• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
vasokeco - напреднал
искам да си подравня двора моля ви кажете от къде да купя пръст за да насипя и колко горе долу е кубика.мястото се намира до град Мездра,и ако някой знае от къде да поръ4ам пръст в региона. :?
romanpm - майстор
Ако дадеш схема или снимки има вероятност да се намери и друго решение :)
Тани - модератор
Обикновено тези които правят изкопни дейности ПЛАЩАТ за да си изсипят пръстта някъде :wink: . Направи няколко тигела из Мездра и се огледай дали копаят някъде . Сигурен съм , че ще се договорите!
vasokeco - напреднал
romanpm написа:
Ако дадеш схема или снимки има вероятност да се намери и друго решение :)
не сам правил снимки
vasokeco - напреднал
Тани написа:
Обикновено тези които правят изкопни дейности ПЛАЩАТ за да си изсипят пръстта някъде :wink: . Направи няколко тигела из Мездра и се огледай дали копаят някъде . Сигурен съм , че ще се договорите!
мерси за съвета :prayer:
ArturDent - Почти Безобиден
Е накрая, ще трябва да хвърлиш едни 5 см хубава пръст отгоре. За тревичка поне да има...
Тани - модератор
Аз знам , че е добре да си събере неговата си почва- най-горния слой и след това да си я върне отново върху вече заравнения и трамбован терен.
Не само, че е добре, ами си е направо задължително. Наистина.
Спомням си, че когато започвах строежа, имах някакво предписание от някаква държавна институция да отнема плодородния почвен слой и да го оползотворя.
Смисъла беше - плодородния слой го караш на едно място, а долния слой пръст - на депо за отпадъци (да плащам).

Аз използвах тази пръст за заравняване на терена. Лошото е че първо се вади плодородния слой, а след това жълтата пръст..
schuldiner - майстор
Ами то зависи за какво ще се ползва теренът - ако е за земеделие е едно, за райграс друго, само за подравняване трето, за паркинг и пътеки съвсем различно. Уж все пръст...
В продажбата на пръст винаги има нещо съмнително, но като прескочим въпросите за това кой е собственик на почвата, кой производител и кой има право да я търгува, най-лесният начин е подравняване с материал от някой изкоп и насипване на необходимото количество допълнително подготвена почва - както споменаха Тани и Артър. За затревяване в крайселските райони се практикува зачимяване от естествена ливада и други тарикатлъци.
Иначе правилното от строителна гледна точка е подравняване с пясък и чакъл, пък отгоре според предназначението.
По нашия край цената на горска пръст, обогатена с оборски тор е 2 лв. на 50 л. торба и с много мънкане 25-30 лв./кубик.
schuldiner написа:
обогатена с оборски тор е 2 лв. на 50 л. торба и с много мънкане 25-30 лв./кубик.
И Още толкова за транспорт и разхвърляне.
  • 1
  • 2

Тема "подравняване на двор помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: