• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
SithLurker - специалист
phoenix написа:
мммммм не е баш така. Когато е по-студено ти е нужна повече енергия да вложиш за да наваксаш топлинните загуби на къщата. Един вид ако къщата ти консумира примерно един киловат/час(в смисъл отдава за един час един киловат топлоенергия)При Т вън 21 градуса, няма да ти трябва никаква енергия за да поддържаш тази Т, но ако вън е 0 градуса ти трябват освен необходимите 33вата/час/кубик въздух за покачване с 10градуса трябва да се добавят и ватовете на кубик/въздух които къщата консумира. Не знам дали се изразявам правилно. Ще се получи едно уравнение което не е много сложно. Понеже знаем каква мощност ни е необходима за загряване на кубик въздух, знаем колко кубика въздух греем, знаем колко е Т която искаме да докараме и знаем колко е Т вън, единственото което не знаем е колко вата отдава къщата, като къща! Като това неизвестно е различно за всеки един случай, понеже един си сложил еди каква си дограма, друг няма, трети има каменен зид... колкото и да има формули, това бихме могли да го намерим опитно за всеки един частен случай.
п.с.
и нашия бойлер губи по 0.75 градуса на час, марката е дипломат от елдом Варна!
Струва ми се че е добра идеята, но май има прекалено много променливи които трябва да се изключат. Колко отдава къщата зависи от разликите във външната и вътрешната температура. Колкото по-голяма е разликата, толкова повече ще бяга от топлото към студеното.
Проблема е обаче че когато правиш експеримента трябва да не пече слънце, да не духа вятър и да не отваряш врати и прозорци и да няма хора или пуснати домакински уреди за да не влияят всички тези фактори.
2v6 - майстор
phoenix написа:
... Понеже знаем каква мощност ни е необходима за загряване на кубик въздух, знаем колко кубика въздух греем, знаем колко е Т която искаме да докараме и знаем колко е Т вън, единственото което не знаем е колко вата отдава къщата, като къща! Като това неизвестно е различно за всеки един случай, понеже един си сложил еди каква си дограма, друг няма, трети има каменен зид... колкото и да има формули, това бихме могли да го намерим опитно за всеки един частен случай.
...
Къщата отдава точно толкова вата, колкото мощност е необходима за да се поддържа постоянна температура вътре. Най-лесно се мери с електромер и електрически нагреватели (духалки, маслени радиатори, електрически конвектори...).

Формулата е една:
Q=dT.K
phoenix - специалист
Мерси, и на мен ми се върти нещо такова в главата за формулата.
phoenix - специалист
Здравейте банда.
Пак идва зима... първо да кажа, че цяло лято топлих бойлера с климатика и имах сметки от рода на 20-30лв. Никакви проблеми при пускането на климатика на топло дори в най-големите жеги. Новия контролен панел, както винаги върви супер бавно. Очевидно тези неща, когато се правят на приятелски начинания вървят супер бавно или не вървят. Та по случая напредваме но бавно. Купил съм новите сензори, новите релета, дисплей... сега пишем софтуер. Нещата стават бавно но напредваме. Дано да успеем да го пуснем тази зима. Термопомпата работи пИрфектно.... от няколко седмици си топли цялата къща. Лека полека започнах да оптимизирам системата и вече разходите са около 600вата. Купил съм импулсен водомер, който ще е закачен към контролерчето и много други екстри. Ще пиша пак като има някакво развитие.
STO-YAN - специалист
Здрасти.
Къде се загуби цяло лято бе човек?
Ще следя с интерес развоя на твоята тема!
Успех незнам дали е необходим на перфекционист като теб,
но здраве и берекет ще ти пожелая от сърце! :supz:
filmatoplo - майстор
:) Феникса ли беше с маняшкото табло :wink: =D> , тоз път да показва и часа в реално време , като си купуваме нещо от електроуреди с жената , и тя си избере нещо , я питам -показва ли часа електроуреда за тия пари :wink: , навремето виетнамски часовник за 5 лв показваше -а пък кухненски робот за 200 да няма :? шега де. :)
phoenix - специалист
м даааа, феникса с маняшкото табло :-D :partyman: :partyman: :partyman:
Приятели, просто не знам какво да кажа... всичко си работи повече от перфектно, купих си един конвектор и сега ще го закача и него някъде по трасето, за проба.
Всичко като върви без грешка, как да не счупиш нещо, че да си намериш работа :supz:
п.с.
напоследък си мисля, че тези топлообменници които слагаме повечето 50/24 на каори са малко малки за "Отопление – 5.8 KW(1.7-7.7)". Отоплителната му площ на каорито е около 0.561m², гледах една таблица на топлообменници HRALE, където за Термопомпа с мощност на отопление 8кW дават топлообменник с площ ca. 0,94 m². Което ме навежда на мисълта, че май нещо ни куца в пресмятането на необходимия ТО за дадена Р.
за сведение: http://www.dieterhoeven.de/?site=produc ... abdaa7fd0f
жужъла го превежда горе долу добре. И това е точно за Термопомпени изпълнения, като накрайниците са за свързване директно към климатика направени с конуси.
filmatoplo - майстор
Да в повечето случаи ги избираме ТО -на око и цена :wink:
phoenix - специалист
тъй тъй, то и аз така, ама сега си мисля, че има смисъл от проектантите :-D и правилния подбор. Все пак не напразно има разни формули и таблици. И понеже на този етап, няма какво да подобрявам, си мисля да пробвам с един по-правилно избран ТО като за моята машина.
filmatoplo - майстор
Два пъти ме насаждат на пачи яйца с неправилно избран топлообменник , веднъж на 1 слънчева инсталация , и веднъж на 1 басейн .На слънчевата беше май голям , на басейна малък -но пак горе -долу ги бяха уцелили, в двата случая инженер-търговец тъй казал :wink: .Аз първия път откраднах параметрите на топлообменника :wink: , случи се така че на съседен обект пуснаха в действие топлене на БГВ с нафтов котел на 1 хотел , видях марката и мощностите , и го направих същото :-D
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: