• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Вътрешния диаметър на статора е 122 mm. Ротора е с 48 неодимови магнита 15х8mm. Не знам каква му е мощността защото не мога да му осигуря подходящи условия за тестване. Късат се маркучи, шпилки 6-тица, превъртат камъни от гедора и др.
Не казвам че генератора е много голям просто ако е за 300W ние приемаме че е 200W и толкоз, или ако за 100W е необходима перка с диаметър 1,6m ние я правим 2m.
Ще снимам анемометъра и ще го кача скоро.
Скоро правихме експеримент с друг генератор с по-слаби магнити и се получи следното:
-навихме го с 10 пъти повече намотки а напрежението му се вдигна само 2 пъти!?
Някой има ли наблюдения това нормално ли е?
Генератора има максимална мощност при точно определени обороти (обикновено доста високи) и точно определено напрежение и ток на изхода. Ако напрежението е по-ниско или по-високо мощността спада :idea:

На снимката матнитите как са наредени - полюсите накъде сочат?
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Вътрешния диаметър на статора е 122 mm. Ротора е с 48 неодимови магнита 15х8mm. Не знам каква му е мощността защото не мога да му осигуря подходящи условия за тестване. Късат се маркучи, шпилки 6-тица, превъртат камъни от гедора и др.
Не казвам че генератора е много голям просто ако е за 300W ние приемаме че е 200W и толкоз, или ако за 100W е необходима перка с диаметър 1,6m ние я правим 2m.
Ще снимам анемометъра и ще го кача скоро.
Скоро правихме експеримент с друг генератор с по-слаби магнити и се получи следното:
-навихме го с 10 пъти повече намотки а напрежението му се вдигна само 2 пъти!?
Някой има ли наблюдения това нормално ли е?
Не случайно в няколко предишни поста наблягам на обороти при които се прави измерването, измереното напрежение при тези обороти и вътрешното съпротивление на алтернатора.

Измерени обороти - rpm
Измерено напрежение на ненатоварен генератор - OV
Съпротивление на намотката - R

rpm/OV = rpm/V - обороти за волт

От закона на Ом U=R*I

Формулите за изчисляването са:
Uvolts+(R*I)=OV
OV*(rpm/V)=rpm[необходими за получаване на това напрежение]

Например ако си измерил напрежение 34.8V при 1500 оборота 1500/34.8 = 43.1 rpm/V
Измерил си съпротивление на статора примерно 0.6 Om

Да кажем, че искаш 14.6 волта и 10 Ампера от генератора си, тогава:
14.6 + (10А *0.6 Om) = 20.6 OV
20.6 * 43.1 rpm/V = 887.86 оборота са необходими.

Като направиш тези сметки при готов генератор, се пристъпва към изчисляването на перката.

И все пак ако не ти се смята - просто направи измерване на напрежението при определени обороти и съпротивлението на намотките, кажи ми тук или на лично съобщение данните и аз ще ти направя сметката.
edemy2001 - специалист
Тези дни успях да направя лопати за синия 45 ватов генератор. Доволен съм от качеството им. Направени са от фибростъкло.
Прикачен файл:
Изображение0291.jpg
Утре ще запаля пещта и ще стопя малко алуминий и ще отлея фланеца за лопатите.
edemy2001 - специалист
Отлях фланеца. Не стана много добра отливката и ще падне голямо пилене. За съжаление нямах възможност да направя нова. Като го завърша, ще пусна снимка...

EDIT: Докато се опитвах да пооправя отливката и я повредих... Значи така или иначе ще ми се наложи да направя нова, но няма да е по-рано от сряда.
edemy2001 - специалист
Новата отливка е готова. Пак ще има пилене и на струга, ама за сега съм доволен от резултата...
Прикачен файл:
Изображение0292.jpg
Прикачен файл:
Изображение0293.jpg

PS: Започна да добива вид!
Прикачен файл:
Изображение0294.jpg
dj_marti79 - специалист
те това е генератор!

Прикачен файл

DSC00425.jpg
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
те това е генератор!
Т`ва го искам за в къщи! :-D :roll:
iva6ki - специалист
dj_marti79 написа:
те това е генератор!
Е тва ако не е бившето ПЖИ-софия те па на :-D :roll:
edemy2001 - специалист
Съвсем си придоби формата. Останаха само отворите за лопатите да се направят.
Прикачен файл:
Изображение0296.jpg
edemy2001 - специалист
Днес генератора вече изглежда така:

Прикачен файл:
Изображение0297.jpg
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31