• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Има логика по принцип , но котел заграят примерно на 65 градуса , дори да изключи -помпата ще върти водата с тази температура през радиаторите на хола , в следствие на топлообмена , водата в котела падне с 2-3 градуса -той пак ще стартира :wink: .Как тъй хола ще остава хола студен -виновни са термоглавите че затварят рано , за радиаторите не коментирам дали отговарят за квадратурата.Защо си мисля така -защото човека казва , че термоглавите ги разбира кога затварят , а температурата не е достигната по далеч от радиаторите -тоест ако няма какво да притвори радиатора той може след 20-30 минути да затопли кубатурата задоволително , и всичко това се случва според него с наличие на топла вода в котела -тоест работещ . :wink:
radiocontrol - специалист
Днес установих че прегряването и недостатъчното загряване на котела се е дължал на пелетите който взех да изпробвам .Когато сменях настройките от пулта или котела прегрява или много бавно стига до оптималната температура на работа и я задържа за много кратко време което го прави абсолютно не ефективен .Днес взех от пелетите на Баумакс горелката сперед мен работи добре(мнение на лайк) но проблема с радиаторите в хола остава пред малко просто отхлабих леко термоглавата когато беше изключила и подаването на топла вода продължи сега чакам резултати.Мисля че другата седмица просто ще купя стаен програматор и ще пробвам без термо глави.А от съвета на Лазар Ганев неразбрах нищо понеже разбирам прекалено малко и ще пропусна това с въртенето на секретните болтове.Благодаря за мненията ако някой се сети за още нещо да пише.
LazarGanev - "Велик майстор"
radiocontrol написа:
А от съвета на Лазар Ганев неразбрах нищо понеже разбирам прекалено малко и ще пропусна това с въртенето на секретните болтове.
Съжалявам, ще пробвам още веднъж - колко киловата са ти радиаторите в хола? Да речем 4-5. На колко киловата ти е настроена горелката? Да речем 15. Ако предположим, че радиаторната ти мощност не е пръсната пропорционално в различните стаи и в хола има заложена най-малко мощност на кубик, то е нормално в дугите стаи да стоплят по-бързо и термоглавите да изключат една по-една и да останат само тези в хола, нали. Да де, ама те са само 4-5кВ радиатори, а котелът бълва 15, няма кой да отнеме тази топлина, той вдига температура и изключва. Вярно, че помпата продължава да работи, но след като при работеща горелка не е успял да се стопли хола, от изстиващата вода в системата трудно ще стане. Тук жар няма и водата изстива бързо. Дори и да сложиш стаен термостат, в другите стаи термоглавите щом са затворили, котелът ще работи пак само за хола и ефекта от стайния термостат ще е нулев. Затова - притвори си секретните кранове на останалите радиатори, за да не топлят повече от тези в хола, така термоглавите няма да затварят толкова бързо и котелът ще работи за всички радиатори, а не само за тези в хола. Ако е нужно - намали и мощността на горелката. Дано сега си ме разбрал. :)
joro_vn - специалист
"Секретните" кранове се намират на изхода от радиатора, развива се капачето и под него е крана, въртят се с шестогранен ключ.
radiocontrol - специалист
Аааа сега разбрах за какво иде реч :).Абе не съм тъп ама трябва много да ми се обеснява и това ще пробвам . :) Мерси
filmatoplo - майстор
Дори и да притвори малко дебита на другите радиатори -тези в хола ако останат с глави пак няма да стоплят .Или казано по друг начин -ако главите останат -те ще си затварят винаги на 23 градуса в хола . :wink:
VLADO66 - майстор
Трябва да се настрои като оркестър с репетиции и всички да свирят, а не да се спотайват някои.
  • 1
  • 2

Тема "Какъв стаен термостат да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: