• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stiv1961 - майстор
Видях, но нищо не ми говори това.Пък и мисля, че колегите няма да имат против да видят това което си ми постнал.А, бе да ти кажа честно не ми вдъхва доверие-съжалявам.
vvventsi - специалист
Aз пък много ви се чудя защо си мислете че има разликата между отделните нагревателни уреди за отопление,всички имат КПД=98-100%!
stiv1961 - майстор
Защо да се чудиш-ти си капацитет в тая област, а ние сме невежи.Тук искаме да разберем дали в тая криза инвестицията е добра :?
penata - специалист
Всеки има право на мнение :)
Нещо не успях да кача брошурката(ако можеш да я качиш ще съм благодарен), а иначе цените мога да дам ориентировъчно защото за различните излъчватели (като цвят и възможност за единично или групово управление от регулатор-термостат)варират , но примерно: грубо 115-125 лева на киловат се пада

електронен терморегулатор около 50 лева

ако мога да поясня още нещо...
Последна промяна от penata на пет ное 04, 2011 8:44 am, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
Конкуренция купуваш печка лъч Елва квац за около 20лв и си готов вместо 155лв за 1500W
penata - специалист
Да може ,но трябва и регулатор, и да е прецизен а не някой от бойлер или готварска печка , а и печката лъч излъчва в доста широк спектър :) иначе грее и халогена грее даже доста по бързо за около секунда се усеща топлината ,но това е друга тема.

пп .Ако по-горните ми постове нарушават някакви правила постъпете както е необходимо.Не искам да убеждавам никого в нищо :)
vvventsi - специалист
penata написа:
Да може ,но трябва и регулатор, и да е прецизен а не някой от бойлер или готварска печка , а и печката лъч излъчва в доста широк спектър :) иначе грее и халогена грее даже доста по бързо за около секунда се усеща топлината ,но това е друга тема.

пп .Ако по-горните ми постове нарушават някакви правила постъпете както е необходимо.Не искам да убеждавам никого в нищо :)
аз моята съм я вързал с терморегулатор!
ilianradkov - помощник
Вижте сайта пестим енергия.Дават, че една нормална стая 12-15кв.м ще се топли с 500-600вата.Ако е истина, е по икономично и практично от климатик.Просто попитах дали някой ползва такъв радиатор.
vvventsi - специалист
ilianradkov написа:
Вижте сайта пестим енергия.Дават, че една нормална стая 12-15кв.м ще се топли с 500-600вата.Ако е истина, е по икономично и практично от климатик.Просто попитах дали някой ползва такъв радиатор.
зависи дали има хубава изолация и да ли е с южно изложение!
Тани - модератор
Инфрачервените нагреватели работят на съвсем друг принцип- не загряват въздуха , а предметите наоколо. По този начин с много по-малко енергия загряват директно тялото ти. Очевидци са ми разказвали , че в Австрия на някакво крайпътно заведение на тавана на терасата имало монтирани инфрачервени излъчватели и при температура под нулата като седнели под тях си събличали якетата. Хем по-бързо се топлели! :shock: Печката Елва излъчва и във видимия спектър и не може да се нарече икономична! Монтирах на един руснак в банята и в кухнята такива излъчватели на тавана . Беше ги донесъл от русия и каза , че стрували около стотина лева. Реално представляват нагревател пресован за алуминиева плоча , която била боядисана с някаква специална боя. Неговите бяха около 500W и наистина се усеща топлината! Лошото е , че ти е топло само от там от където е излъчвателя! Реално за да ти е комфортно е по-добре да имаш няколко излъчвателя с по-малка мощност , отколкото един със сумарната им мощност!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "инфрачервено отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: