Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelkitov - специалист
Здравейте,

ще се нанасям в къща с 4-ри етажа. В момента има стълбищно осветление с лихт-бутон за втори и четвърти етаж, който са вързани към техен електромер. Ние се нанасяме на първи и трети етаж и искаме да се "включим" към стълбищното осветление.
Та въпроса ми е: В случаи, че съседите не искат да се включим на общ електромер възможно ли е да се направи стълбищно осветление за четирите етажа със стълбищен апарат, но лампите за всеки етаж да си се захранват от електромерите на съответния етаж??....представям си го нещо като на картинката (в черно е вече изградената инфраструктура, в сиво са нашите етажи).

Мерси за отговорите !!!

Прикачен файл

stulbishtno_osvetlenie.png
stulbishtno_osvetlenie.png (9.51 KиБ) Видяна 3709 пъти
Johny - майстор
Първо - електромера не е техен, на енергото и второ - а ако ти не разрешиш водопроводните тръби за "тях" да минават през твоят апартамент?
Няма такава игра - има закон за етажната собственност. По добре им обясни аргументирано, че така не става.
angelkitov - специалист
Johny написа:
Първо - електромера не е техен, на енергото и второ - а ако ти не разрешиш водопроводните тръби за "тях" да минават през твоят апартамент?
Няма такава игра - има закон за етажната собственност. По добре им обясни аргументирано, че така не става.
а иначе споменатия от мене начин възможен ли е ?
torbalan - Дървен философ
помисли си какво ще стане ако сте на различни фази....

иначе може да стане с релета... ама и те трябва да се захранват от някъде :)
angelkitov - специалист
torbalan написа:
помисли си какво ще стане ако сте на различни фази....

иначе може да стане с релета... ама и те трябва да се захранват от някъде :)
може да стане ако имаме различни кръгове и съответно 3 ключа долу на входа
ето как може да стане с един контактор и един ключ...
но както казах - все от някъде трябва да се захранват автомата и контактора :)

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (26.08 KиБ) Видяна 3682 пъти
fikata - майстор
Една вметка. Тук въпросът не е чий е електромера/на енергото разбира се/ а кой ще плаща сметката.
Търси се решение на дребнав въпрос.Ситуацията на първия етаж.Трябва да има двойно осветление-осветление плащано от едните собственици/ І иІV ет/ и осветление за същия І етаж плащано от другите консуматори/ІІ и ІІІет/ Всеки етажен собственик да си има собствен бутон на първия етаж и да се дебнат,кой бутон от кого е натиснат. Глупаво е....Аналогично е и за четвъртия етаж за да стигнеш минавайки през изгаснало осветление на ІІ и ІІІ ет.
Технически изпълнението е възможно като две независими инсталации,чиято консумация ще се отчита от съответен електромер.Въпросът е заслужава ли си?
Johny e най-прав...
със схемата, дето съм предложил аз (сори за качеството) ще стане така, че всеки ще си плаща за светенето пред неговия етаж....

най-икономично сигурно ще стане с 4 датчика за движение...
и когато минаваш по стълбите ще светка само там, където има движение :)
fikata - майстор
Торби, как пирдатчика ще разбере собственик от кой етаж е минал та да му прати сметката на неговия електромер :-D .Всички собственици минават през първия етаж :idea:
е, то като идва някой на гости - какво, трябва да оставя по 10 стинки за стълбищно осветление на другите собственици ли :)

за това повтарям - най-добре да има общ електромер и междусъседско разбирателство :)

ако правилно съм разбрал въпроса - не е как да се направи така, че тези от четвъртия етаж да минават на тъмно през първия и третия...
а с един автомат да се светнат 4те етажа, като всеки етаж да си се захранва от електромера на собственика...

ако се направи първата схема и етажите са на различни фази - ще стане дуууум
за това предложих да се разделят с един трифазен автомат...

ако са на една фаза - може и схемата предложена в началото на темата :)

Тема "стълбищно осветление за "скарани съседи"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: