Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
tomny - специалист
То излезе, че трябваше да дефинираме какво значи "бас". :) При теб едва ли чуваш нещо под 200 Hz, което, вероятно е било така и преди да разкостиш Genius-а. 16-инчови говорители би трябвало да слязат под 30 Hz, ако са читави, а такъв "бас" 50W би разкъртил всичко гипсокартонно около себе си. Изобщо, идеята ми беше, че ако тези 16-ки са хубави, и са стрували хх лв., монтирани на тавана няма да звучат много по-добре от, да кажем, 8", които струват хх/2 лв. А при тях и щетите по ГК ще са по-малко.
cybersas - специалист
tomny написа:
То излезе, че трябваше да дефинираме какво значи "бас". :) При теб едва ли чуваш нещо под 200 Hz, което, вероятно е било така и преди да разкостиш Genius-а. 16-инчови говорители би трябвало да слязат под 30 Hz, ако са читави, а такъв "бас" 50W би разкъртил всичко гипсокартонно около себе си. Изобщо, идеята ми беше, че ако тези 16-ки са хубави, и са стрували хх лв., монтирани на тавана няма да звучат много по-добре от, да кажем, 8", които струват хх/2 лв. А при тях и щетите по ГК ще са по-малко.

http://www.ebay.com/itm/ULTIMATE-EARS-9 ... vi-content

Това е по-новия модел - аз имам по-стария - явно не се произвежда вече. Не съм спец, но гарантирам, че като волюмето е на макс - последното, което искаш е - да се къпеш... Банята е 2 на 3 метра, тавана е на 2.6м Над него има още 2 метра - последен етаж от къща - билото е на горе... Окачвачи телени за тази височина, двойна скара, зелен картон със съответния фугопълнител... Ако това влияе. Нищо спукано никъде няма - ни по картона, ни по колоните... малко на гаджето ушите може би. ама нейсе... - а съм фен на Мейдън и Апокалиптика, ако се сещаш... :supz:

П.П. Не било Genius - Logitech се оказа - ама съм в офиса и така си шляпам. Не че има разлика, мисля...
cybersas - специалист
@sstefanov

Прав си - ако искаш качествено HiFi звучене - не трябва да променяш параметрите на колоните - нито кутиите им. За малко помещение обаче, особено баня - дето все пак шурти душа, имаш сапун в ушити :) мисля - не е толкоз чак важно...

Иначе ми е интересно някой опитвал ли е да вгради баш колоните в стените - вместо плочка някой Хармън-кардън примерно :weedman:

Че още две бани ме чакат хе хе
tomny - специалист
Е точно де, от линка, който си дал, се вижда, че говорителя е 8". Разликата с 16" и поне две, три октави, а енергията, която носят нискочестотните вълни в този диапазон, сега нито ми се рови, нито ми се смята, но е в пъти. Освен това, твоята система цялата е 40W, а колегата има 2x50. За да си представиш нагледно разликата, припомни си как дрънчат прозорците на колите, когато музиката е усилена, и си представи същото в окачения таван. Проблема не е "волумето", а вибрациите при ниски честоти. Твоя говорител просто не ги възпроизвежда, за това и тавана ти е на мястото си. Ясно е, че като като го усилиш до края, ще изгониш и хлебарките, но при тези честоти не се получава резонанс.
cybersas - специалист
tomny написа:
Е точно де, от линка, който си дал, се вижда, че говорителя е 8". Разликата с 16" и поне две, три октави, а енергията, която носят нискочестотните вълни в този диапазон, сега нито ми се рови, нито ми се смята, но е в пъти. Освен това, твоята система цялата е 40W, а колегата има 2x50. За да си представиш нагледно разликата, припомни си как дрънчат прозорците на колите, когато музиката е усилена, и си представи същото в окачения таван. Проблема не е "волумето", а вибрациите при ниски честоти. Твоя говорител просто не ги възпроизвежда, за това и тавана ти е на мястото си. Ясно е, че като като го усилиш до края, ще изгониш и хлебарките, но при тези честоти не се получава резонанс.

Ясно, аз казах, че не съм спец. Все едно де - ефекта при мен е "разтърстващ" при тези параметри - това да кажа на четящите исках, ако някой смята да го прави... А то за "прозорците" на гоуф PK табела е ясно - това ли се опитва да направи колегата хе хе...
sstefanov - майстор
cybersas написа:
@sstefanov
... някой опитвал ли е да вгради баш колоните в стените...
Има няколко проекта, доста странно изглеждащи за непросветените.
Ето например вградени в цяло мазе:
http://milano.repubblica.it/multimedia/home/7328307/1/1
cybersas - специалист
Има няколко проекта, доста странно изглеждащи за непросветените.
Ето например вградени в цяло мазе:
http://milano.repubblica.it/multimedia/home/7328307/1/1[/quote]

Това съм го гледал - цирк някакъв. Друго питах...
sstefanov - майстор
Така е, да не излизаме от темата.
leonardo_vd - модератор
АЗ в къщи съм с БОСЕ, но специално за тавани. Говорителя си е затворен в кутия и има крачета с винтове, нещо като конзолите за контакти за гипскартон. Сега ще го щракна. И въпреки всичко имам една ФАБРИЧНА спукана фуга. Тавана е реден през 40см 12.5мм картон и е фугиран с Фугенфюлер и Унифлот. Представям си ако речеш да вкараш обикновени говорители ??? :rolleyes:

Прикачен файл

tavan.jpg
tavan.jpg (40.49 KиБ) Видяна 8942 пъти
dokobg - специалист
Преди няколко дена свързах въпросните тонколони които са ми в тавана с една система за домашно кино която подава 3 W на говорител и има 5 W бас. Просто останах изумен от ефекта. Тонколоните свирят само в средните и високите честоти - така им подава сигнал домашното кино. Качих се на стълба за да проверя дали има вибрации, няма абсолютно никакви. Проблема е, че мога изгоря киното защото колоните са 5 пъти по мощни, но повярвайте ми ефекта е уникален и даже нямам намерение да си купувам и по мощно кино, за сега напълно ме стройва това.
Благодаря на хората които се включиха в темата искам да добавя, че няма проблем с тавана - пукнатини, разцепване и т.н., но предполагам, че ако им пусна бас ще нацепи тавана.

Тема "Въпрос за тонколони в окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: