• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
bager - специалист
Аз бих си поиграл с някое автомобилно парно. По автоморгите има безброй такива и могат да се купят почти без пари. С подходящите вентилатори (тук вече ще трябва да се експериментира, примерно от охлаждане на комп.) и подходящите обороти, би се получил някакъв импровизиран рекуператор. Всичко това, включено в един елементарен таймер за време може и да върши работа. Естетическият вид е само въпрос на фантазия :) . Съвсем в духа на форума :) !
world_explorer - специалист
bager написа:
Аз бих си поиграл с някое автомобилно парно. По автоморгите има безброй такива и могат да се купят почти без пари. С подходящите вентилатори (тук вече ще трябва да се експериментира, примерно от охлаждане на комп.) и подходящите обороти, би се получил някакъв импровизиран рекуператор. Всичко това, включено в един елементарен таймер за време може и да върши работа. Естетическият вид е само въпрос на фантазия :) . Съвсем в духа на форума :) !
Колега бих допълнил, че може да се използва и радиаторът на колата. По тръбичките е излизащият въздух, а по ламелите влизащият. Естествено радиаторът трябва да е от двигателят. Не съм го пробвал, но като се има предвид, че около 30% от топлината на горивото отива през радиатора на колата може да се опита. А и въздуха по тръбичките трябва да се завихри за по-добро топлоотдаване.
илко илиев - специалист
аз знам че ако направиш камина се взема от вънка една тръба и се прекарва през камината отдолу влиза тоя въздух отвън а покрай камината се затопля и винаги имаш пресен топъл въздух.
FMaster - специалист
nеwage написа:
... Проблемът е следният - къща с малки стаи, изолация на стени, тавани. В резултат спалните са херметически изолирани през зимата. Когато вътре спят двама човека, пресният въздух бързо свършва и после цяла нощ дишаме отпадъци. А е грехота да живеем до гора и да дишаме спарен въздух цяла нощ ...
Колега скоро оправяхме същия проблем в къща на клиент ... ето как направихме нещата, с минимални средства и супер ефективно.
Mатериали:
ПВЦ тръби (от фи 80 до 120) и снадки в зависимост от разклоненията и дебита, които искаш да постигнеш, мека връзка от алуминиево фолио, съобразена с дебелината на ПВЦ тръбите, безшумни (silent) вентилатори за компютър (8-10лв./брой - 80-120мм.) и траф за тях (12-25лв.), малко минерална вата за да се обвият ПВЦ тръбите към спалните помещения и алуминиево тиксо за обвиване на ватата, кабели за захранване и прекъсва (цк ключе). Общо около 50 - 70лв. излиза всичко в зависимост от материалите и варянтите които сам избереш или харесаш.Може да добавиш силикон, пвц лепило, скоби и т.н. в процеса на монтаж ще си ги напасваш :roll:

1.Намираш откъде да вкараш пресен студен въздух кум котлето или там с каквото се отопляваш, ние пробихме отвор фи-110 във външната стена, и заустихме ПВЦ тръба с външен накрайник с мрежа и декоративна решетка.
2.Свежия студен въздух през ПВЦ се отвежда до котлето, от там преминава в меката алуминиева връзка, която се навива около топли тръби излизащи от котлето или кюнците (ако имаш такива). Овива се като серпентина.След меката връзка (затопля въздуха) топлия въздух преминава пак в ПВЦ, което е опаковано с ватата и отгоре алуминиевото тиксо.
3.Правиш си необходимите връзки и разклонения към всяко помещение, което искаш и накрая в стената на самото помещение нагряваш ПВЦ тръбите и монтираш вентилатор, отвън може да сложиш и декоративни решетки или каквото ти харесва.
4.Монтираш си прекъсвачи или ЦК ключе - може общо, може и за всеки вентилатор поотделно където ти е удобно и действаш. Ако имаш UPS предполагам (към него ти е вързана водната помпа за циркулация на водата в парното) връзваш вентилаторите към него.Ние монтирахме димер ключ за лед осветление - 14лв. с който можеш да си регулираш дебита на въздух, като намаляваш или увеличваш оборотите на вентилатора/ите, със дистанционно е 18-25лв.

По този начин цяла зима, когато ти трябва затоплен свеж планински въздух ще го имаш!
Това е елементарно решение ... ние го монтирахме и направихме за ден. От тук натам доразвивания и подобрения по идеята ... дал господ :wink: , но като за основа и идея, ще ти е от полза. Успех!
Здравей и от мен , нов съм във форума , но смятам да ти дам един съвет .
След като си с каратаван и ако помещението над теб не се използва , можеш там да развиеш една простичка вентилация от PVC (въпреки че пожарната не дава ) да си вземеш пресен въздух от вън с помощта на вентилатор и след него да монтираш едно или няколко радиаторчета от авто (както те посъветва колегата по-горе )да ги подвържеш към парното и ето ти отоплен пресен въздух .Смятам че това можеш и сам да го направиш.
А иначе има такива канални климатици , който биха заместили радиаторчетата!!!
Надявам се да съм ти бил полезен !!! :?
bycec - специалист
Идеите от горните постове не са лоши, но аз не разбрах, какво става със замърсеният въздух в помещенията. Само с нагнетяване на свеж въздух мисля ,че няма да стане.
world_explorer - специалист
bycec написа:
Идеите от горните постове не са лоши, но аз не разбрах, какво става със замърсеният въздух в помещенията. Само с нагнетяване на свеж въздух мисля ,че няма да стане.
Топлият въздух (сиреч замърсеният) минава през радиатота (там където е водата) отгоре на долу отдава топлината на ламелите след което напуска къщата и отива навънка. Студеният (пресен) влиза през ламелите и отнема топлината от напускащият топъл и замърсен въздух и влиза в къщата. Те не се смесват защото са от различни страни на радиатора. Естествено няма 100% оползотворяване, но което се запази все е файда. Естествено може и да се доподгрее по принципа както е описал колегата FMaster.
За топлият и студеният въздух трябват 2 вентилатора тъй като са 2 различни потока.
Препоръчително е през тръбичките да мине напускащият (мръсен) въздух, защото не се знае какво има в тях- батаци, антифризи, кал и т.н. и изобщо може да има лоша миризма, която ще развали чистият планински въздух.
shotik - майстор
Ето една статия за вентилиране на дома
Прикачен файл:
ScanImage002.jpg
ScanImage002.jpg (67.89 KиБ) Видяна 4493 пъти
Прикачен файл:
ScanImage003.jpg
ScanImage003.jpg (68.51 KиБ) Видяна 4493 пъти
Прикачен файл:
ScanImage004.jpg
ScanImage004.jpg (62.58 KиБ) Видяна 4493 пъти

Тук се вижда ,че под прозореца нарочно е направена вентилационна решетка ,през която въздухът по естествения начин да циркулира,а в нашите домове тава го няма
nеwage - специалист
Имаш ли го с по-висока резолюция, нищо не се чете.
hladnia - специалист
torbalan написа:
то варианта направи си сам е лесен - избираш къде, хващаш дрелката и бум, бум, бум десет дупки....
E ха такива съвети ме кефът.И преди във други теми е писано ,Бре хора що хвърлихме толкоз ПАРИ за дограма,изолация на стени и др. и сега почваме да дупчим. :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Как да направя печка за пресен въздух през зимата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: