Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Humppa-1 - напреднал
Колеги, вчера запалих котлето за първи път. Заредих с дърва и драснах клечката.

За съжаление котлето страшно много пуши от горния капак, дървата горяха в бункера, а не в горивната камера. Но както и да е, огънят така и не можа да загрее водата до повече от 50*.

Мисля си, че коминът няма достатъчно тяга. При старият котел нямаше проблеми, котелът си "бумтеше".

Изискванията на производителя за комина са при 150х150 мм комин височината да е минимум 12 метра. Аз имам 140х140 комин с височина 10,5 метра.

Дали е от комина или проблемът може да е друг? И ако е от комина как се решава проблема, ако може без вариант нов комин?
kalin72 - майстор
Имам абсолютно същия котел :)
Как го разпалваш? Ръчката отзад да бъде натисната надолу, усеща се, че е отворена, клапата на комина да е напълно отворена, страничните отвори за третичния въздух напълно затворени, и вратичката отпред леко отворена. При мен така се разпалва за 10 минути, е, малко може да пропуши, но не е беда :) След като вдигнеш 40-50 градуса, вдигаш ръчката отзад, за да се затвори клапата за директен изход към комина, клапата на комина обаче я оставяш на отворено пололение, да сочи комина, отваряш страничните отвори на положение 1/3 отворени, и затваряш предната вратичка.
Така би трябвало да гори добре и икономично.
Но за комина...незнам, моя е на Шийдел 8 метров f120, и работи добре.
Humppa-1 - напреднал
Благодаря за съветите! Ще опитам точно този вариант.

Още малко въпроси:

Как настрои термоглавата да отваря и затваря клапата за въздух на горният капак?

Какви дърва слагаш като големина?

Слагаш ли въглища?
kalin72 - майстор
В инструкциите е описано как точно да се направи, но ето накратко:
При температура 30 градуса настройвам клапата да е напълно отворена, и следя, като вдигне 85 градуса, клапата трябва да е напълно затворена. И правя донастройка само с големия болт!
Ето и от инструкциите:

При отоплителен котел тип K 32-1 S/SW 62:
B Уплътнете регулатора на горене в 3/4" муфа така, че
отворът за конуса да се намира отгоре.
B Настройте регулатора на горене на 30 °C.
B Монтирайте шесткантовата щанга с конуса към
терморегулатора.
B Фиксирайте конуса с винт M5.
B Нахлузете повдигателната щанга с вътрешния и
външния пръстен върху шестоъгълната щанга.
B Положете повдигащата щанга на отоплителния котел
под лоста за въздушните клапи.
B Проверете, дали повдигащата щанга пасва на
гнездото на капака.
B Фиксирайте външния и вътрешния пръстен.

При отоплителен котел тип K 32-1 S/SW 62:
донастройте позицията на повдигащия лост така, че
при температурата на котелната вода от 85 °C да
приляга към отоплителния котел.

Засега горя екобрикети, отпадъци от стария ми покрив, и отпадъци от едно дюшеме и дограма. Поръчал съм си 10 м3 букови дърва, метровки, и ще ги нарежа на 30 см парчета, мисля, че тогава ще успея и да имам добра жарава на сутринта :)
Въглища не слагам, макар да ме съветват да го правя...ама не искам мизерия, по-голяма от сегашната :)
Humppa-1 - напреднал
Благодаря отново!

Днес изчистих комина, като си мислех, че ще подобра работата на котела. Запалих един вестник в розетката и имаше по-голяма тяга отколкото преди да го изчистя.

Уви. След тази манипулация положението се влоши. Днес запалих, отново с огромно пушене, едвам успявах да стоя в стаята 2-3 минути и тичах навън за да дишам чист въздух. Отначало дървата се запалиха, но след това огънят изгасна и дървата само тлееха и пушеха. Не успях да вдигна даже и 40* на водната риза. Извадих дървата и загасих огъня.

Наистина съм в шах.

Намерих едно парче тръба с дължина около 2,5 метра, Ф200. Дали да не се опитам да удължа комина горе? Да сложа и една от онези шапки-вентилатори, не знам как се наричат точно...
filmatoplo - майстор
:) Ама колко ти е адекватен подписа -за теб самия .Да няма нещо объркано в котела при нареждането на разните клапи и джаджи -виж провери когато не гори котела .Имаш ли към котелното достъп до външен въздух -прозорец примерно .Комина колко е по нисък от билото .Виж провери комина дали е херметичен по етажите ,измазан ли е целия отвън -ако някъде имаш цепки по тухлите я на тавана го замажи.
naskov - майстор
Клапата, която се управлява с натискане на ръчката отворяш ли я в началото?
Humppa-1 - напреднал
Филма:

Към този комин 10 години горя старото котле без да създава никакви грижи. В стаята има 2 прозореца (на изток и юг) с размери приблизително 80 х 50 см, като южният по принцип рядко се затваря. Като палих онзи ден и днес котела отварям и двата широко. В котлето уж всичко е накичено както трябва - по книжката съм гледал. Коминът стърчи от билото с 30-40 см, не съм сигурен точно колко, но е малко по-висок от билото на покрива. Коминът целият е измазан отвън, понеже минава през стаите по етажите. В подпокривното пространство е измазан по-грубо, като тук там се виждат тухли. Утре ще огледам по-подробно точно там. Иначе в комина са 5 шахти - 4 за стаите по етажите и 1 шахта за мазето, където е котела. Шахтата на мазето (котела) е втора (вътрешна) като се брои от изток на запад.

Насков: През цялото време държа клапата за разгаряне отворена, уж за по-голяма тяга.
naskov - майстор
Humppa-1 написа:
Дали е от комина или проблемът може да е друг? И ако е от комина как се решава проблема, ако може без вариант нов комин?
И аз веднъж така опатих с такъв котел. Още се казваше Дакон. И аз излизах от мазето да си взема въздух. Добре, че човека си го беше купил сам, аз само го монтирах. После чак прочете какви са изискванията към комина на тези котли. А чехите са ги написали ясно и разбираемо-не в паскали и барове, а в метри и сантиметри. Ако нищо не помага ти препоръчвам да си сложиш един смукателен вентилатор зад котела, като този: http://erato.bg/otoplenie/bg/products.p ... 0%F2%EE%F0
filmatoplo - майстор
Ох и мен ме притеснява печков комин 15/15 . :?

Тема "Проблем с котелa Junkers K 32-1 S 62" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: