• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyB - специалист
sonofsyn написа:
площа ще е приблизително 120кв.
но къщата се строи с тухли от полистиролбетон +10 см неопор 100.
трислоен стъклопакет, изцяло южно изложение.
пресмятал съм приблизително със калкулатора тук от форума
0,151750754 Загуби през конструкцията, U=W/m2K за стените
0,137034247 Загуби през конструкцията, U=W/m2K за тавана
Е то при такава изолация и малка площ, за какво е целия зор и сложни схеми? Сложи си една малка термопомпа въздух вода или направо вода-вода и толкоз. Ако имаш подово - ето ти го буфера. Аз 90% от зимата пускам отоплението само нощем а денем си държи изолацията и нагрятата замазка. От сутринта до вечерта за 16 часа пада с 1 градус температурата вътре. Предполагам че и слънцето помага. Моята изолация и прозорци са подобни, но обикновени тухли четворки. За 400 м2 отопляема площ 20 киловата термопомпа е предостатъчна.
2v6 - майстор
syncho написа:
2V6 това означава да напълниш цялото подово с гликол :scared:
Проблем ли е :?:
Фло - специалист
2v6 написа:
syncho написа:
2V6 това означава да напълниш цялото подово с гликол :scared:
Проблем ли е :?:
Монопропиленгликола е между 4 и 5 лв/ кг с ДДС.,разрежда се с 30 % вода ,щото е вискозен и да върви през помпата по-добре.
2v6 - майстор
Фло написа:
...Монопропиленгликола е между 4 и 5 лв/ кг с ДДС.,разрежда се с 30 % вода ,щото е вискозен и да върви през помпата по-добре.
Мойта инсталация е с 30% пропиленгликол. Купувал съм го по 8 лв за л.
Значи излиза около 2.4 лв литъра разтвора.
Не виждам да е проблем.
syncho - майстор
и това ви се струва малко ли? понякога се учудвам на българина... дава луди пари за някакви работи, които реално не са му необходими, а за други по-належащи и дума не може да става - винаги най-евтиното...

Какъв е проблема вместо да дава толкова пари за пропилен гликол да си вземе съд с две серпентини и да си ги ползва както си му е редът? Да не говорим, че обезателно ще му се наложи да долива или да празни и т.н. не е имало система на света, която да не е била празнена или доливана по една или друга причина... и тогава какво правим? Пак пари за пропилен гликол, който за подовото не ни е в абсолютно никакъв плюс.
sonofsyn - специалист
ами 1000 литра по 2,40лв = 2400лв???
за нещо дето може да изтече в канала?
syncho - майстор
sonofsyn извинявай, но явно не знаеш какво говориш... не се пълнят 1000л
2v6 - майстор
sonofsyn написа:
ами 1000 литра по 2,40лв = 2400лв???
за нещо дето може да изтече в канала?
Колко и какви ще са ти тръбите на подовото?

Когато панелите нагряват директно подовото се печелят около 10 градуса :idea:
Така работят с по-голямо КПД :wink:
При подовото има малка подробност - не е възможно да го "изтакаш". Как си го представяш да изтече в канала :?
syncho написа:
...Какъв е проблема вместо да дава толкова пари за пропилен гликол да си вземе съд с две серпентини и да си ги ползва както си му е редът? Да не говорим, че обезателно ще му се наложи да долива или да празни и т.н. не е имало система на света, която да не е била празнена или доливана по една или друга причина... и тогава какво правим? Пак пари за пропилен гликол, който за подовото не ни е в абсолютно никакъв плюс.
Защо "както си му е редът" да е съд с две серпентини?
Защо да дава излишни пари за втора серпентина?
Можеш ли да опишеш процедурата по празнене на подово :-D
syncho - майстор
2v6 празнене - не, но теч от колектор, пробита тръба на подовото, теч от връзките покрай бойлера и т.н. да продължавам ли? На всичкото отгоре като ги вържеш така как ще регулираш температурата в подовото? И още нещо тези "излишни" пари за втората серпентина ще ги даде за пропилен гликол и за допълнителна автоматизация, че даже ще му легне и по-скъпо. Да не говорим, че ефекта е отрицателен от цялата работа. Изобщо не знам къде ги видя тия 10С дето ги печелиш...
sonofsyn - специалист
подовото ще е с тръби за парно с ал. вложка.
ще копирам съда на латенто.
ще начертая нова схема и пак ще бистрите.
имам в предвид че може да се наложи точене ако е вода прас и готово,
ако е разтвор трябва да се събира. може да се получат течове.
антифриза не е ли отровен.
2 малки деца!!! имам.
имате ли поглед върху фирмени ел. котлета за подово с какви нагревате ли
се изпълняват.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Водно подово захранвано от боилер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: