Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
angelkitov - специалист
torbalan написа:
...ако правилно съм разбрал въпроса - не е как да се направи така, че тези от четвъртия етаж да минават на тъмно през първия и третия...
а с един автомат да се светнат 4те етажа, като всеки етаж да си се захранва от електромера на собственика...
да, точно. Ми ще говоря днес със съседите и ще видим кво ще се разберем :)
fikata - майстор
Такова делене по етажи сигурно и в Габрово го няма. Ако трябва рационална икономична схема,най близка до разбирателство: общ електромер,стълбищно осветление с датчици за движение.Иначе, повтарям при такива дребнави сметки живущите на първия етаж винаги ще имат претенции, че по високите етажи ще им бъдат длъжници.. :)
angelkitov - специалист
fikata написа:
Такова делене по етажи сигурно и в Габрово го няма. Ако трябва рационална икономична схема,най близка до разбирателство: общ електромер,стълбищно осветление с датчици за движение.Иначе, повтарям при такива дребнави сметки живущите на първия етаж винаги ще имат претенции, че по високите етажи ще им бъдат длъжници.. :)
съгласен :)
PCL82 - майстор
Да споделя как съм направил в една моя къща строена 1933г. Къщата е била семайна два нормални жилищни етажа плюс таван, който също е обитаем.

Първоначалната инсталация е била с два електромера- един за осветлението и контактите и втори за усилените контакти за ел. котлон в кухните на всеки етаж. (едно време не е имало двутарифни електромери, и се е мерела енергия за осветление, и за силови потребители) Всичко на една фаза 6мм2.

Идва момент и два от етажите се продават и се налага разделяне на инсталацията. Поставени са по един електромер за всеки етаж, но няма електромер за общи нужди.

Общитте консуматори са разделени така:
1-ви етаж 1 лампа която се ползва от всички и свети дежурно през нощта с девиаторни ключове на входа и първи етаж.
2-ри етаж 1 лампа на втори етаж с девиаторни ключове на входа и на етажа + 6 лампи в мазето и 1 контакт в предверието на мазето.
3-ти етаж лампа на етажа с девиаторни ключове на етажа и на 2-ри етаж + лампа на входната врата.

Така трите етажа се товарят с близки сметки и не се занимаваме с пари за общ ток.

В конкретния случай бих направил инсталация със стълбищен автомат, захранван от някой доброволец, който задейства реле на всеки етаж. Релето включва лампа захранена от апартаментнаото табло на съответния етаж. Релетата трябва да са достъпни-например в кутии с прозрачен капак, за да се вижда, че никой не краде тока на доброволеца, преди релето.
ivanovrg - специалист
а може да се закупят енергоспестяващи крушки и без автомат да си светят по цяла нощ
лесно може да се сметне консумацията и да се заплаща сметката(която ще е незначителна)

има и разни по 1 ват(не знам колко светят)
torbalan - Дървен философ
:)
като знам тия, на които пише 13 вата, колко светят... мога да си представя какво ще е с един ват :)

иначе пет крушки по един ват по 10 часа по 30 дни прави киловат и половина.... това май няма и 50 стотинки на месец :)
ivanovrg - специалист
преди 2 години отвориха буса и си взеха една ал.стълба
пред блока ми е ужасно тъмно
тогава сложих на 3 етаж една лампа с 2 енергоспестяващи крушки по 11W с часовник да се включват и изключват
смятах ги че 22W по 10часа нощна 12ст. по 30 дена излиза към 80 ст. на месец

при положение че говорим за стълбище и по 5-7 вата да са крушките 4бр. ще се съберат най много 1,5-2 лв/месец
torbalan - Дървен философ
мхм
и ще се спестят парите за автомати и ключове :)
naB4o - специалист
Аз само да вметна, ама егати тарикатските съседи... Дори да сте с най-обикновени крушки, разделената енергия няма да е толкова много за целия вход...
angelkitov - специалист
говорих със съседите и се съгласиха да включим моя етаж към вече изградената мрежа. Някой може ли да ми даде схема за стълбищно осветление? Просто искам към съществуваща инфраструктура с троен проводник да добавя един лихт бутон и една крушка. Доколкото знам лихт бутона се връзва на нулата да дава сигнал на стълбищния апарат, нали така?

мерси!

Тема "стълбищно осветление за "скарани съседи"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: