• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vasilisto - помощник
Привет!Моля за малко помощ и разяснение.В апартамента ми влизат само фаза и нула,тоест нямам заземителен проводник - инсталацията ми е двупроводна.смених таблото,пуснах си навсякъде трипроводна инсталация. В таблото закачих ДТЗ-та за "откритите" контакти.По принцип съм ги вързал правилно - на входа на ДТЗ фаза и нула ,на изхода фазата и нулата заминават към контактите,а заземителния проводник съм го закачил към нулевата шина.Аз ли бъркам някъде,че като дам на късо нула и земя - ДТЗ не сработва,а като дам фаза и нула(земя) на късо - пада само предпазителя за кръга?
vvventsi - специалист
този защитен (заземителен ) проводник на коя нулева шина си го вързал? дето е входа на ДТЗ или на изходната шина,трябва да е вързан на входната нулева шина,дето е преди ДТЗ!
vasilisto - помощник
vvventsi написа:
този защитен (заземителен ) проводник на коя нулева шина си го вързал? дето е входа на ДТЗ или на изходната шина,трябва да е вързан на входната нулева шина,дето е преди ДТЗ!
Шината е само една и на нея съм закачил нулите и земите на проводниците.от нея взимам и за вход на ДТЗ.След него нулата си е напълно самостоятелна.Дтз-то ми е 40А и е за 2 предпазителя по 16А.
vvventsi - специалист
ами нулите на тези двата кръга ,де са вързани?
vasilisto - помощник
vvventsi написа:
ами нулите на тези двата кръга ,де са вързани?
Свързани са на изхода на ДТЗ-то :)
vvventsi - специалист
вземи една крушка с два кабела единия го допри към фазата а другия към защитната нула (земя) и трябва да изключи веднага ДТЗ !
vasilisto - помощник
vvventsi написа:
вземи една крушка с два кабела единия го допри към фазата а другия към защитната нула (земя) и трябва да изключи веднага ДТЗ !
Мерси!Странно ми стана защо не се задейства при допир на нула след ДТЗ и "земя"
vvventsi - специалист
vasilisto написа:
vvventsi написа:
така няма да задейства между нула и земя няма напрежение няма и ток!освем ако на този контакт не включено нещо!
vasilisto - помощник
vvventsi написа:
vasilisto написа:
vvventsi написа:
така няма да задейства между нула и земя няма напрежение няма и ток!освем ако на този контакт не включено нещо!
Добре,още 1 въпрос... Защо не сработи като укъсих фаза и нула,а падна предпазителя.предполагам заради амперите?
vvventsi - специалист
защото тогава тока през нулевия и фазовия проводник са равни!!! ДТЗ изключва при разлика между тока през фазовия проводник и тока през нулевия проводник,когато тази разлика стане 30mA и изключва,ако си стъпил на земята и бръкнеш с нещо метално във фазата в контакта ще протече ток от фазата през тебе и във земята,и ще се получи разлика между входящия ток и изходящия ток на ДТЗ и тя ще изключи!
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: