Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
popov - помощник
Интересува ме какво представлява по принцип.Доколко е близка по качество до нормалната естествена кожа и заслужава ли си за мека мебел.Щото цената е доста по-ниска с нея?
Благодаря предварително.
lov - майстор
Много зависи какво точно определят като рециклирана кожа защото вариантите са меко казано 2. Единия е ползват се отпадъка при обработкатапри изравняването на дебелината на кожите. Машината е нещо подобно като рендосвачка и сваля от кожата стружки подобни на ситен талаш. Та тези стружки се слепват после с някакви лепила и се пресоват във вид на платно. Та от такава рециклирана кожа правеха хастара на евтините обувки. Но принципно не е еластична и не става за тапицерия освен ако не са измислили някаква друга технология. Другия вариант е да ползват така наречения ''шпалт'' Това е пак кожа но изцепена от долната страна. Тя няма лице но такова се прави изкуствено като се шприцва със специални смеси и след това на преса при определена температура се прави шагрена или така да се каже имитация на шарката като на естествената кожа. За не специалист даже е невъзможно да познае че има изкуствено лице. Но такава кожа няма здравина за дрехи камо ли за мека мебел. Да не говорим че в зоните на интензивно прегъване скоро това изкуствено лице ще се нацепи.
Като материал за мебели за на първо място се ползва биволската след това телешка и на последно козята. Е те това беше преди 20 и кусур години сега не знам какви ли не глупости може да са измислили за да свалят цената. Но скромния ми стаж от 10 години като техник в една кожарска фабрика и обиколил почти всички останали в България дето съм видял какво ли не. Но никога не бих си купил дори и от кози кожи мека мебел камо ли от рециклирана или от нещо подобно.
masterval - майстор
Да питам нещо по темата. Знам, че от ярешка кожа са най-фините и тънки ръкавици.
Имах около 15 години яке от такава кожа - изхвърлих го със здрава кожа и без хастар...
Въпросът ми е, има ли разлика между ярешката и козята кожи?
lov - майстор
Има разбира се. :lol:
Едната кожа си е от яре другата от коза.Ръкавици се шиеха само от ярешка напа. В доброто старо време не се правеха компромиси с качеството. То в Ловеч беше единствената фабрика където се шиеха ръкавици. И най качествените облекла също от ярешка кожа.
Освен в дебелината има разлика и в здравината както и в мекотата. Ярешката не е по здрава но пък е по-мека. Макар че козята може да е обработена до същия размер на дебелината на ярешката. Дори има значение от кой регион на света са както дали е от женски или мъжки екземпляр. Специалистите могат да ги разпознаят само с пипане без да ги виждат дори. На времето караха кожи за обработка от цял свят Монголия Индия Русия Китай и вече и аз не помня от къде. Всеки божи ден се обработваха по около минимум 6-7 000 кожи. Сега обаче и да искате няма къде. Фабриката е нарязана за скрап. :x
ZMeyGorianin - майстор
На година си хапваме по 2-3 яренца и повечето пъти кожата заминава на боклука. Последния път обаче касапина я запази без дупки, а и шарката беше красива, та я почистих до колкото можах от ципи и меса и я поръсих обилно /1кг./ със готварска сол. Навих я и престоя на сянка около 1 седмица. След това я дадох на кожар да я обработи. Като имам предвид, че друг път съм му давал телешка кожа и съм доволен, само че стана твърда се опасявам да не се получи така и с тази.
Какви са възможностите да ги събирам и обработвам аз в домашни условия? Става въпрос за инструменти химикали и т.н.
lov - майстор
Кожа с косъм лесно се обработва в домашни условия стига да имаш мерак и да не ти пука от миризмата. Не е приятна ама се свиква. Аз за 10 години такива мазоли в носа съм хванал че миризлив чорап на носа няма да усетя. :lol:
А относно начина на обработка има два начина единия е с химикали а другия с хлебна щава. Това е ензимен метод който са ползвали дедите ни на времето. Всъщност ползва се и сега ама много ограничено. Аз още си спомням как баба ми ги бъркаше в една каца на двора и после от тях шиеха кожуси. Ето пуснах чичо Гошо да търси ''хлебна щава'' и първото което изкочи. http://www.farmer.bg/news_view.php?id=1263
А инструментите не са чак толкова сложни. То само за излешването трябва нещо като инструмент. Излешването е премахването на ципата и разните там остатъци от мазнини и месо. Представлява един извит и тъп нож. И едно дървено корито или някакво заоблено дърво. Козата се замята с мавията на горе и с тяло се затиска да бе бяга в края и с ножа се стрърже. Поразрови в нета сигурно има доста писано.
А относно кожата защо ти е станала толкова твърда. Ми майстора ти си е оставил ръцете или по точно мързела. За целта има специялни масла на растителна или животинска основа и кожата се омаслява и след това раззбива. Или в барабан с едни каочукови гюлета или просто на ръка се мачка.
Аз пряко не съм се занимавал с производство щото съм техник по професия ама за да не те лъжат че нещо по машините не е както трябва пооткраднах без да искам занаята ама рецепти не знам. Или по точно не са ме интересували. Щото ако ми е трябвало нещо е имало къде и кой да ми я обработи. Па и така съм намразил вече кожите че освен обувки май друго кожено нищо нямам. А имам доста лисичи и други кожи от хищници понеже съм и ловец ама то това беше само от началото после ми мина мерака.

П.П. То и тука е имало писано по темата. Не я четох но ето viewtopic.php?t=12743
ZMeyGorianin - майстор
Благодаря за информацията! Следващия път ще се пробвам пък каквото сабя покаже!

Тема "Рециклирана кожа ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: