• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
baretata_7_62 написа:
Ако мога да обобща като електротехник любител. Щом на 115V нагревателя консумира 900W това означава, че при 230V мощността му ще се повиши два пъти или това са 1800W?
В грешка си и не обърквай другите!
Мощността ще се увеличи 4 пъти при двойно напрежение. Формулките са елементарни и ти препоръчвам да си ги изведеш сам (нали си електротехник - любител).
baretata_7_62 - специалист
Благодаря за категоричния отговор! Няма да ги пипам, малко ли е че съм шунтирал термо релето, нагоре от всичко и да ги претоварвам с ток :) Само ще направя няколко дупки на корпуса, за да подобря охлаждането, за да компенсира колкото може по високата работна температура. Целата работа е че този, тостер-скара-преса е на повече от 5 години и почти не е ползвана. Щото хем е 1800W хем релето ги ограничава и реално пече супер бавно, ако въобще пече. Исках да спра единия нагревател, защото исках да ми пече само от горе. Абе любител съм ама по практическата част, сметките ме изнервят и ме объркват, слаба ми е математиката и гледам да ги отбягвам. В момента не се сещам формулата, но истината е че си знаех, че 17 ома на 220 волта са 3000 вата. И за това отворих темата, щото се колебах и не исках да рискувам скарата.
sstefanov - майстор
Мощността е:
P = U * I

U = I * R
и от тук:
P = I * I * R

или
I = U / R
P = U * U / R

т.е връзката е квадратична.

Лесното обяснение е че когато напрежението се увеличи 2 пъти, токът също ще се увеличи 2 пъти, следователно мощността ще се увеличи 4 пъти.
baretata_7_62 - специалист
Значи много благодаря за бързото и стегнато уроче, полезно ми е. А реотаните си ги оставих така, само малко релето го човърках, та има една позицич в която не може да изключва нагревателите, с цел по експресна поръчка :)
  • 1
  • 2

Тема "Последователно свързани реотани?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: