От мобилни телефони до цифрови камери
pansim - майстор
fox_vt написа:
Малко като офф но на работата единия от двата електрожена бие ток горедолу пак към 100в оказа се обаче че това се лекува със работещо зануляване и по точно има значение как е пъхнат щепсела в контакта.И засега му сложиха една лед лампа да свети когато не е вкл правилно и все още работи.Ама кутията му е пластмасова :)
Я по-добре го дай да работят тези, които са му сложили лампа за "правилно" включване. Аз не бих рискувал да работя по този начин. :!:
stivemaster - майстор
Ето малко снимки на злощастния електрожен два месеца след като го оставих на амнайстия по ред бай майстор да се пробва да го поправи.

Странно що ми излизат снимките в обратен ред ?

Търся желаещ който не само да се пробва ами да вземе да го поправи.
тел. ми е :0887480232

Прикачен файл

Изображение1153.jpg това е блока с мощните елементи които не се виждат докато са сглобени двете платки , този не е моя разбира се щеше да е донор ако потрябва

Прикачен файл

Изображение1152.jpg ето отстрани това което е като букса

Прикачен файл

Изображение1148.jpg тук се е пробвал да разпоява оформения като за букса с цокъл сноп вдясно но не успял да го разпои ,само успял да разпои елементите отгоре на платката

Прикачен файл

Изображение1151.jpg най общо изглежда така
cvetanmu - специалист
На платката донор изгорялото е диод от изправителя на изхода на електрожена, ако
другите елементи са здрави не е голяма драма да се смени и да се ползва цялата платка.
Третата снимка изглежда зле :shock: - с мотиката ли са опитвали да разпояват,
"......те още като я видят "ааааа там дето са я разглобили що не ви я направят ......" то
за това са те пращали при този който го е разглобил.
stivemaster - майстор
Ами какво да отговоря колега ,аз ако можех сам да се справя може би нямаше да срещна толкова и такива образи в живота си .Откровен некадърник но .......,единствения който каза остави я ще я погледна и ако мога ще я оправя , всички други били заети или с такива не се занимавали.
pansim - майстор
Колега, не се занимавай с това чудо. Трудно е за работа. Затова никъде не искат да ги правят. За да смениш този диод, а най-вероятно не е само той е заминал, трябва да се нагрее целият радиатор, до темперетурата на стопяване на припоя. Гадна работа е. Прежали го, и повече не купувай такъв инвертор. Всичко в него е направено /изчислено/ да работи на ръба на възможностите си. Не си струва занимавката. Днес ще смениш едно, утре ще изпука друго...еднодневки са.
stivemaster - майстор
Лошото колега cvetanmu е това че тези думи ги слушах от всички преди този тарикат и те изобщо не се хванаха да го правят .Нали знаеш как се процедира ако нещо не го можеш търсиш си причина да откажеш и ето ти причина .Аз го разглобих щото исках да видя нещо със зануляването да не се е случило и така и не го сглобих и го понесох разглобен и така.Този тип единствен каза да му го оставя ,ако може ще го оправи и ето резултата . А относно това че "тези били така не се занимавай,купувай друг" ,благодаря за евтиния съвет колега ,ще го оцениш едва като застанеш от другата страна на брадвата.
С пари всеки може !!!!
pansim - майстор
Заставал съм от всички страни на брадвата, както се изразяваш. Ама да беше питал като го купуваш :!:
Това е положението. Аз лично съм имал вземане-даване с такъв тип инвертор, и повече не ща и да чуя за ремонт на тази еднодневка. Пак казвам - те са си замислени като ефтин отговор на Китайската продукция. Ако видиш по даташит какви са диодите, ше разбереш, че те работят над своите възможности, при макс. ток.
Затова ти казвам, че не си струва ремонта - като го напънеш, пак ще издумка!!!
Да не говорим, за "хитрото" решение със спояване на елементи които носят механичен товар. На снимките ти се виждат. При удари и вибрации, които са неизбежни при експлоотация на инвертора, се нарушава спойката и "честито".
Знам, че не е лесно да прежалиш примерно 600лв. ама... не мога друго да те посъветвам. Ако иска някой друг колега занимаващ се с електроника да се пробва - ще добре. Аз вече съм го минал този път.
Успех!

ПП този тип - както се изразяваш, се е захванал, защото не е знаел какво го чака :sad:
stivemaster - майстор
Ще ти отговоря макар че много ме издразни ти си помисли защо .Първо теб ли да те питам какво да си купя и сега ли този електрожен е купен преди близо четири години.Ти си помисли какъв ми е бил избора тогава и колко е струвал .За слабостите на схемата няма какво да говорим по повод ремонта сега обиколих пак фирмените сервизи и си припомних слабостите на Линкълн ,Телвин,Струна ,Поли,Гама,Фрониус ,Есаб и т.н.(с тези марки съм работил) Да не би да не е пълен сервиза на по гъзарската марка и спеца им вътре да не се е видял в чудо "баси чудя се ко да ги праа тия - сменям диоди -три дена и 3.50лв за частите ,след два месеца - пак тука ,сменям цяла платка една седмица и 240 лв.и след три месеца пак тука , псуват ме вече хората". Така че айде и те да не са намерили гениалните решения поне в най ниския ценови клас на т. н. маркови .Oсвен това съм го напъвал да ти кажа и държеше до края на август - 38 градуса на сянка ,амнайсе електрода 3.25 безспирно и ...... стоп за две минути да се охладим но ..... замириса на кабел и.....нататък го знаете.
Нищо лично но едвали сме балъци всички които имаме нещастието да не знаем всичко.Имам самочувствието на изключително информиран със сериозни познания в най различни области в които ми се е налагало да работя или просто се интересувам но не мога да знам всичко.
Имам обаче спомен защото ми се случва постоянно да наблюдавам реакцията на хора на които можеш да им помогнеш при това безкористно тогава когато считат че никой не би им помогнал ,не и без пари.
Здраве да е ако не стане ще си го оставя за спомен ,за да ми напомня къде живея ,макар че едвали мога да забравя .
Оставям на страна това че изпълнението на модела затруднява ремонта по съществен е факта че не могат и дефектация да му направят ,тъй като той всъщност все още си работи макар и с 450 волта на корпус.Като добавим и усетената миризма на кабел дали пък не е прегоряла изолацията на трафа ? Ей това най ме изнервя че аз не мога да си проверя.
cvetanmu - специалист
Сигурен ли си че все още работи машинката ? От снимките май виждам и липсващи части.
Pansim е прав - нервите и парите които ще се вложат за ремонта на електрожена няма да са малко.
Ако управлението работи има вариант да се преработи силовия блок ( ако проблема е в него ).
pansim - майстор
Колега, щом те дразни истината - спирам да пиша по тази тема.
Бъди здрав!

ПП cvetanmu - трудно се преработва силовата част. На много висока честота работят тези инвертори и даже опит да се замени /удължи/ връзката между платката и силовата част, завършва с неуспех. Пробвано е - не си струва занимавката. снимка 1 "таралежа" най-вдясно

Тема "Помощ за инверторен електрожен IMS1700" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: