш фаза за едната лампа, а от 6 - фаза за другата лампа. Нулите до лампите си ги караш от разклонителните кутии - те не се прекъсват.

За да си сигурен, че изводите са точно така както са номерирани не е лошо преди да ги вържеш да ги пробваш с един мултицет. В едното положение на ключа трябва да имаш връзка 1-4, а в другото 1-5. На другата половинка от ключа съответно 6-2 а в другото положение 6-3. Такъв сериен девятор съм виждал само в Кауфланд и имам смътни спомени, че при връзването не го пробвах и се наложи да го отварям, проба и ново връзване. Ако ще слагаш някакви ЛЕД лампи и ако ключовете си имат техни лампички (глим) - по добре им ги махни, че правят проблеми.

Има и друг начин с фаза и нула при ключовете. При него ще ти идат малко по-малко кабели, но е по-опасно и не съм сигурен дали не е забранен.

ПП. Сега загледах, че кабелите ти са прекарани. До отсамния ключ се виждат 5 кабела - единия трябва да е фаза. За другия ключ трябва да излизат 6 кабела.
1. Връзваш на отсамния ключ четирите кабела, които не са фаза на 2,3,4 и 5, а фазата на 1.
2. Гледаш на кой извод от 2,3,4 или 5 имаш фаза. В един от кабелите за другия ключ трябва да се е появила фаза. Връзваш го на същия номер, на който е имало фаза на първия ключ (2,3,4 или 5)
3. Щракаш първия ключ и повтаряш т.2 - имаш втори кабел на втория ключ.
4. Правиш мост между 1 и 6 на първия ключ (демек пускаш фаза и за втората линия)
5. Повтаряш т.2 - връзваш трети кабел на втория ключ
6. Повтаряш т.3 - вече имаш 4 вързани кабела
7. Останалите 2 кабела са за 1 и 6 - няма значение кое към кое ще е.
Значи вързах ги без никакъв проблем по същия начин както преди. Оказа се че нещо фазомера не ми отчита правилно и ми даваше фаза (...или поне лекичко светеше индикатора му) и на двата изхода на девиаторния ключ. Още веднъж благодаря за помощта!
Сега отивам да си взема бойлерно табло ЛеГранд....там има ли някаква философия по връзването?
vvventsi - специалист
фазомера си работи идеално,това си е съвсем нормално да светли лекичко когато нямаш нула,казва се че свети по индуктивно капацитивен път!

ПП. Даскала в елекрото казваше ,винаги с пробна лампа ,не се доверявайте на фазомерите и мултицетите,те имат голямо вътрешно съпротивление и ще ви излъжат,затова пробната лампа,може да е малко но все пак е под товар!
angelkitov - специалист
vvventsi написа:
фазомера си работи идеално,това си е съвсем нормално да светли лекичко когато нямаш нула,казва се че свети по индуктивно капацитивен път!

ПП. Даскала в елекрото казваше ,винаги с пробна лампа ,не се доверявайте на фазомерите и мултицетите,те имат голямо вътрешно съпротивление и ще ви излъжат,затова пробната лампа,може да е малко но все пак е под товар!
ясно, мерси!
fikata - майстор
vvventsi
Би ли казал как само с пробна лампа определяш фазата,когато имаш само два проводника - фаза и нула?
vvventsi - специалист
fikata написа:
vvventsi
Би ли казал как само с пробна лампа определяш фазата,когато имаш само два проводника - фаза и нула?
Само два кабела не става :) но имах един такъв случай ,когато работих в една фирма,прекарвахме инсталацията на една сграда,имаше един кабел двужилен който стърчеше ,когато проверих ме с фазомера и на двете жила светеше фазомера,нямаше разлика във светенето,закачихме пробната лампа,единия край го допряхме на металната скара дето вървяха кабелите другия го допирахме до жилата и само на едното жило светна лампата,на друго не светеше,въпреки че фазомера светеше и на двете!

ПП.ето с тази пробна лампа-фазомер намираш фазата :)

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (2.65 KиБ) Видяна 3724 пъти
fikata - майстор
Това,което го показваш като тази пробна лампа-фазомер не му ли казват пробник или тестер? :)
VLADO66 - майстор
След цялата "Война и мир" до тука що човека не си сложи една фотоклетка -за коридор става прекрасно и изпробвано.
angelkitov - специалист
VLADO66 написа:
След цялата "Война и мир" до тука що човека не си сложи една фотоклетка -за коридор става прекрасно и изпробвано.
и тва го обмислях доста...
bulhomes2 - майстор
Е че що се разправяш с тия девятори тогава? За коридор сензорите за движение са си супер. На вилата го направих комбинирано - сензори и девятори и сега ще разкачам девяторите.
angelkitov - специалист
bulhomes2 написа:
Е че що се разправяш с тия девятори тогава? За коридор сензорите за движение са си супер. На вилата го направих комбинирано - сензори и девятори и сега ще разкачам девяторите.

ми може да ги сменя. Има ли сензори дето могат да се вържат сериино-девиаторно за 2х2бр. лампи (5А,5B + 6) на снимката в началото?

Тема "как да свържа сериино-девиаторен ключ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: